Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytałem gdzieś, że do wymuszenia włączenia wentylatora/wentylatorów należy wypiąć wtyczkę od czujnika na obudowie termostatu.. U mnie po wypięciu jej rzeczywiście włącza się wentylator, ale TYLKO od klimy.. Czy powinien wystartować także ten od głównej chłodnicy? A jeżeli nie startuje, to znaczy że się skończył?

---

EDIT: Jako, że mam Opel Scanner podpiąłem go i po wejściu w Engine Cooling można zmienić wartość Power Stage od 0 do 5. Mniemam, że może chodzić o prędkość wentylatora. Ale po zmianie choćby na 1. startuje wentylator klimy praktycznie na max. obroty, wyskakuje CHECK i zapisuje się błąd o numerze 11. Główny wentylator nie ruszył się nawet o milimetr..

Co radzicie?

Pozdrawiam, HDTeam!

Edytowane przez HDTeam

https://forum.opel24.com/topic/58418-wymuszenie-w%C5%82%C4%85czenia-wentylatora-ch%C5%82odnicy/

w AG nie ma wentylarotów od klimy i od czegos innego. Oba sa od tego samego.Dzialaja rownolegle a przynajmniej tak powinny dzialac. Poczatkowe wersje mialy po dwa te wiatraki a pozniej zmienili i byly z jednym wiatrakiem. TO czy z klima czy bez to nieistotne. Ja mialem z dwoma wiatrakami a klimy brak.

https://forum.opel24.com/topic/58418-wymuszenie-w%C5%82%C4%85czenia-wentylatora-ch%C5%82odnicy/#findComment-470141

Witam!

To może celem doprecyzowania: wiatraki mam 2; jeden przed chłodnicą klimatyzacji i drugi za chłodnicą od silnika.. Ale nie zmiania to faktu, że o ile ten pierwszy od klimy działa- widziałem/słyszałem, to drugi od silnika milczy..

Dodam, że jeszcze jakiś czas temu po włączeniu zapłonu wentylatory startowały tak na 2/3 sek. jak gdyby kontrolnie i cichły, teraz tego nie ma :|/>

---

EDIT:

Błąd 11 udało mi się znaleść jako uszkodzony wentylator ukladu chłodzenia silnika, ale ponadto mam jeszcze 163 i tego też nie mogę znaleść.. Czy w przypadku 11 mam szukać nowy wentylator, czy problem może tkwić głębiej w module (w zderzaku)?

Pozdrawiam, HDTeam!

Edytowane przez HDTeam

https://forum.opel24.com/topic/58418-wymuszenie-w%C5%82%C4%85czenia-wentylatora-ch%C5%82odnicy/#findComment-470143