Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w termostacie wystarczy wymienic wkład za 30zł z allegro prawda?

hmm to w takim razie zrobie termostat w innym zakladzie co nie beda chcieli mnie naciagnac za jednym zamachem na wymiane rozrzadu i pompy wodnej bo chyba to i to trzeba za jednym zamachem? a jak mniej wiecej wyglada koszt wymiany rosprzadu i pompy wodnej bo neichce mi sie wierzyc ze 600zł?

• Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Mariusz_760301

Nie wiem jaki masz silnik - w niektórych, aby dostać się do termostatu trzeba demontować pompę - stąd ta cena, bo przy jednym ogniu wymienia się tez ową pompę. Istnieją wkłady termostatyczne, znacznie tańsze od całego termostatu. np. http://te-mot.freecart.pl/UKLAD-CHLODZENIAY/TERMOSTAT/WKLAD-TERMOSTATU-OPEL-20-22-DI-DTI-14-16-16V-18-8V-I-16V-20-T.html

tak ale drugi mechanik powiedzial mi to sam ze u mnie zeby dostać sie do termostatu trzeba robić rozrzad a zeby zrobic rozrzad to i pompe wodną ;/ i koszta nalatuja co prawda u drugiego tylko 450zł ale nie wiem czy wział pod uwage tez pompe wodną,

więc nawet jezeli bym chcial wymienić wkład to i tak neistety rosrzad :/

Jeżeli masz motorek Z16SE lub X16SZR to tu masz komplet - http://allegro.pl/zestaw-rozrzadu-opel-astra-corsa-lanos-1-4-1-6-8v-i4968738087.html

Chyba faktycznie trzeba przynajmniej zdjąć obudowę i popuścić pasek, czyli faktycznie mają racje.

No akurat taki był pierwszy i podałem dla przykładu, chociaż osobiście ja kupuję u mechanika ( trochę niższa cena i bez problemu z gwarancją).

Ogólnie - pasek Gatesa, lub Dayco, pompa wody japońska może być, napinacz ja też mam ten japoński a zapakowany był w opakowanie Ruwille.

Ale najlepiej kupić cały zestaw (wychodzi taniej).

kupujesz u mechanika jeszcze taniej niż te 115zł ? nie możliwe ;) a za wymianę ile sobie liczy? może bardziej mi sie będzie opłacało zatankować do pełna i przez do innego województwa pojechać :D?

No niestety mój rozrząd trochę droższy, ale kupuje taniej ok 10% niż w sklepie. Ten zestaw byłby super gdyby w nim były te części które gość jako pierwsze podał, tylko myślę że to po prostu podpucha do zakupu. Ja bym podjechał do tego za 450 i zapytał co założy i ile masz gwarancji. w końcu robocizna ok 250zł to nie dużo przy takiej robocie, a masz wszystko fachowo zrobione.

znalazłem mechanika co za 100zł mi zrobi :) wiec z tym zestawem będę miał za jedyne 230zł a z termostatem za 260zł wiec wydaje mi sie ze cena super,

czyli rozumiem ze pasek gates i resztę części firmy JPN i zestaw będzie super?

No tak tylko ja bym zadzwonił do gościa i zapytał z jakich części jest zestaw i dogadał się z nim. Nawet jak będzie 50 zł droższy to części by były nie złe.