Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość pawelkrol

Problemu niestety nie rozwiązałem. W głównym menu nie ma takiego czegoś jak programowanie zespołu wskaźników. Według mnie problemem jest to że po zaprogramowaniu w DIS Usterka kontrolki nie ma zapisu "Występuje" tylko wyświetla "Błędny". Przypomnę że do jakiegoś czasu komunikaty działały prawidłowo. Informowało mnie o przepalonych żarówkach oraz kończących się płynach między innymi spryskiwaczy. Spróbuje jeszcze z LangData\PL\ProgrammingData\MSCAN_0x00000246\DID_0x1301 do LangData\PL\ProgrammingData\MSCAN_0x00000246\DID_0x1201 skopiować pliki 00701_ice i 00701_noice no i nimi zaprogramować. Mam nadzieje że pomoże :) Dam znać co z tego wyszło

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-493841

Gość popencjusz

muszę się i ja bliżej temu przyjrzeć. Wczoraj wywaliło mi w signum uszczelkę pod głowicą i jadąc pod słońce nie widziałem żadnej kontrolki na desce a na wyświetlaczu nie pojawił się też żaden komunikat o braku płynu. Dopiero para wydostajaca się z komory silnika dała mi do myślenia że coś się stało. To dziwne bo na wyświetlaczu pojawiają się komunikaty płynu do spryskiwaczy, żarówek, ciśnienie w oponach a nie wyświetliła mi się informacja o niskim poziomie płynu chłodniczego. (na desce świeciła się żółta kontrolka dość późno i migała czerwona o przekroczonej temp.)Normalnie porażka. A tak ją wychwaliłem - że taka bezawaryjna :(. W astrze wyświetla mi ten komunikat ("check coolant level"). Pawelkrol, jak wróce z urlopu to wezmę się za te indeksy w wyświetlaczu. Z IPC (zestaw wskaźników) po mojemu idzie informacja o komunikatach do wyświetlacza, lecz on sam pewnie bez prawidłowego indeksu nie wyświetla tego co byśmy chcieli (te indeksy to, po mojemu, nic innego jak pakiety zadań jakie ma pełnić w tym wypadku wyświetlacz). Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-494044

Gość pawelkrol

muszę się i ja bliżej temu przyjrzeć. Wczoraj wywaliło mi w signum uszczelkę pod głowicą i jadąc pod słońce nie widziałem żadnej kontrolki na desce a na wyświetlaczu nie pojawił się też żaden komunikat o braku płynu. Dopiero para wydostajaca się z komory silnika dała mi do myślenia że coś się stało. To dziwne bo na wyświetlaczu pojawiają się komunikaty płynu do spryskiwaczy, żarówek, ciśnienie w oponach a nie wyświetliła mi się informacja o niskim poziomie płynu chłodniczego. (na desce świeciła się żółta kontrolka dość późno i migała czerwona o przekroczonej temp.)Normalnie porażka. A tak ją wychwaliłem - że taka bezawaryjna :-(. W astrze wyświetla mi ten komunikat ("check coolant level"). Pawelkrol, jak wróce z urlopu to wezmę się za te indeksy w wyświetlaczu. Z IPC (zestaw wskaźników) po mojemu idzie informacja o komunikatach do wyświetlacza, lecz on sam pewnie bez prawidłowego indeksu nie wyświetla tego co byśmy chcieli (te indeksy to, po mojemu, nic innego jak pakiety zadań jakie ma pełnić w tym wypadku wyświetlacz). Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Informacje o komunikatach musi DIS pobierać z 2 miejsc (programowane w 2 miejscach) ponieważ u mnie np. przepalone żarówki wyświetla na wyświetlaczu ale brak płynu w zbiorniczku spryskiwaczy już nie, niski poziom płynu chłodniczego też nie. Najdziwniejsze jest to że do tej pory bez problemu takie komunikaty wyświetlacz wskazywał.

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-494057

a programowanie w IPC?

W IPC nie programuje się usterki kontrolki.W DIS programujesz info o spalonych żarówkach w zakładce "usterka kontrolki", natomiast info o płynach chłodniczym i spryskiwaczy programuje się w UEC w zakładce "usterka kontrolki".Do popencjusz być może w Signum nie masz zainstalowanego czujnika od płynu chłodniczego i dlatego nie miałeś informacji o braku płynu.Zmiana indeksów w których BC występuje nic nie da bo dotyczy rodzaju zainstalowanego czujnika paliwa.

W blokach pomiarowych UEC można podejrzeć status czujników:

1. przełączników poziomu zmywarki

2. przełącznik poziomu czynnika chłodzącego

Mozliwe stany czujników to niski lub normalny.

Edytowane przez drahe

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-494117

Gość pawelkrol

W IPC nie programuje się usterki kontrolki.W DIS programujesz info o spalonych żarówkach w zakładce "usterka kontrolki", natomiast info o płynach chłodniczym i spryskiwaczy programuje się w UEC.Kombinowanie ze zmianą indexów w DIS nic nie da bo dotyczą rodzaju zainstalowanego czujnika paliwa.Do popencjusz być może w Signum nie masz zainstalowanego czujnika od płynu chłodniczego i dlatego nie miałeś informacji o braku płynu.

W takim razie u mnie może faktycznie jest uszkodzony czujnik ilości płynu w zbiorniczku spryskiwaczy ponieważ kilka dni temu wylałem płyn do zera a komunikatu ani widać ani słychać. Jakim sposobem można sprawdzić poprawność działania takiego czujnika? Wystarczy odpiąć kabel? Jak się do niego najlepiej dostać? W UEC mam wszystko ustawione jak trzeba (włączona odpowiednia opcja). W DIS zamiast Występuje pisze "Błędny" ale jak wypnę żarówkę to wyświetla info. Ciekawa sprawa.

Edytowane przez pawelkrol

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-494118

Wyciągnij wtyczkę ze zbiorniczka.Powinieneś mieć info na wyświetaczu o niskim poziomie płynu.Jak zmostkujesz (zewrzesz piny) to informacja zniknie.W blokach pomiarowych UEC też możesz sobie podglądnąc zmiany.

https://forum.opel24.com/topic/62650-problem-z-komunikatami-o-usterkach/page/2/#findComment-494119