Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'ładowanie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Zareklamuj swoje usługi na forum

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 6 wyników

  1. Witam. Mam problem z pojawiającą się kontrolką czerwona od akumulatora. Ogólnie wszystko jest okej, alternator ładuje na poziomie 14,2 14,5. Sprawdzałem akumulator ma sprawność na poziomie 78%. Auto mam od dwóch miesięcy a w ciągu ostatnich 2 tygodni kontrolka zapalila sie kilkukrotnie .Czy to jakieś zwarcie w instalacji elektrycznej? Może jakis problem z wskaznikami na desce jakieś zimne luty... nie mam pojecia moze ktos mial cos takiego...
  2. Witam Mam o to taki problem , jak odpalam auto to zdarza się że jak kręcę kierownicą w miejscu to zapala się kontrolka ładowania i brak jest wspomagania kierownicy, jak już auto jest dobrze rozgrzane to ten problem nie występuje natomiast w większym stopniu jest on uciążliwy jak cofam , wtedy takie objawy są na porządku dziennym lecz jak dodam gazu tak do 2000 obrotów to objaw znika. Alternator sprawdzany wcześniej u elektromechanika , aku ma dopiero 2 miesiące i tak się zastanawiam czy może pasek się nie ślizga, płyn w układzie wspomagania jest. Jak by ktoś wiedział co jest 5 to proszę o jakąś poradę to będę wiedział co robić wtedy pozdrawiam
  3. Szanowni , już sam nie wiem co myśleć. Zakupiłem auto i po tygodniu stania nie mogłem go odpalic, okazało się że akumulator jest kompletnie rozładowany . Zaznaczam że radio nie podłączone i nie zostawiłem go na światłach. Jako że spzredawca zapewniał że akumulator jest ''nowy '' i ma tylko ze dwa lata odkręciłem korki i ku mojemu zdziwieniu okazało się że jest tam pustynia a mianowicie praktycznie nie ma elektrolitu. Kupiłem butelkę tegoż płynu i zalałem aku, podładowałem około 12 godzin i przez kilka dni było ok natomiast dzisiaj przekręcam kluczyk i co ? i nic . Swiatła jakieś blade i nie kręci . Wczesniej sprawdzałem ładowanie i pokazywało napięcie ładowania pomiędzy 13,8 a 14,6 . Moje pytanie brzmi czy może być tak że akumulator się zasiarczył już wtedy i nastąpił całkowity opad masy czynnej i nie chce się normalnie ładować w czasie jazdy a prąd w większości ciągnę z niego to co pozostało ? nadeszła wymiana tegoż akumulatora ? musiał się jakoś delikatnie podładowywać w czasie jazdy bo inaczej to by mi padł już na drugi dzień . Sam już nie wiem co o tym myśleć ale coś czuję że czeka mnie kupno nowego i tutaj małe pytanie . Jakiej pojemności wybrać? podobno lepiej taki z lepszym prądem rozruchowym a mniejszą pojemnością tak aby szybciej się naładował ponieważ robię krótkie dystanse . Ale się rozpisałem dzięki za każdą wskazówkę . pozdrawiam
  4. Witam, Mam problem z elektryką w Vectrze B 1,8 16V 115 KM, wczoraj zaświeciła mi się kontrolka ładowania - sam aku ma 5 miesięcy, napięcie spoczynkowe 12,46v, ładowanie wczoraj było 12,08v. Do tej pory zero problemów miałem, ładowanie zawsze 14,4 v. Dzisiaj wymieniłem alternator, bo podejrzewałem padnięty regulator, i dalej lipa, a nawet gorzej: ładowanie 13,6, ale wzrasta do prawie 16 przy 3000obr/min, kontrolka ładowania cały czas się świeci, przy wyższych obrotach świeci mocniej, zapala się ABS, poduszka, check engine, wskazówka obrotomierza spada do zera po osiągnięciu 3000 obr/min. poza tym wszystko śmiga, zapala, jeździ normalnie. Proszę o pomoc w diagnozie, bo chyba problem leży poza alternatorem.
  5. Panowie, szukałem tematu, a nie znalazłem, dlatego pozwalam sobie założyć nowy wątek. Otóż padł mi właśnie alternator w Astrze G z 2001 roku, przebieg wg licznika 170 000. Znajomy mechanik powiedział, że jego zdaniem na podstawie wyglądu alternatora i tego, jak był rozsypany, można stwierdzić, że auto w rzeczywistości ma przebiegu ok. 250 000 km. Czy faktycznie można w ten sposób określić ewentualny przebieg? Ile alternator jest w stanie wytrzymać - można to określić, czy to wróżenie z fusów?
  6. Witam. Poszperałem troche na forum i nie umie znaleźć wątku. A mianowicie. Wyskoczyła czerwona kontrolka brak ładowania i od razu padło wspomaganie. jak to jest ze sobą połączone bo w poprzednich autach jak padło wspomaganie to tylko wspomaganie, a jak alternator to alternator. A nie jak teraz i ładowanie i wspomaganie. szukam szperam i nie umie znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi. Poratuje ktoś :-) z góry dzieki za odpowiedz
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.