peplunio Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 No to widać, że wymiana termostatu pomogła.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Tak dokladnie. Wczesniej po 10 km wskazowka właziła na to pole co pisze 80. Myślę że stary termostat zbyt wcześniej się otwierał. W tym garnku to jak go sprawdzić? Razem z obudową czy zdemontować? Kurde nie mam takiego termometru aby mierzyć temperature. Mam tylko taki do ciała z opcją mierzenia otoczenia ale do ilu może mierzyć nie wiem.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peplunio Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Tym co masz to nie zmierzysz. Rozsadzi go i do kosza. Trzeba mieć termometr do gotowania. Do kupienia w każdym markecie.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) To taki bezdotykowy Z tego co pisze w instrukcji powierzchnie można mierzyć do 100 st. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Navia   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peplunio Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 No nie. Takim to nie zmierzysz. Nie ma zakresu do 100 stopni. A poza tym to musi być termometr którego czujka jest zanurzona w naczyniu w wodą którą grzejesz....   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 A jednak spróbowałam. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Uzbrojona w stary aluminiowy garnek i mój termometr zaczęłam gotować zupkę z termostatu. Gdy woda po woli się nagrzewała co chwilę mierzyłam temperaturę. Zależy na co skierowałem wiązkę świetlną wiadomo że były różne temperatury ale gdyż już woda zaczęła po woli bulgotać termostat nadal był zamknięty. Przyniesiony prosto z garażu za tam może z 1st jest. No nic w końcu się otworzył i zmierzyłam temperaturę wody. Było ok 96-98st. Nawet już było na pewno 100 bo skończył się zakres na termometrze i pokazał się komunikat Hi. Czyli otworzył się w 92-93 st. A po jakim zejściu powinien się zamknąć. ? Obniżyłam ogień pod garnkiem aby się zupa nie przypaliła i patrzyłam czy się zamknie. No i przy 80 st nadal był otwarty. Czy tak powinno być . Wiem że pomiar zapewne był nie dokładny ale jakieś zmiany można było zaobserwować. Woda 80 st a termostat otwarty. Na nowym już pisałam. Dochodzi do 93-94 i spada do 90. Czyli tu przy 90 zamyka się tak?   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ok 88 Ale zamknięcie powinno być takie jak otwarcie . Jeden czy dwa stopnie może być błąd ale więcej to usterka   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 adam1954 czyli przy tych 80 jakie pokazywał termometr przy kilku pomiarach powinien być zamknięty? Bo skoro był otwarty to wiadomo czemu tego silnika nie można było dogrzać.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Przy powierzchniach odbijających , rozpraszających pirometr ma przekłamania . W którą stronę to różnie bywa . Wskazania takim pirometrem są tylko umowne i nie ma się co nimi kierować jeśli chcesz znać temperaturę co do stopnia.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Jaki termometr polecacie? Tylko nie za miliony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi