Gość Anonymous Opublikowano 1 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2006 Przy tankowaniu LPG najwazniejsze jest cisnienie na dystrybutorze, jezeli jest mniejsze niz 10 atm. to znaczy ze kolesie leca w kulki. Pamietam jak tankowalem kiedys w W-wie do pelna, ale jak zobaczylem ze cisnienie nawet nie zbliza sie do 5 atm. wylaczylem dystrybutor, odpialem pistolet i zaplacilem tyle ile zdazylo sie zalac. Koleszka od razu mial fochy ze samemu to nie wolno itd., ale jak mu powiedzialem ze pracuje na stacji i mam wszystkie uprawnienia od razu sie zamknal. Sprawdzajcie jakie jest cisnienie bo w bialy dzien okradaja! Jak jest zanizone wchodzi do butli wiecej niz na tabliczce znamionowej, a kilometrow robi sie mniej... To nie jest do konca prawda. Przy niższym ciśnieniu tankowania wchodzi do butli więcej bo zawór w butli później odbija. Ciśnienie tankowania zależy też od temperatury gazu i jego składu tj. stosunku propanu do butanu (spróbuj w zimie przy minus 20 uzyskać dużo ponad 10 bar. ciśnienia tankowania.) Cisnienie tankowania usatwia się tak, że niepodpinając do samochodu wł. się dystrybutor i ciśnienie na man. nie powinno przekroczyć 16 bar. I na koniec taka ciekawostka przy legalizacji dystrybutora tj sprawdzeniu czy litr na liczydle to litr sprawdza się dystrybutor przy różnych ciśnieniach min. i max. Przy ciśnieniu min. litr jest większy to jest więcej wlatuje do naszego zbiornika niż przy ciśnieniu max. Dystrybutor może przekłamywać +-1%   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67-rozmowy-z-ekspertem-gazowym/page/4/#findComment-360217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szeryf Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 A ja mam takie pytanie. Czy normalne że w czasie postoju w korku i pooruszaniu się co chwila o parę metrów Astra z silnikiem 1.6 8v na LPG może siędławić? Ostatnio miałem taką sytuację i zastanowiło mnie to. Później szarpała ale po dosłownie 2km wszystko wróciło do normy. Czy może ma za dużą dawkę LPG?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67-rozmowy-z-ekspertem-gazowym/page/4/#findComment-359839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi