Skocz do zawartości

Ledowe podświetlenie tablicy rejestracyjnej a utrata dowodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nadgorliwy policjant winien udowodnić, że światłość przekracza ileś tam candeli... 1 na 100 będzie wiedział, ile to ma być. :D

Cześć

No ale są ledy dające białe ciepłe światło.Bo na zdjęciu mocno błękitem daje i trochę zalatuje....(bez obrazy proszę).No chyba,że przekłamanie jest na zdjęciu.Nie lepiej założyć białe bez narażania się "niebieskim" ?.Z tymi oprawkami to standard jest.Kilka lat i kruszy się od temperatury.Co ja się z nimi nawalczyłem w obrysówkach nad progami w sprinterze to masakra normalnie.Wyciągałem żarówkę razem z przegrzaną,pokruszoną oprawką.Wiem,że są dwie moce tych banieczek.Zawsze zakładałem te słabsze.Ale i tak kicha.

Edytowane przez Natan

Ważne żeby nie świeciły "do tyłu". To, że ich swiatło się odbija od odblaskowych tablic nie ma znaczenia.. Jesli będą/są zbyt niebieskie można DR stracić.

W tym przypadku nie widzę zagrożenia..

Mam też u siebie ledy (może cieplejsze) w podświetleniu tablicy i powiem Ci, że od czasu zamontowania i robienia przeglądu na dwóch stacjach Kraków (mocno przetrzepał auto) i Katowice (też trafiłem na służbistę) nie miałem żadnego problemu a sprawdzanie sprowadza się do podłożenia dłoni i sprawdzenia czy pada na nią światło bo i jak to lepiej sprawdzić.

Z doświadczenia powiem Ci jedno. Gniazda W5W topią się do pewnego momentu tzn aż pojawi się w nich otwór i ciepło ma jak uciekać. Raczej nie stopi całego gniazda z oprawą. I jeszcze jedna ważna sprawa u mnie zamontowana LED z CANBUS (kupione na allegro ale nie badziew) po 2 latach zamieniły się stroboskopy. A ponieważ nie codziennie oglądamy jak podświetlana jest tablica to pewnie jeździłem z tym jakiś czas. Tak więc poza kpinami innych kierowców widzących tą dyskotekę u mnie wtedy, to policja miała prawo się przyczepić najbardziej. Tak, że kontroluj stan swoich LED.

Edytowane przez silvo44

Ja kupiłem po taniości za około 2 zł + wysyłka pocztą ekonomiczną, ale już zamówiłem ciepłe białe. Tak się składa, że ledowe na aledrogo z wysyłką są znacznie tańsze niż żarowe w sklepie.

Ja Canbus-a nie potrzebuje, a kupiłem te żaróweczki do tablicy z lekkim przymrużeniem oka. Jak będzie niewypał, to zmienię na żarowe

Gość silvo44
Ja Canbus-a nie potrzebuje

Podejrzewam, że CC też nie .. W mojej VC nie ma kotroli CANBUS do oś rejestracji.. Świecą "zwykłe" i żadnego błędu nie wyświetla.. Co innego z pozycyjnymi - tu jest problem..

policjant winien udowodnić

Nie musi, wystarczy, że będzie podejrzewał "problem" .. Zabiera DR i kieruje na dodatkowy przegląd - diagnosta sie podpisuje pod sprawnościa auta. To on sprawdzi atest/homologację oświetlenia..

mi to niebieskim zalatuje. Nie wiem czy szczeciniaki czasem nie zareaguja na to. Niebiescy moze nei zatryzmaja cie z tego powodu ale jak podpadniesz za cos innego to moga to tez podpiąć.

Poprawilem, cieplość barwy świecenia

IMAG1483.jpgIMAG1482.jpg

Teraz już chyba nie powinno być problemów

• 4 lata później...

Co przeszkadzają komuś ledy.Samochody teraz produkują na led przy tablicy rej.Ważne żeby nie oślepieły z tyłu co jest niemożliwe z uwagi na snop światła do dołu.Taka mała led nie będzie oświetlać przecież całego tyłu asfaltu w promieniu kilku metrów.Jak drogówka chce się wykazać to niech znajdzie poważniejszy powód co zagraża bezpieczeństwu.Jeżdżą bez światła mijania,stopu,kierunku, hamulca ręcznego,wycieki jak z lejka,dymią jak z komina to rozumiem.Ale ledy przeszkadzają to jest złośliwość.

Nieraz jadę to widzę czy LED czy zwykłe. Kiedy odrazu się rzucają że ostre światło i wali dwoma plackami na rejestrację. Wkoło słabo a dwa placki aż się odbija od rejestracji. Przy okazji snop dalej w dół na zderzak. Powinni za to kary walić i tyle. Te auta co mają w oryginale ledowe podświetlanie to mają normalnie a nie jak te psekfo przeróbki.