Gość AdMer Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 przymierzam się do zakupu zafiry cena ok max 23 tys , mam na oku 1.7cdti 125KM oraz 1.9cdti 150KM przebiegi 160 , 180tys pytanie który silnik jest mniej problematyczny ( wiadomo dwumas,turbo ,rozrząd) , który jest łatwiejszy w naprawie w razie awarii, , zastanawiam się tez nad 1.8 benzyna i zamontować gaz - ale czy montaż gazu przy przebiegu auta ok 180tys benzynowego ma sens . Ogólnie zafira pasuje mi gabarytowo - duży rodzinny wan , rozważałem tez opla combo ale ponoć silnik 1,6 cdti podobno nie za bardzo ? sam nie wiem - proszę o poradę wszystkie auta w tym budżecie są w podobnym stanie i roczniku i wyposażeniu . Przy okazji co daje przycisk SPORT - oczywiście wiem ze auto się jakby utwardza zawieszenie , i komputer chyba daje więcej mocy - ale czy w praktyce w razie awarii nie jest to kosztowna zabawka , biorę pod uwagę pakiet startowy 2 tys wszystkie porady , uwagi będą mile widziane Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92742-zafira-jaki-silnik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 1 godzinę temu, AdMer napisał: zastanawiam się tez nad 1.8 benzyna i zamontować gaz - ale czy montaż gazu przy przebiegu auta ok 180tys benzynowego ma sens . Przebieg o niczym nie świadczy. Jezeli będzie silnik zadbany to dobry gazownik i po sprawie 1 godzinę temu, AdMer napisał: Przy okazji co daje przycisk SPORT - oczywiście wiem ze auto się jakby utwardza zawieszenie , i komputer chyba daje więcej mocy - ale czy w praktyce w razie awarii nie jest to kosztowna zabawka , biorę pod uwagę pakiet startowy 2 tys Każda elektronika się będzie psuć. Pytanie kiedy jak poważnie. Nikt Ci nie powie czy u Ciebie będzie lepiej czy gorzej.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92742-zafira-jaki-silnik/#findComment-737727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Cześć. Może ja coś od siebie dołożę. Mam w domu 2 Zośki - "A" 2001/2 i "B" 2009/10. "A" ma silnik Z18XE 92KW 125KM. Prosty sinik z głowicą 16 zaworową pasek rozrządu napędza też pompę cieczy chłodzącej, dobrze przyjmuje LPG (zawory na hydropopychaczach). Może nie jest to jakiś demon prędkości ale dość sprawnie pozwala się poruszać nawet z prędkościami autostradowymi i zadowala się średnio 10-11l LPG na 100km przy takiej jeździe. Autko w środku jest dość dobrze wygłuszone, nie słychać żadnych trzasków, pisków czy innych odgłosów. Natomiast "B" - silnik Z 18 XER 103KW, 140KM - rozrząd z KZFR i zawory bez hydro. Czyli wymiana rozrządu jest droższa ze względu na ceny samego rozrządu plus koła KZFR i zaworki do nich. Co do LPG - dobry gaziarz zamontuje i wystroi i jest oki ale warto wcześniej sprawdzić luzy na zaworach i kontrolować średnio co 30 tysięcy km. Silnik bardziej dynamiczny ale też i więcej zje na 100km beni i LPG. Autko ogólnie szybsze ale też i głośniejsze w środku wszystkie plastiki sztywne i twarde które potrafią się odezwać nieprzyjemnym zgrzytaniem i trzaskiem, nie jest to jakoś mega dokuczliwe ale tak mają plastiki montowane na spinki a nie na śrubki. Na temat diesla się nie wypowiem bo z założenia nie brałem takowych pod uwagę ale przy zakupie używanego bardzo łatwo trafić na minę bo przecież Niemiec czy inny zachodni użytkownik aut z takim silnikiem sprzedaje takie autko bo ma świadomość że czeka go wydatek na nowe wtryski, pompę, DPF czy inne dość drogie części eksploatacyjne osprzętu nowoczesnego silnika diesla. Na zachodzie nie po to płacą więcej za diesla by ten stał w garażu - on ma zarabiać na siebie - a później jest odsprzedawany na wschód.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92742-zafira-jaki-silnik/#findComment-737900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AdMer Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 dzieki Panowie za opinie - niestety auto sie sprzedało i go nie kupiłem a szkoda to była ciekawa sztuka ( był to samochód firmowy fabryki opla ) . Przy okazji zwiększył sie budżet i jestem juz przy ZAFIRA C 2.0 130KM albo INSYGNIA 2.0 130KM wiem diesle - ale to dość ciężkie auta Pyt 1. - czy ten silnik jest mocno problematyczne w naprawie ???? w razie "W" Pyt 2 - troche z innej beczki - czy chevrolet cruzer w wersji 1.4 140KM benzyna to ten sam co w astrze ( tym jeżdziłem astra z fabrycznym gazem ) Pyt 3 - czy chevrolet cruzer w wersji 1.7 130KM to ten sam co w oplu ? Pyt.4 który silnik 1.7 130KM czy 2.0 130 KM jest waszym zdaniem lepszy : łatwiejszy i tańszy w naprawie , serwisowaniu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92742-zafira-jaki-silnik/#findComment-738239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi