Skocz do zawartości

Zużycie benzyny na "zimne" rozruchy przy instalacji 4gen. x22xe

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiu ogrzewanie w sintrze i w większości obecnych samochodów jest wpięte w krótki obieg, czyli z pominięciem termostatu, dobrze zamontowane LPG też powinno być tam wpięte, ja mam na wylocie nagrzewnicy wpięte zasilanie reduktora a jego wylot założony do dawego powrotu z nagrzewnicy. Owszem kilkaset metrów dalej muszę przejechać w okresie zimowym, ale nie trzymam odpalonego samochodu przez kilka minut, najwyżej tyle żeby równo silnik pracował i reagował na pedał gazu (najczęściej kilka kilkanaście sekund - góra do minuty), też nie jest od razu butowany tylko stopniowo i gładko zwiększam obroty i obciążenie motorka.

• Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

...najwyżej tyle żeby równo silnik pracował i reagował na pedał gazu (najczęściej kilka kilkanaście sekund - góra do minuty), też nie jest od razu butowany tylko stopniowo i gładko zwiększam obroty i obciążenie motorka.

No ja tak robię... odpalam silnik i na spokojnie zapinam pas,montuję panel radia-włączam je,czasem trzeba wybrać muzę i włączam światła.Trwa to około minuty i max 1,5min.potem na spokojnie ruszam i kilka minut nie butuję,nawet w lato.Zresztą pierwsze 2km mam z góry.Taki mam rytuał co rano i po pracy.

Trzeba się pogodzić z takim zużyciem paliwa i już.Nie ma nic za darmo.Sintry i tak oferują bardzo wiele za naprawdę relatywnie niewiele.

niestety krzychu0483

twoje doswiadczenie jest bledne

orzech opisal to dosc jasno

co do temperatury zalaczenia LPG rowniez

okolice 40 sa zalecane

Tu z Wujem Gawlakiem się muszę zgodzić 40oC dla LPG zalecają montażyści. Ale ja mam dosyć długie przewody do reduktora i dosyć późno się załączało LPG dlatego na zasadzie prób i błędów jest ustawione na 32oC, w miarę szybko się załącza i nie wariuje.

u mnie jakis paprak ustawil na 30

spalanie masakryczne bylo

moj spec ustawil jak ma byc

poprawa byla zauwazalna odrazu po zmianach

Wujo dałeś mi do myślenia.

Przedyskutuję to ze swoim gaz-specem.

• 2 miesiące temu...

u mnie jakis paprak ustawil na 30

spalanie masakryczne bylo

moj spec ustawil jak ma byc

poprawa byla zauwazalna odrazu po zmianach

Wujo dałeś mi do myślenia.

Przedyskutuję to ze swoim gaz-specem.

Możecie to na ludzki jezyk przetlumaczyć ? ;) o co chodzi . Miałem własnie problemy z długim przełączaniem sie na gaz sam przerobilem przewody i jezdziłem do mechaniora ale miał jakieś problemy z połączeniem podobno obniżył mi temp. Chciałbym troszkę wiedzy nabyć zanim pojade do serwisu ;)

Ostatnio mnie skasowali za" badanie szczelności układu " 5 dych i stwierdzili wydmuchaną uszczelkę pod głowicą .

Od tego czasu 1.5 roku i nie ma jakiś objawów ,trochę utłukłem kilometrów przez ten czas .

Oprucz w silniku pukania na zimnym co wyczytałem dziś na forum .(myslę że to zawory )

jżdzę

Edytowane przez baru0