Skocz do zawartości

Astra J 1.4 sedan 2017 nie przełącza na lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomasz111

Dziś drugi dzień testów. Temperatura -8. Po 7 km i przy temperaturze 80 st nie przełączył się.Temperatura na zewnątrz spadła do -7. Kontrolka LPG cały czas migała a nie zgasła jak kiedyś. Zatrzymałem się uruchomiłem silnik ponownie. Od razu przełączył na LPG. Tak chyba nie powinno być.

Dziś drugi dzień testów. Temperatura -8. Po 7 km i przy temperaturze 80 st nie przełączył się.Temperatura na zewnątrz spadła do -7. Kontrolka LPG cały czas migała a nie zgasła jak kiedyś. Zatrzymałem się uruchomiłem silnik ponownie. Od razu przełączył na LPG. Tak chyba nie powinno być.

Przy -8 ma prawo się nie załączyć tak piszę w instrukcji.

VW pisze że jego silniki mogą pobierać do 1l olej silnikowego na 100km ;) Więc co to za instalacja która sie nie przełącza , ja nie spotkałem sie jeszcze z instalacją która sie nie przełącza. Poprostu ten algorytm jest źle napisany od samego początku , pewnie brana jest pod uwagę temp zew. temp parownika lub jeszcze inna i obliczana jest wstępna temp przełączenia na gaz. Pewnie przy -8st C algorytm sie gubi , mi dziś i wczoraj przy temp -11 i -5 st C Przełączył sie bez problemów a mam starą wersje oprogramowania , tyle tylko że temp miał 80 st C co jest dla mnie śmiesznym rozwiązaniem .

Zgłaszaj na serwis o nieprawidłowym działaniu instalacji i niech myślą i zmieniają dalej jeżeli miałeś już poprawiony soft. Zastanawia mnie tylko to że po wyłączeniu silnika i ponownym rozruch auto przełącza sie bez problemu TOMASZ111. Ciekawe jaka wtedy jest brana pod uwagę temp. Czyli w Rosji rozumiem że majac instalacje LPG Będe jeździł przez większość czas na benzynie :)?

Gość Maniek 5480

Witam Drugi dzień testowania .Temperatura -10 bez problemu przełącza się na gaz.jak na razie działa bez problemów .W końcu problem z przełączaniem się rozwiązał.

Witam!

Obserwacje z dzisiejszego poranka: temperatura przy odpaleniu -11. Po lokalnych drogach duże zmiany temperatury, nawet do -16. Po przejechaniu
15 km i temperaturze silnika około 88 stopni samoczynnie się przełączył z dużym szarpnięciem podczas przyśpieszania - temperatura zewnętrzna w czasie przełączenia -10.

Wczoraj centrala wysłała zapytanie jak się sprawuje nowe oprogramowanie. Opisałem sytuację z dnia wczorajszego i zadałem pytanie, czy to jest właściwe.

Otrzymałem standardową odpowiedź, że skontaktują się z działem technicznym i po uzyskaniu informacji niezwłocznie ją przekażą.

Pozdrawiam.

Wieczorem otrzymałem odpowiedź z centrali dotycząca przełączania na gaz w bardzo niskich temperaturach:

"Dzień dobry,

Uprzejmie informujemy, iż w związku z Pana zapytaniem kontaktowaliśmy się z działem technicznym. Potwierdziliśmy, iż układ zasilania LPG działa w temperaturze otoczenia od około -8 do 100 stopni. Poniżej tej temperatury nie działanie instalacji LPG będzie zachowaniem poprawnym.

Pozdrawiam,"

Trudno się było spodziewać innej odpowiedzi, skoro tak stanowi instrukcja. Jeżeli komuś się przełącza w niższej temperaturze to powinien się cieszyć :D:D:D. Opel z tym nic nie będzie robił.

Pozdrawiam.

...poniżej -8 nie działanie instalacji będzie poprawne no to się w głowie nie mieści... :ANGRY: Mam trzecie auto z instalacją LPG, pierwsze z fabryczną i wcześniej czy później wszystkie się przełączały z Pb na LPG nawet jak było -25.

Edytowane przez Gość

To później to już po Twojej interwencji, zobacz, że serwis nie ma pojęcia o LPG, wykonuje polecenia centrali i na tym koniec. Każda instalacja LPG "nie fabryczna" nie ma takich problemów i pracuje tak jak napisałeś nawet przy-25.

Tutaj jest problem programowy, ten co pisał soft, nie wiedzieć czemu postąpił bardzo zachowawczo i ustalił takie parametry, czemu ? - nie mam pojęcia.

...poniżej -8 nie działanie instalacji będzie poprawne no to się w głowie nie mieści... :ANGRY: Mam trzecie auto z instalacją LPG, pierwsze z fabryczną i wcześniej czy później wszystkie się przełączały z Pb na LPG nawet jak było -25.

Tylko nikogo o takiej głupocie podczas zakupu nie informowali. Ponadto pamiętam, jak pytałem przy jakiej temperaturze następuje przełączanie na LPG - usłyszałem, że przy 30*C. W praktyce, po czasie okazało się, że może to być nawet 70*C. Jest jednak jeden plus, jeżeli temperatura otoczenia będzie bliska 100*C wówczas gwarantowana jest poprawna praca instalacji :D

Edytowane przez hubkas