Skocz do zawartości

Zafira C 1,6 cdti czujnik temperatury płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pablaris

Witajcie. Gdzie w tym silniku (1,6 cdti) znajduje się czujnik temperatury płynu chłodzącego. Komputer pokazuje mi błąd p118b. Na angielskim forum doczytałem, że to właśnie ten czujnik.

https://forum.opel24.com/topic/88949-zafira-c-16-cdti-czujnik-temperatury-p%C5%82ynu-ch%C5%82odz%C4%85cego/

Jeden na bloku silnika (nr 9)

Drugi na chłodnicy (nr 8 )

https://opel.7zap.com/pl/car/p12/p/1/5-4/#9

Ale też dla pewności możesz po nr VIN sprawdzić w tym katalogu co masz w swoim autku.

Gość pablaris

dzięki. Tą grafikę niestety już mam ale ni jak nie widzę w samochodzie tego czujnika.

Co prawda oglądałem tylko z góry i boku a tył podglądałem endoskopem i lusterkiem nie wchodząc do kanału. 

Na jej podstawie zamówiłem części.

Edytowane przez pablaris

Gość pablaris

znalazłem zdjęcie w portalu aukcyjnym. znajduje się pod kolektorem dolotowym ale nad alternatorem. Nie wiem jeszcze jak tam dojść ale zobaczymy. Prawdopodobnie trzeba będzie podejść od strony podwozia i wcisnąć się gdzieś pomiędzy przegrodę a silnik.

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam. Mam to samo, tj. błąd P118B - czujnik temp. wymieniony i po tygodniu znowu wywala błąd. Po skasowaniu błędu po kolejnym tygodniu znowu się pojawia. Ktoś coś dopomoże ?

,,Przedzwonić ,, przewody od niego

• 10 miesięcy temu...

Ja byłem u magika od chiptuningu i doszedł do tego że to czujnik temperatury spalin. Czujnik wymieniłem ale błąd po kilku dniach wywaliło ponownie. Poradził żeby sprawdzić przewody od tego czujnika. Już się umówiłem z elektrykiem. Jak Coś będę wiedział to napiszę.

Mam tylko nadzieję że uda się rozwiązać ten problem bo już mi witki opadają jak czytam że nawet serwis nie wie o co chodzi i wymienia wszystko na pałę.

P118B to czujnik cząstek stałych znajduje się w wydechu obok 3 czujnika temperatury spalin aktualny nr GM 55501897  stary nr to 55487677

Ps. Możesz wymienić samą sondę bo elektronika na 99% jest sprawna będzie znacznie taniej https://pl.aliexpress.com/item/1005001855215913.html 

Edytowane przez tomek8308

• 2 tygodnie później...

Niestety, wymieniony czujnik GM 55592366 na nowy. Błąd powrócił. Przedzwonione przewody od niego. Błąd powrócił.
Wyłączone Noxy w komputerze, błąd powrócił. Elektryk walczy dalej ale ja już zaczynam się poddawać.