Skocz do zawartości

Astra J 1.4 sedan 2017 nie przełącza na lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pavlo.gda

Witam ponownie

We wtorek miałem zaktualizowane oprogramowanie sterownika. Do ASO w Gdańsku przyjechał spec z Warszawy. W serwisie usłyszałem, że szybko to załatwiłem, bo pozostali klienci jeszcze czekają. Przy akcji nie byłem, zostawiłem auto na jeden dzień, dostałem zastępcze.

Względem skuteczności zabiegu: po odebraniu samochodu ani razu nie dotknąłem przycisku z napisem LPG. Przełączanie następuje automatycznie. Podczas obecnych mrozów, przy -13st.C nastąpiło to po nagrzaniu silnika do ponad 80st.C.

Pozdrawiam

Gość tomasz111

Mi też odpisali, że instalacja nie działą poniżej -8. U mnie przełącza się na LPG po około 6-7 km i temperaturze 75st. Jeżeli w międzyczasie zatrzymam samochód i odpale znów to przełącza się po około 4 km i temperaturze 60 st. O co tu k.... chodzi.....

Edytowane przez adam1954

Gość Robson_thegreat

Witam, mam ten sam problem. Auto odebrane w listopadzie 2017, i od poczatku mam problemy. autko przy temperaturze otoczenia zera, i niezej rano przy porannym rozruchu, przy osiagnieciu temp 90st nie przelacza sie na lpg. Powiem tak, kontrolka sama sie wyłącza i przestaje migac juz przy 70st. Pozniej nawet gdy silnik ma 90st wciskam lpg, kontrolka miga 5razy, i znika i auto dalej jezdie na beznynie. Po zatrzymaniu sie i ponownym odpaleniu przelacza sie id razu na lpg. I pozniej w ciągu dnia nawet jak jest mroz i zimny silnik tez sam sie przelacza na lpg. Dziala tez patent co u innych tzn. uruchamiania porannego zimnego auta nA beznynie i wyłączonym recznie lpg i odpalnie silnika. Po nabraniu temp wlacznie lpg i przelacza sie automatycznie. Bylem juz dwa razy w servisie u siebie w Opolu w opel hoffman, oczywiscie za pierwszym razem czyscili rurkę, bo wina złego lpg, bo tankuje na orlenie a nie na bp. Teraz tankuje na bp i dalej nie przelacza. Błędów komputer im zadnych oczywiście nie pokazuje. Teraz zostawiłem im auto na dwa dni. Odpalali rano auto przy -3st i przy 70stsilnika auto samo przełączylo sie na lpg. Odbieram auto. I jesten zdziwiony. Jade na jazde próbną. I rzeczywiście, auto po 6km, mam 80st, na zew temp - 3, i sie sam przełączyl. Pan z serwisu na mnie jak na durnia. Mowi ze nic nie robili. Jade do domu. Auto stoi caly dzien, noc, i dzien do 17. Odpalam auto na zew temp 0st. I po 5km przy tem silnika 70st kontrolka przestaje migac i sie wyłącza. Przy probie ponownego wcisniecia miga 5razy i sie wyłącza. Po ponownym uruchomieniu silnika przelacza sie po prawie od razu. Tym razem nagrałem filmik i ciekawe co teraz powiedzą w serwisie.

Gość Robson_thegreat

Oni o niczym nie wiedza o zmianie softu. Mieli kilka przypadków astry z lpg co sie nie przelaczaly, ale naprawy mechaniczne robily robote. Wiec u mnie raczej najpierw pół auta rozkreca i wymienia niz soft. Zastanawiam sie czy na Śląsk nie podjechać.

Ja właśnie kupowałem Asterkę u Hoffmana ale jestem ze Śląska i Aso tutaj rozkładają ręce szczególnie Tarnowskie Góry a reszta Serwisów coś tam o nowym sofcie słyszała ale nic konkretnego i póki nie będzie kampanii to nic nie zrobią..

Jedyna rada to pisać i cisnąć Opel Care - wkońcu zaproszą na podgranie testowego softu. U mnie jak na razie sprawuje się bardzo dobrze, chociaż tak jak piszą Koledzy z tą temperaturą przełączania bywa różnie. Rozpiętość od 53*C do 80*C. Taki beznadziejny algorytm niestety. Jakby jeszcze to poprawili to już byłoby miodzio. Ta tamperatura jest stanowczo za wysoka. Pozdrawiam.

Gość piotrk7572

witam posiadam astrę 1,4 turbo z gazem z 2017 roku z listopada i co tydzień jestem w serwisie , objawy w 90% na rano samochód ma tep i dioda zamiast przełączyć się na czerwono po prostu gaśnie !!! po wył samochodu i ponownym zapaleniu gaz się zał .Wymieniono reduktor kombinacja w ustawieniach nie pomogła . Dzisiaj zajechałem z błędem na serwis i podłączony komputer wykrył winę sterownika ;-) czekam teraz na wymianę twierdzą że to jest przyczyna mam nadzieje że tak .

Wita.

Ja mam identyczny problem z przełączaniem się na LPG w astrze z 2017. Powyżej 0 st. nie ma problemu.

Dziś byłem w serwisie w Krakowie, zanotowali wizytę i stwierdzono iż problem jest im znany a poprawione oprogramowanie będą mieć za ok. 2 tygodnie.