Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StriK3r

A czasem zamykając ręką dolot auto jak zgaśnie - jest szczelne, jak nie zgaśnie to jakaś nieszczelność? Czy to tak nie zadziała do końca :huh:

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Taka piana bardziej, a nie woda (zależy od roztworu) raczej powinna dawać efekt "bąbelków" a u mnie tego nie było

Już tu ci pisałem - http://forum.opel24.com/topic/80376-zb-z19dth-nieszczelnosc-w-ukladzie-dolotowym/?do=findComment&comment=669845

Wujo Gawlak dobrze ci tłumaczy.

Natomiast ja bym jeszcze się pokusił by cię namówić na lekturę o twoim silniku - może ci to sporo wyjaśnić - https://www.auto-krak.pl/auto-krak/silniki-1-9-cdti-jtd-z19dt-h/

Gość StriK3r

Będę szukał nieszczelności sposobem jaki podał Gawlak, nie musisz mi dawać lektury o tym silniku bo mam go również w VC którą mam 2 lata i trochę modów w nim za sobą..

• 2 tygodnie później...

Panowie zaobserwowałem coś dziwnego - gdy robi się chłodniej na dworze, albo po myjce check znika i auto trochę inaczej jedzie.. czy to może być jakiś czujnik temperatury czy coś? Ew. woda dostająca się do dolotu i przepustnicy?

Edytowane przez StriK3r

Staram się ogarniać na własną rękę - nie ufam mechanikom w naszym pięknym kraju ;)

Intercooler przejrzałem - cały, układ dolotowy zatkałem - auto zgasło znaczy szczelny.., egr oraz przepustnica wyczyszczone, tutaj mam pewien dylemat bo przepustnica lekko popiskuje i blokuje się w pozycji zamkniętej, ale tylko czasem - odkręciłem płytkę, przesmarowałem mechanizm i spray do styków na płytkę.

Dziś takie coś wyszło więc napisałem tutaj..

A to jakaś nowa metoda, ale jakaś kiepska - podciśnienie nie robi bąbli na zewnątrz - a takie panuje w dolocie.

A odnośnie błędu to tyle w google aż tyle tematów.

https://www.google.pl/search?q=P2279&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=C6EtWaf0B5GBX-jQhbAK

W układzie turbo jesr podciśnienie, ale w układzie IC jest ciśnienie, a błąd 2279 tyczy sie zwłaszcza dolotu miedzy turbo a kolektorem ssącym. Czyli może być nieszczelność w IC, w rurze między IC a przepustnicą, może być strzelony EGR, W dth ten błąd lubi też pojawić się przy strzelonych klapach.

Generalnie 2279 w dth to czysta loteria. W dt to byłby EGR na 99.99%...... zawsze mówię zeby trzymać się od dth z daleka i nie zmienie zdania.

Edytowane przez kaliope

Powiem szczerze że mam jeszcze Vectre z tym silnikiem i nigdy takiego problemu nie miałem, troche modyfikacji już za mną a silnik jak najbardziej na plus

A tutaj takie coś.. zastanawia mnie dlaczego po myjce błąd znika, gdzieś wpada woda.. tylko gdzie..

Jeszcze sprawa taka, że jakby to był EGR to auto nie miałoby mocy, znam to z autopsji.. a tutaj auto ma normalną moc, jak zgaśnie check może ciut lepiej jest ale nie jest to aż tak strasznie odczuwalne. Jedyne co zauważyłem to auto tak jakby płynniej chodziło i nie poszarpywało czasem

Edytowane przez StriK3r

czyli nagle podczas jazdy zapala się 'check' z błędem 2279 ale auto jedzie dalej bez utraty mocy mimo, że check sie pali? Przy jakich obrotach tak się dzieje? Tylko podczas jazdy? Po odpaleniu jest zawsze dobrze?