Skocz do zawartości

Podczas jazdy wyrwał się tłumik z silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze inna opcja, jeśli auto stoi na ulicy (nie garażowane) to złomiarze mogli sobie chcieć wyciąć katalizator i może ich ktoś spłoszył że nie dokończyli. Choć mało to prawdopodobne bo raczej w busach wycinają pod osłoną nocy.

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Kapiszonowiec

Już wiadomo...ehhhhh okazało się że w tłumiku było 3 metry waty i pewnie to zapchało tłumik i dalej już wiadomo...kurde możliwe że to przez to? mój mechanik mówił że tak, hmm sam już nie wiem

W katalizatorze wata?Kto ją tam wsadził.

W tłumikach jest stosowana wata ale nie w katalizatorze.

Coś mi się wydaje że mechanik chce na tobie podwójnie zarobić.Sprzedać wkład katalityczny i i założyć zamiennik.

Zamiennik i tak moim zdaniem musiałbyś kupić.Ale wkład sam sobie możesz sprzedać.Poczytaj na google ile za niego biorą.

Edytowane przez adam1954

Ta wata to efekt wybuchu niedopalonego paliwa w tłumiku. Podepnij wóz do kompa i odczytaj błędy, bo skoro niedopalone paliwo trafia do wydechu, to coś jest nie tak z dawką paliwa, albo wypadają zapłony.

Hak ale 3 metry waty po wystrzale?

W katalizatorze? A gdzie wkład katalityczny.

W katalizatorze?
Przecież napisał, że w tłumiku Kiedyś (lata temu) wyciągałem "ręcami" wełnę z końcowego tłumika Poloneza...

W oryginalnych tłumikach trafia się wełna stalowa do lepszego tłumienia akustycznego, ale nie w katach.

Tłumiki w zamiennikach niestety są dużo głośniejsze niż ori i szybciej się wypalają.

post-43671-0-36777600-1483729627_thumb.j

Hak to nie jest tłumik tylko katalizator.

A taki rysunek wrzucił założyciel tematu.

przeciez zawsze jest wypelnienie w fabrycznym wydechu

co w tym dziwnego ze 3 metry wyszly ??

nic

zatkasz wydech (szczelny) to silnik zgasnie

Panowie,po pierwsze to założycielowi tematu się coś pozajączkowało.W 2000r z tego co przerobiłem ale mogę się mylić,nie było jeszcze Silników rodziny ,,Z" z katem przy kolektorze.Padło pytanie o kod silnika ale zainteresowany nie dało odpowiedzi.

I jeśli coś takiego nastąpiło to kat musiał być już robiony albo jakiś zamiennik był zamontowany.