Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adamovski

Witam wszystkich :)

Mam problem z moją Astrą (1.4 16V Benzyna)

Jak jadę autkiem to przy 90-100 stopni zapala się kontrolka check engine i jak np dojeżdżam do ronda i zwalniam to auto gaśnie odpalam normalnie i jadę dalej i znowu jak się nagrzeje to samo się dzieje , doradzili mi żeby wymienić sondę zrobiłem to ale wczoraj dalej mi się kontrolka zapalała już nie mam pomysłu co to może być ktoś może doradzi ?

z góry wielkie dzięki : ) :aniolek:

https://forum.opel24.com/topic/77079-%C5%9Bwieci-si%C4%99-kontrolka-check-engine-auto-ga%C5%9Bnie/

A nie prościej podpiąć pod komp diagnostyczny i sprawdzić co Aśkę boli?

Kolego trzeba było napisać przed założeniem nowej Lambdy.

Spróbować odczytać błędy metodą gaz hamulec albo na zworkę - tematy opisane na forum, nie ma co słuchać i wymieniać części w autku "bo ktoś powiedział" - tak można cały osprzęt silnika wymienić a możliwe że gdzieś wtyczka nie łączy albo jakiś kabelek ma przerwę.

Wyświetla się check to trzeba odczytać błąd i dopiero sprawdzać to co związane jest danym czujnikiem.

• 5 lat później...
Gość Makuszek88

Siema mam ten sam problem , auto gasnie podczas jazdy , jak udalo sie naprawic samochod?

Witam od jakiegos czasu mam problem z pojawiajaca sie kontrolka check engina  w astrze 1.4 16v, wlacza sie po kilku km , nastepnie jest uciazliwe poniewaz auto wyłacza sie podczas jazdy , po przekreceniu kluczyka odpala i mozna jechac dalej .

Co moze być przyczyna ?

przeczytalem zeby spradzic kod bledu za pomoca hamulca i gazu  : P0073

P0073 Czujnik temperatury zewnętrznej , Sygnał wejściowy zbyt wysoki Zwarcie przy plusie akumulatora w wiązce kablowej. , Czujnik temperatury zewnętrznej , urządzenie sterujące silnika

wydaje mi sie ze to to, jak to mozna naprawic ? i jakie beda koszty?

Czujnik temp. zewnętrznej nie unieruchomi silnika.

Odczytaj błędy komputerem diagnostycznym

Na kompie miał byś wypadanie zapłonu. Wyciągnij bezpiecznik z pompy paliwa , wykręć cewke, zmostkuj masy na świecach i podłącz do masy silnika i będziesz widział czy masz iskre