Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Wczoraj w moim regionie popadało. Miasto płyneło potokami.
Mimo ostrożności, praktycznie w ostatnim miejscu na drodze do domu, ostatnia głęboka kałuża, a na pół koła prawie.
Przejechałem powoli, już końcówka wody. Dwa passaty stały w połowie kałuży, myślę sobie "hehe sterowniki w gównianym miejscu macie ... to stoicie ".
W tym momencie zadziałała karma. Po wyjeździe silnik zaczyna pracować jak by miał złą iskrę, głuchy dźwięk przy wciskaniu gazu, ale nie gasł. Zjechałem . Poczekałem na zapalonym. Podziałał z 3 minuty i sam zgasł.
No myślę sobie czas na WD, sprężone powietrza i czyszczenie aparatu. Niestety nie udało się odpalić.
Zostawiłem na podwórku "dobrego człowieka", który mi zaoferował miejsce parkingowe na swojej posesji.
Dzisiaj rano podjechałem w drodze do pracy drugim autem. Nie odpala nadal (nadal bardzo duża wilgotność powierza). Do tego wszystkiego nie gaśnie kontrola "check engine" po przekręceniu zapłonu.

Do sedna - czy dobrze myślę:
- czy jak padła by pompka to dało by to własnie taki efekt - auto jeszcze chwilę jedzie i gaśnie.
czy w ogóle spotkaliście się ze "zjaraniem" pompki paliwa od przejazdu przez kałuże.

EDIT: hmm o ja mądry..chyba pompka odpada, przecież na gazie też nie odpalał :)

- nie gasnący"check engine" może sugerować padnięty moduł - był w takim miejscu gdzie sięgała woda - według znaków od wody na skrzyni biegów i bloku silnika zaraz po otwarciu po zachlapaniu. Wiem, że może oznaczać wszystko z oczujnikowania. Ale nie palił się jak zgasł i jak próbowałem od razu odpalić, dopiero dzisiaj z rana jak chciałem go odpalić.

Będę i tak wszystko sprawdzał jak go sciągnę do domu, ale pomyślałem o zaczerpnięciu wiedzy wcześniej.

BTW. Miałem taki przypadek w Corsie 14SE, ale tamto auto zaciągłem do domu, wysuszyłem i wróciło do żywych. Ale tam to chyba zwarcie na rozruszniku było. Nie pamiętam już...

Pozdrawiam forumowiczów.

Edytowane przez martre

https://forum.opel24.com/topic/71716-astra-x14nz-i-ka%C5%82u%C5%BCe/

Jak ci się świeci kontrolka to w czym masz problem aby odczytać błędy?Wtedy będziesz miał na tacy co masz uwalone.

https://forum.opel24.com/topic/71716-astra-x14nz-i-ka%C5%82u%C5%BCe/#findComment-582026