Skocz do zawartości

Skaczące spalanie na postoju, szarpanie podczas jazdyMeriva A 1.7 CDTI 125 km Isuzu Z17DTR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. To co zauważyłem od ok. tygodnia postaram się streścić poniżej :

- podczas gdy silnik chodzi na biegu jałowym na komputerze wskazanie spalania nie jest jednostajne. Cały czas zmienia się w zakresie od 0,4 do 0,7 litra. Bez klimy, włączonych świateł , nadmuchu. Zaczynajac jazdę na jedynce jest OK. Włączając drugi bieg i dodając gaz równomiernie wyczuwalne jest szarpanie auta ( mija ten objaw powyżej 3 tys obrotów. Czasami też pojawia się ten efekt na biegu 3 i 4 do 3 tys obrotów. 

Czy ktoś miał podobną sytuację i może podzielić się radą ?! 

ps. Ok. 8 tys km temu wymieniany był zawór SCV. 

Edytowane przez jacurys

Może zaworek od turbo.

Może gruszka .

Może pompa Vacum?

Może EGR.

Jednym słowem pełna diagnostyka na komputerze

Ok. Dzięki za odpowiedź. 

Podłączałem się chinolem op com ale brak komunikacji z ECU. Pewnie problem z firmware bo mam 1.70 a brak czasu na downgrade. 

Podjade na warsztat niech podepną. 

• 7 miesięcy temu...
W dniu 27.11.2018 o 20:18, adam1954 napisał:

Może zaworek od turbo.

Może gruszka .

Może pompa Vacum?

Może EGR.

Jednym słowem pełna diagnostyka na komputerze

Cześć Adam1954. Dzisiaj jadąc i podczas próby wyprzedzenia, usłyszałem taki strzał z przodu od strony kierowcy i auto zaczęło tracić moc. Wymieniałem skrzynie i obstawiam dwie sytuacje:

1. Coś się wydarzyło podczas wkładania skrzyni - poluzował się wężyk lub coś podobnego związane z turbo

2. To co odpisałeś w poście spory kawałek czasu - skakało spalanie i podałeś objawy jakie mogą być przyczyną. Teraz to sobie układam w myślach. Któraś z tych rzeczy mogła dawać objaw. 

Takie skakanie 0.4-0.7L to nie jest tam jakiś problem, czasem komputer nie ma nic do rzeczywistości, jeśli rzuca obrotami to jest wtedy zagadka, jak będzie skakało od 3-12L to znaczy, że rozpoczęte jest wypalanie DPF, ja tak mam. A po tym strzale to auto jeździ czy już straciło moc całkowicie? Nie ma co obstawiać, trzeba opisać jak auto przed i po się zachowuje. Diagnoza komputerem się przyda. SVC też potrafi przysporzyć kłopotów, już nie raz mielony temat na forach.