Skocz do zawartości

2 pytania spalanie i obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość adamkrasinski1984

witam

Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowy na forum, od niedawna jestem posiadaczem opelka (gratis od teściów dla mojej żony).

małe przedstawienie auta

Jest to opel astra 1.4 kombi 2000rok z silnikiem x14nz. Swe najlepsze lata ma on już za sobą. 170 tysi jeździł u przedstawiciela handlowego u mnie w mieście a potem wszedł w posiadanie moich teściów. Teściu zadbał o niego chuchał dmuchał robił wszystko u najlepszego mechanika w mieście (przez 4 lata zrobili nim 30tysi teściu tirowcem jest cały czas w trasie tylko stara nim jeździła od czasu do czasu bo miasto małe ) i powiem że sie trzyma naprawdę super.

i powoli się zbliżam do mego pytania..

1. spalanie jest okropne, pali 10 litrów benzynki na sto!!! to jest potworny smok... nie wiem dlaczego...

zalałem 50 litrów i zrobiłem raptem 440km do rezerwy, jeździłem spokojnie 100km/h to maxx trochę w trasie trochę na mieście

podobno ssanie ma jakieś ale się powinno wyłączyć jak się nagrzeje

jeżdzi na mobilu 0w40

to chyba nie jest normalne w tym aucie???

2. jak odpalam silnik to zapala elegancko (w tym modelu nie ma obrotomierza) i od razu czy na luzie czy na biegu słyszę jak wkrenca sie gdzieś na 2tys obrotów a potem spada po sekundzie na bardzo niskie do tysiąca tak jakby mial zaraz zgasnąć i po sekundzie sie stabilizuje... czym może bys spowodowane takie wahnięcie?

tak to samochodzik jest okej ale te spalanie....

prosiłbym o odpowiedz albo na małe objaśnienie mi sprawy... dzieki i pozdrawiam.

Edytowane przez adamkrasinski1984

https://forum.opel24.com/topic/58757-2-pytania-spalanie-i-obroty/

sprawdzić:

- sondę lambda

- szczelność dolotu i wydechu

na dzień dobry wymienić:

- świece

- przewody zapłonowe

wahnięcie przy odpalaniu świadczy o którymś z problemów powyżej lub wolno reagującym silnikiem krokowym biegu jałowego

https://forum.opel24.com/topic/58757-2-pytania-spalanie-i-obroty/#findComment-472175

Gość mietekforce

Dokładnie krokowiec do czyszczenia lub sprawdzenia. Co do spalania- zima, szersze oponki, duża buda kombi, słaby silnik i możliwe że wszystko jest w normie.

https://forum.opel24.com/topic/58757-2-pytania-spalanie-i-obroty/#findComment-472177

• 2 miesiące temu...
Gość adamkrasinski1984

witam mała aktualizacja,

przegląd zrobiony, krokowiec zrobiony,

problem nadal był a właściwie jest,

miałem małą przygodę, mianowicie nalałem cały zbiornik paliwa i odkryłem że paliwo mi leci z baku, bak jest przegnity w okolicach pompy i powrotu paliwa, dziury nie ma ale z 10l mi poszło bokiem, reszta na kanale mi do baniek zleciała, mogę lać do połowy tylko, baku na razie nie zrobiłem 300 zł muszę uskrobać.

może być ze do baku dostaje się powietrze i wtedy więcej pali??

dzięki za odpowiedź

https://forum.opel24.com/topic/58757-2-pytania-spalanie-i-obroty/#findComment-482551

Gość adamkrasinski1984

zalalem 50 litrów - przejechalem z 5litrów (tak mniej wiencej z kilometrów wychodzi przy spalaniu 10l na 100), - w bańki naleciało mi na kanale 10litrów (przez 3 dni kapało, brudna strasznie ta benzynka nie wiem czy jest sens ją lać z powrotem)

czyli powinno pozostać 35 litrów a mi idealnie wskazuje pół baku czyli wychodzi na to ze z 10 poszło na jezdnie.

jak wskazówka spadła na połowe baku poniżej lini wycieku wszystko jest suche i nic już dalej nie leci

no i występuje to co w pierwszym poście napisałem poniżej wklejam, i jest to coraz bardziej notoryczne....

2. jak odpalam silnik to zapala elegancko (w tym modelu nie ma obrotomierza) i od razu czy na luzie czy na biegu słyszę jak wkrenca sie gdzieś na 2tys obrotów a potem spada po sekundzie na bardzo niskie do tysiąca tak jakby mial zaraz zgasnąć i po sekundzie sie stabilizuje... czym może bys spowodowane takie wahnięcie?

https://forum.opel24.com/topic/58757-2-pytania-spalanie-i-obroty/#findComment-482583