Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Gość raziel88ck

Wczoraj wymieniłem sprzęgło. W sumie za części LUK-a dużo nie wydałem, bo około 850zł (tarcza, docisk, wysprzęglik). Ponadto okazało się, że coś leje ze skrzyni, więc mechanik wymienił jakieś kosteczki, zimmeringi itp.

Swoją drogą ostatnio biegi wchodziły coraz gorzej. Sprzęgło zresztą też. W końcu jak się okazało, wszystko było oryginalne, od samego początku tego auta, więc i tak długo wytrzymało.

Inna sprawa, że biegi wchodzą ok, silnik ładnie pracuje. Wymieniłem również płyn chłodniczy, bo był brudny, także przepłukali obwód i wlali nowy. Jednak niepokoją mnie pewne dźwięki, których wcześniej nie było w ogóle słychać.

Otóż po wymianie sprzęgła zdarza się, że czasem coś stuknie. Tak jakby dźwięk wydobywał się z silnika. Czasem głuchy stuk pojawia się przy wysprzęglaniu, a czasem jak zwalniam. Nie ma drżenia karoserii, ani tym podobnych rzeczy. Właściwie wszystko byłoby ok, gdyby nie ten stuk. Pojawia się sporadycznie, aczkolwiek bardzo mnie niepokoi.

Czy takie są normalne objawy przy docieraniu sprzęgła? Jeszcze ostrożnie, szczególnie po wymianie, może nawet zbyt ostrożnie, bo wręcz wlokę się po ulicy? Jakieś rady? Propozycje?

Edytowane przez raziel88ck

Gość raziel88ck

No to po świętach wstąpię do mechanika. Ostatnio podczas jazdy usłyszałem jakby odpadła jakaś śrubka z miejsca, gdzie czasem pojawia się puknięcie.

Gość raziel88ck

No i faktyczni winna była poducha, która po wymianie sprzęgła rozleciała się. Mowa o tej w kształcie ósemki. Sprawa zamknięta.

Za tarczę, docisk i wysprzęglik dałem w sumie 850zł. Oczywiście wszystko LUK.

Edytowane przez raziel88ck

jak darmo. Mozna bylo dac tarcze do Radzikoweskiego i za 90 zl bys mial nowe okladki luka. Wysprzeglik dorwac gdzies na allegro i tez pewnie nie byl by drogi oczewiscie tez z luka. Docisk zostawic stary jesli sprawny. Kiedys sie nie wymienialo dociskow itp spraw a jedynie same tarcze i te auta jezdza nawet do dzis.