Skocz do zawartości

Z19DT wyjęcie skrzyni M32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

dzisiaj w drodze do pracy straciłem sprzęgło. Pedał zaczął bardzo lekko chodzić i sprzęgło przestało pracować. 

Mam wyciek płynu miedzy silnikiem, a skrzynią biegów. Stawiam na wysprzęglik. Wiadomo, że trzeba zrzucić skrzynię. Czy można to ogarnąć bez specjalnych narzędzi i kanału? 

Przekopałem internet w poszukiwaniu jakiegoś tutka, diy czy cos podobnego, ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć. Może ktoś to robił i napisze krok po kroku co odkręcić, żeby sprawniej poszło? 

Wszystko przy samochodzie robię sam, sprzęgło już wymieniałem, ale w rwd i też bez kanału... konwerter w automacie (też rwd) wiec umiejętności są, chęci też.

Sprawa dosyć pilna. 

Pozdrawiam 

https://forum.opel24.com/topic/87270-z19dt-wyj%C4%99cie-skrzyni-m32/

Podnośnik potrzebny bo tak to będzie ciężko. Trzeba po odpięciu kolumny kierowniczej i troszku kabelków zrzucić sanki czyli ramę silnika. Od góry silnik podwiesić na tzw wieszaku (belce). Żeby ściągnąć te sanki musisz wahacze odpiąć lub sanki z wahaczami wyciągamy to wtedy trzeba odkręcać łączniki końcówki drążków sworznie od zwrotnicy. Oczewiscie półosie wek. Takie rzeczy jak kabloteka i chyba Aku to normalne.  Auto musi być c trochę uniesione bo tych Sanem ze wspomaganiem nie wyciągniesz a po tem jak to podnieść do góry i przykręcić jak to waży swoje a będzie może z 20 cm nad ziemią jak to już unuesiesz. Musisz tam wejść jakoś i najlepiej w dwie osoby podnosić.  Z kanału jest ciężko bo musisz auto unieść napewno do góry na kółkach lewarkach itp. 

https://forum.opel24.com/topic/87270-z19dt-wyj%C4%99cie-skrzyni-m32/#findComment-710222

Ja wyciągałem skrzynie F40 z Vectry C 1.9 120KM, powiem ci, że będzie trochę zabawy ;) Akcja w kanale i na kobyłkach. Nie wybijaj sworzni z zwrotnicy tylko odkręć cały wahacz od sanek z lewej i prawej, po odkręceniu drążka/łącznika stabilizatora, końcówki drążka kierowniczego obrócisz sobie wahaczami w każdą stronę. Magiel i chłodnice razem z silnikiem podwieszałem na zrobionej belce.Od katalizatora po DPF jeśli masz tłumik odkręcić, Aku musisz wyjąć i najlepiej spuść od razu olej ze skrzyni bo poleci jak wyciągniesz półosie. Zanim odkręcisz koła zabierz się za nakrętki przegubów bo jak podniesiesz to może być słabo z odkręceniem możliwe, że przyda się jakaś dźwignia/ramie i mocna nasadka. Zanim zaczniesz wszystko odkręcać zobacz jak wygląda przewód prowadzący do skrzyni ze zbiorniczka płynu hamulcowego, może coś od góry pod obudową aku się zepsuło :) 

Ogólnie to kierowałem się tym filmikiem z YT, oczywiście są tam jakieś małe różnice konstrukcyjne ale przyda się: 

W trakcie pracy pytaj to pomożemy, tylko delikatnie bez młotka 5KG :)  

P.S. trzecia śruba na rozruszniku bajka..., musiałem ze dwa klucze sobie poprzerabiać aby życie sobie ułatwić. Maglownice możesz podwiesić tak jak ja albo rozłączyć i wyciągnąć, tylko jak chcesz wyciągać z sankami to zblokuj tak czy inaczej kierownice aby była na wprost. A jak chcesz podwiesić to musisz tak to zrobić żeby nie wypadło z wieloklinu ani nie wisiała luźno w komorze, czyli złapać ją tak na poziomie sanek i dobrze związać/zabezpieczyć tak samo chłodnice, bo jak sanki zejdą to będą w powietrzu.

20190109_125156.jpg

Edytowane przez WariatPSM

https://forum.opel24.com/topic/87270-z19dt-wyj%C4%99cie-skrzyni-m32/#findComment-710230