Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 
piszę do Was z prośbą o pomoc. Niestety jestem zielony pod kątem elektryki, ale trzeba sobie radzić :) 

Otóż jakiś czas temu miałem problem z wentylatorem chłodnicy w mojej merivie (brak pierwszego biegu). Wymieniłem kostkę przekaźnika oraz bezpiecznik (był spalony). Niestety nie działa mi również wentylator klimatyzacji (brak żadnego biegu). Sprawa nie byłaby tak uciążliwa, ale obecne upały + klimatyzacja powoduje rośnięcie temperatury silnika. Po wyłączeniu klimatyzacji temperatura spada. Oczywiście niezależnie od temperatury wiatrak się nie włącza. 

Sprawdziłem dziś miernikiem wtyczkę i jest napięcie. Podpiąłem również wiatrak "na krótko" i zaczął działać. Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale jak odłączyłem wtyczkę wentylatora klimatyzacji to przestał działać pierwszy bieg wentylatora chłodnicy. 

Poszukiwania doprowadziły mnie do czujnika klimatyzacji. Czy ktoś miał podobne objawy? Gdzie znajdę ten czujnik w Oplu Meriva?

Zaznaczam, że klimatyzacja działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałeś to?

 

 

25 minut temu, gadgetPDZ napisał:

Oczywiście niezależnie od temperatury wiatrak się nie włącza. 

 

Czyli dalej nawet podstawowy układ chłodzenia nie działa.

Wiec na początek do sprawdzenia przekaźniki od chłodnicy oraz przewody czy nie uszkodzone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź. Czytałem w/w artykuł. Przewody sprawdziłem i są sprawne. Klimatyzacja również działa bez problemów, ale jej włączenie powoduje wzrost temperatury wody z 85 stopni na jakieś 95-97 (nawet podczas jazdy w trasie). Wydaje mi się, że gdyby rezystor był uszkodzony to wentylator uruchamiałby się na II biegu. Po podpięciu na krótko zaczął się normalnie kręcić jakby był na I biegu. Przekaźnik jest nowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

drugi bieg może włączać się później niż 97 st.

A mostkowałeś w przekaźniku nóżki?

Co wtedy.?Masz tam dwa przekaźniki .

46 minut temu, gadgetPDZ napisał:

Przewody sprawdziłem i są sprawne.

 

Rozumiem że przedzwaniałeś przewody od przekaźników do wentylatora?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przewód sprawdziłem na ostatnim łączeniu i dają one prąd. Nie znam się na elektryce, ale wydaje mi się, że jeśli wiązka byłaby uszkodzona na wcześniejszym etapie to prąd nie docierałby do końcowego etapu.

Chciałbym zobaczyć jeszcze ten czujnik ciśnienia klimatyzacji i sprawdzić czy tam dochodzi prąd. Podpowiesz proszę gdzie w Merivie znajdę ten element?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj trochę forum.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,
udało się rozwiązać problem. Wymieniłem zgodnie z zaleceniami rezystor, ale i to nie pomogło. Zdecydowałem się zaprowadził auto do elektryka i on w miejsce kostki odpowiadającej za wentylator (była sprawna) umieścił kabelek z wpięciami w poszczególne piny. Pomogło i działa. Temat do zamknięcia.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Opel Antara 2.0 150km
      Witam, od pewnego czasu mam problem z spalinami w kabinie, A mianowicie gdy jadę samochodem, stanę na światach nic nie czuć. Włączam klimatyzację bądź ogrzewanie (po prostu nawiew) z nawiewu wydobywa się smród spalin. Smród jest tylko podczas postoju tj. Gdy jadę i jest włączony nawiew nic nie czuć problem zaczyna się gdy pojazd się zatrzyma bądź toczy się w korku. Wymieniłem filtr kabinowy, zastosowałem preparaty do czyszczenia klimatyzacji itp i nic nie pomogło. Dodam że silnik pracuje normalnie, samochód nie kopci, nie ma żadnych spadków mocy szarpniec  itp. Gdzie szukać przyczyny smrodu spalin w kabinie.
      Z gory dzięki za pomoc. 
    • Przez Qsiorz
      Witam
      Czy ktoś dokładał już oryginalną klimatyzację do opla corsy c, do auta które jej nie posiadało. 
      Posiadam w nim silnik 1.2 i chciałbym takową klimatyzację dołożyć.
      P.S. poszukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu
    • Przez noels
      Hej hej,
       
      dotyczy: meriva b 1.4 Turbo 120 km A14NEL
       
      Czy jest mi ktoś z Was w stanie podpowiedzieć jak powinien zachowywać się wentylator chłodnicy po załączeniu klimatyzacji a dokładniej jak sprawdzić na którym biegu aktualnie pracuje ?
       
      Już śpieszę z wyjaśnieniem o co dokładnie mi chodzi i dlaczego dopytuje. Obecnie gdy załączę klimatyzację po paru sekundach załącza się wentylator chłodnicy, pochodzi chwilę i się wyłączy i tak w koło. Spec od klimatyzacji zwrócił mi uwagę że ów wentylator nie korzysta z pierwszego biegu a załącza się na drugim biegu za co odpowiedzialny jest rezystor wentylatora (uszkodzony). Kupiłem nowy rezystor DELPHI 3 PINOWY, wymieniłem ale nie widzę żadnych zmian w pracy wentylatora.
      Stąd moje pytanie jak stwierdzić na którym biegu pracuje aktualnie wentylator ? Jak on powinien się zachowywać prawidłowo ?. Może podczas pracy klimatyzacji powinien pracować non stop ? Jak to jest u Was ?
       
       
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.