Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 8V-55KW/75KM X16SZR' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 17 wyników

  1. Witam, mam dziwny problem z vectra b 1.6 8v, otóż po zapaleniu silnika, najpierw wszystko drga i wahanie obrotów 800-900, a potem obroty ida do 2000 i spadają do 1100 i tak zostaje. Jak dodaje leciutko gazu to rosną obroty, a jak dodam mocno to najpierw się dusi a potem obroty rosną. Od czego może być taki brak stabliności i za wysokie obroty na jałowym? silnik "krokowy" przeczyszczony. nowe przewody WN. I czy w oplach programuje się obroty biegu jałowego tak jak np. w daewoo? I czasami auto gaśnie podczas jazdy przy hamowaniu na lpg ale to już może nie związane. Na gazie pracuje normalnie. Pozdrawiam!
  2. Witam! Mam ogromny problem... Wywala mi wodę przez zbiorniczek wyrównawczy przy rozgrzaniu silnika do 90 'C ! Co zostało już zrobione podczas prób usunięcia problemu: 1. Wymieniona chłodnica bo poprzednią rozsadziło w mieście właśnie przez ten problem (zagotował się). 2. Wywalony termostat. 3. Splanowanie głowicy (nie sprawdzana na pęknięcia) i założenie nowej uszczelki. 4. Zalanie płynem chłodniczym. 5. Sprawdzenie kompresji (rozrząd -14 bar, 14bar, 14bar, 12bar - cewka) Vectra B 1.6 8V. Dodam, że auto posiada instalacje LPG. Czy możliwe, że 10 minut po odpaleniu na zrobionej głowicy i osiągnięciu temperatury 90 'C LPG wywaliło nową uszczelkę i znowu ciśnienie dostaje się do układu chłodzenia? Dla mnie zostały opcje takie jak: Zapchany układ chłodzenia lub pęknięta głowica. Macie jakieś inne pomysły?? Nie mam sił do mojej Vectry... Co dalej mam robić? PS.: Wymieniałem kiedyś silnik bo pękł mi wałek rozrządu. Więc mam starą głowicę aby przełożyć i sprawdzić jakby coś no ale tam mogą być zawory pokrzywione...
  3. Witam wszystkich forumowiczów Vectra b 1.6 8v 96r. benz. Mój problem polega na wysokiej temperaturze silnika, wskaźnik cały czas pokazuje temp. w trasie ok 95 stoponi, w mieście przekracza grubo ponad 100 stopni, ostatnio viki była u mechanika i były wymieniany rozrząd z nową pompa wody plus do tego wymieniłem termostat. dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury, i dalej to samo...Auto nie gubi płynu, nie ubywa go z zbiorniczka. Wentylator załancza się dopiero przy ok 104-105 stopni. Moja siostra ostatnio nią jechała i stała w korku, mówi że temperatura wzrosła nagle do czerwonej kreski ale zaraz sama spadła 100 stopni stojąc dalej w miejscu. Ja myśle że może byc to wina elektorniki, ale jestem laikem i kompletnie się na tym nie znam. Bede niedługo ruszał w trase(300km) i się troche obawiam. Czy może ktoś miał podobny problem? i może ktoś wie co może być prawdopodobną przyczyną. Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają a nie chce dalej wymieniać rzeczy, które są dobre. Pozdrawiam. Kamil.
  4. Witam,jestem posiadaczem vectry B z 97' z silnikiem X16SZR. Silnik nakrecone ma juz 285tyś. Pracuje na oleju Castrol Magnetic 15w-40 to tak na wstepie. Wczoraj po uruchomieniu auta przejechałem 40 metrów i zaczeło się. SIlnik Zaczoł bardzo nie równo pracować w tak jakby nie miał zapłonu na wszystkich cylindrach zaczoł kopcić i tyle było ciemno zostawiłem na drodze i poszedłem do domu. Rano zaczełem sprawdzać swiece wszystkie brązowe stan oleju 3/4 na bagnecie brak wody olej czarny, Płyn w normie. ale auto po cieżkiej próbie odpaliło ale bardzo cieżko no i dalej tłucze. i kopci po dodaniu gazu lekko puka coś w silniku. Rozebrałem rozrząd i wychodzi na to zgodnie z oznaczeniami ze jest przestawiony. Koło wałka rozrzątu jest cofniete o 2 ząbki do tyłu. z tego co sie dowiedziałem pasek zmieniany był chyba ze 100tys temu. byłem w szoku wiem ze to moja wina miałem zmienić ale słabo z kasą ostatnio;) i teraz pytanie czy warto go robić kupować nowy rozrząd (cena 170 zl kompletny continental) czy szukać nowego silnika są szanse ze to tylko przestawiony rozrząd. i po złożeniu poprawnie bedzie pracować. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Przemek
  5. Witam jestem tu nowy i potrzebuje pomocy. Wiekszość rzeczy naprawiam sam w mojej viki,ale to mnie przerosło i nie mam zielonego pojecia co jej może dolegac wiec zaczne od początku. Posiadam ja juz 3 lata i nigdy nic sie nie działo. Samochód w ciagłej ekspalatacji jezdze nim do pracy bo bardzo tani jest. Problem pojawił sie dzis gdy z pracy wracałem. W miescie na swiatłach bardzo mocno sie zagrzał, temperatura doszła do około 95 stopni tak pokazały zegary jesli im ufac. W sumie to nie tragedia ale nigdy tak nie było. po zagrzaniu właczył sie wentylator. Po kilku chwilach wyłaczył sie i temperatura powinna na mój rozum lekko spasc, lecz tak sie nie stało wentylator uruchomił sie znów po dosłownie kilkunastu sekundach. troche sie wystraszyłem ale zapaliło sie zielone no i rura. specjalnie go leko rozpedziłem zeby wystudzic chłodnice ale nic to nie dało. temperatura ciagle przed 100. zatrzymałem sie sprawdziłem płyn było troche mniej niz zwykle. ale usprawiedliwiłem to tym ze ostatnio wypusciłem cała wode z ukladu i zalałem płynem juz na zime. A zapomiałem otworzyc nagrzewnicy to mozliwe ze jest teraz troche mniej. Chłodnica była cała goraca czyli pompa chyba pracuje. no i mocniejszy czajnik by sie zrobił gdyby nie pracowała. Dodam ze pózniej wyleciałem na trase jechałem srednio 100hm/h temperatura spadła ale dopiero po 25 km. dodam jeszcze ze lekko pomaga mu jak włacze ogrzewanie na full. Co sprawdzic pierwsze w celu wyelminowania usterki. obawiam sie o termostat;/ bardzo nie lubie go wymieniac w tym silniku trzeba rozrzad sciagac. Auto ma 278 tysiecy przebiegu chodzi na gazie.
  6. Witam, Od kilku dni vectra ma problem z odpalaniem trwa to około +/- 15 - 20 sec kręcenia rozrusznikiem. Silnik pracuje nierówno a gdy mocniej nacisne pedał gazu slychać strzał w filtr powietrza(GAZ), na benzynie tego nie ma) nie wiem w czym tkwi problem i od czego zacząć naprawe dodam, że często świeci się check. po rozgrzaniu chodzi normalnie ale kopci na bialo.
  7. Pacjent Opel Vectra B 1995r. 1.6 8V silnik Silnik X16SZR. Silnik o ile dobrze widzę, z jednopunktowym wtryskiem paliwa. Instalacja gazowa II generacji. Rano bardzo duże problemy z odpaleniem. Odpalanie na benzynie. Po długich męczarniach odpala, początkowo nie chce wejść na normalne obroty, przygasa. Dopiero po około minucie silnik normalnie zaczyna pracować. Innym razem odpalił dopiero "na popych" Podczas jazdy czasami zapala się i gaśnie kontrolka Check Engine, odczyt kodu błędu: 0200 Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza To co sprawdziłem: świece - wymienione zmierzona kompresja na cylindrach: 12,5 i 3x14 Barów.
  8. witam od okolo roku walcze z rozsadzaniem chlodnicy w mojej vektrze rozsadza mi ja w gornej czesci przy tym wezu co idzie do termostatu kleilem distalem ale nie pomoglo wiec wymienilem: -uszczelke pod glowica odrazu z rozrzadem - brak jakiejkolwiek efektu stara uszczelka byla ok brak sladow przepalenia itp -termostat na nowy orginalny- przez 2 dni myslalem ze bedzie juz ok bo temp rosla do okolo 92st i spadala do okolo 88 ale to bylo tylko przez dwa dni pozniej znow temp rosla do okolo 98 wentylator i spada do 90 tak sie dzieje w korkach po wroclawiu bo na trasie trzyma okolo 88 st- czyzby znow termostat? - korek w zbiorniczku wyrownawczym- brak poprawy- wiec wzielem stary korek zrobilem w nim dziurke wiertlem 2,5 i juz nie rozsadza chlodnicy poprostu sie gotuje wylewa poprzez korek i co jakis czas dolewam wody no i tak jezdze;/ ale co to moze byc? pora to zrobic zwykle jezdze autem do pracy 15km w ruchu miejskim i w lecie za kazdym razem gotuje mi sie i wylewa poprzez korek jak jes temp w okolicach 5st to wszystko jest ok na tej samej trasie dodam ze gdy zalozylem nowy korek to po powrocie do domu z pracy gdy auto bylo nagrzane to otwieralem maske sciskalem weze i byly nieco twarde ale nie za kazdym razem wiec moze kupic znow nowy korek? bo jak to mozliwe ze on nie puszcza a jest takie cisnioenie ze chlodnice rozwala? jest jakis sposob na sprawdzenie korka? pozdrawiam i czekam na sugestie
  9. Witam szukałem na forum problemu który mnie dotyka ale nic nie znalazlem. Problem polega na tym: padł termostat bo puszczał płyn {zaciął sie} i okazało sie ze tak temp. nie przekracza 85 stopni oczywiscie termostat juz działa i wentylator tez. Podłączyłęm do kompa i czujnik na kolektorze z którego zczytuje komp. pokazuje idealnie wartosc { takie jakie powinny byc } ale czujnik na zegary szwankuje, więc go wymieniłem i wartosc na zegarze odrazu podskoczyla odrazu z 85 stopni do 98 stopni. Wentylator sie wlancza ale teperatura nie spada na zegarze a czujnik nie był chinski i najtanszy. Odpowietrzylem go tak jak to sie robi w tych silnikach czyli przez wlasnie ten czujnik. W skrócie wszystko jest oki z układem chłodzenia tylko wskazanie zegara mnie wkurza. Prosze podawac inne odpowiedzi niz regulator na zegarach. Dzieki
  10. Auto: Opel Vectra B 1995 rok, 1.6 8V Silnik: X16SZR, LPG Przy wymianie filtra powietrza natknąłem się na małą przeróbkę obudowie, mianowicie został zblokowany w pozycji zamknięteej (konkretnie wkręcona śruba) mechanizm dawki powietrza - nie wiem jak ten element się nazywa, ale przypuszczam, że działa to na zasadzie termiki tzn.otwiera/zamyka się pod wpływem temperatury - poprawić jeśli się mylę. Dodatkowo znajdowała się tam upchnięta gąbka. Czy te przeróbki są związane z LPG czy prawdopodobnie auto słabo się nagrzewało, czyli ktoś żałował kilkadziesiąt złotych na wymianę termostatu?
  11. mWitam mam problem mianowicie taki. Posiadam Vectre B z silnikiem 1.6 8V mialem dziure w chlodnicy wczoraj ja zakleilem zywica i wloknem szklanym poniewaz pekniecie bylo na czesci plastikowej. Dzisiaj jade do pracy rano kiedy to mmroz jest zauwazylem ze rosnie mi temperatura sprawdzilem chlodnice byla zimna po odkreceniu korka zauwazylem ze bylo cisnienie w obiegu malo tego nie mialem ogrzewania w kabinie. po poludniu dalem do mechanika na przeglad stwierdzil ze wina albo termostatu albo pompy albo dziurawej chlodnicy bo z niej kapac zaczelo wracajac do domu jade sobie normalnie temperatura wody jest 80 stopni po wlaczeniu ogrzewania w kabinie opala o dziwo rano nie dzialalo po poludniu dziala. po odkreceniu korka gdzie dolewa sie plyn uslyszalem jak powietrze wylatuje a potem plyn co prawda nie byl to wrzatek ale wylatywal. Teraz pytanie w oleju masla nie mam nie wiem czy to uszczelka czy co mogla strzelic dodam jeszcze ze jak auto chodzi to po scisnieciu weza jakos nie czuje zeby tam krazyla woda albo mi sie zdaje albo powinnno sie cos czuc nie znam sie zakupilem nowa narazie chlodnice i termostat planuje jutro to zalozyc Prosze o jakies podpowiedzi bo nie wiem co juz mam robic i kogo sluchac kazdy ma swoja teorie. dodam jeszcze jak sciskam waz to w chlodnicy slysze takie syczenie jak by pwietrza Co mam robic autko no nie zawodzilo mnie i takie cos sie stalo prosze o pomoc moze to byc wina ze powwietrze lapalo przez chlodnice i uklad zapowietrzony???
  12. Witam, Ze względu, że często jeżdżę w dość długie trasy sięgające nawet 1000km jednorazowo, pomyślałem żeby zamontować w swojej vectrze ('97) tempomat. Gaz jest w tej chwili rozwiązany na lince i od razu piszę, że nie chcę tam wsadzać drugiej linki. Rozwiązanie to jest wg mnie po prostu nieprofesjonalne i wychodzi z tego fuszera, której strach później dotknąć. Pomyślałem więc, żeby wypieprzyć normalny pedał gazu i wsadzić pedał z potencjometrem, podłączyć do kompa i wrzucić GM'owski silniczek do sterowania linką. Oczywiście do tego dorzuciś manetkę z tempomatem. Wszystko wydaje się proste, ale czy komputer mojego silnika to obsłuży? Będę wdzięczny za sensowne wypowiedzi na ten temat. Pozdrawiam.
  13. Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem drugiej viki, jednakże zakupiona została słabsza jednostka 1.6 8v, przy zakupie wszystko ok. Auto odpala od dotknięcia kluczyka. Dodam, że auto jest zagazowane. Nazajutrz rano podczas próby odpalenia, kręce i kręce i nic, odpalił dopiero za 3 razem. Po południu sytuacja sie powtórzyła- odpalił za drugim razem. Pierwsza diagnoza pompa paliwa, bez wahania założyłem pompę z drugiego autka 1.6 16v, rano auto odpaliło "na tyk". postanowiłem więc kupić inną pompę od 8v, jednakże objaw taki sam jak na poprzedniej. Czy gdybym kupił pompę od 16v mógłbym ją zalożyć spokojnie do 8v? Wiem, że wydajność pomp jest podobna lecz znacznie różni się ciśnienie, dlatego też chcę zasięgnąć porady kolegów oplowców. Czy może istnieje inna przyczyna nie trzymania paliwa przez pompę, bo wszystko wskazuje na to, że długi postuj doprowadza do zniknięcia ciśnienia z przewodów paliwowych, więc długi kręcnie może być spowodowane dopompowaniem ciśnienia do układu. Proszę o sugestie.
  14. Witam serdecznie mam problem, cieknie mi benzyna z przepustnicy a konkretnie to z elementu zaznaczonego na zdjęciu. Proszę o pomoc co z tym zrobić jak uszczelnić i skąd wynika ten wyciek. Samochód to opel vectra 1.6 X16SZR 8V jednopunktowy wtrysk z instalacją gazową.
  15. Witam, Mam Vectre B 1.6 96r. benzyna Problem jest taki, że gdy przekręce kluczyk, rozrusznik daje znać(słabo), stara sie uruchomic ale niestety nie chce odpalic. I tak jest aż akumulator padnie. Chciałem odaplić na kable.... nic.... podładowałem(ok.12h) po włożeniu odpala bez problemu, potem przez cały dzień jeżdze odpala normalnie ale przy dłuższym postoju już ma problem- odpali ale nie za pierwszym razem. Z rana powtórka( całą noc stał).... rozrusznik niby kręci ale wogóle nie chce odpalić - akumulator pada, auto odpala tylko na linke.... Akumulator wymieniony na nowy, bendix, szczotki wymienione. Kable nowe, świece sprawdzone. Zostawiłam auto u mechanika, sprawdził rozrusznik i stwierdził że jest ok, że to napewno wina akumulatora- chciałem oddać do reklamacji, nie przyjęto bo po sprawdzeniu stwierdzono że jest dobry. Proszę o pomoc, jakieś wskazówki....
  16. Witam! Niedawno nabyłem opla vectrę A z 1991r. niestety powstał pewien problem, silnik na zimno pracuje w porządku jednak po osiągnięciu pierwszej kreski na wskaźniku temp. czyli (chyba) 70^C zaczynają się problemy, viki delikatnie kopci na niebiesko na wolnych obr. przy depnięciu na gaz chmura jest już znacznie zacniejsza. Dodatkowo po osiągnięciu ww. temp. zaczyna żarzyć się kontrolka smarowania, im większa temp. tym kontrolka przechodzi z żarzenia się na świecenie (na wolnych obr. gdyż po lekkim dodaniu gazu kontrolka gaśnie nie zależnie od temp. silnika), a silnik dymi coraz bardziej przy przyśpieszaniu ( podczas jazdy na stałym gazie dymu nie widać ). Silnik nie wygląda na jakoś strasznie zajechany, jak na 1.6 nawet nieźle przyśpiesza. Kiedy kupiłem viki poprzedni właściciel przelał ją olejem jakieś 1.5-2 cm ponad max na miarce. ( niestety nie zauważyłem tego podczas kupna) następnego dnia wypompowałem olej strzykawką przez bagnet do normalnego stanu. Zauważyłem że olej jest strasznie rzadki, praktycznie nie ma lepkości, z miarki też ucieka w takim tempie że ciężko zobaczyć ile jest oleju. Tak więc mam pytanie, czy warto zmieniać olej?? Czy jest szansa aby objawy znikły po wymianie? Czy od razu myśleć o remoncie? lub wymianie silnika?
  17. mianowici w mojej aucie silnik sie grzej i bez znaczenie na tem, zewnetrzną czy też sposu jazdy, czy to trasa czy miasto cały czas łapie temperature 100 i powyżej aż włączy sie wentylator. wczoraj zrobiłem test i wyciągłem termostat i to samo po przejachaniu jakieś 15km trasy z prędkością około 80-90 km/h dobił do temperatury ponad 100 bez termostatu a węże są cały czas miękie chłodnica gorąca na całej wysokości,i przy 100 stopniach można odkręcić korek i nic nawet nie syknie. dodam ża wymieniłem już chyba prawie wszystko w układzie chłodzenia, -chłodnica jakieś rok temu w styczniu -pompa wody(pompa sprawdzona wczoraj czy sie wirnik nie ukrecił) z termostatem(wachler) i rozrząd na wiosne w zeszłym roku zrobione nie całe 10tyś kilometrów do dziś -w tym tygodniu głowica kompleksowo szczelność planowanie, nowe zawory z docieraniem, nowe świece nowe kable nowe śruby i uszczelki. wszystko w porządku, -nowy zakrętka o zbiorniczka dalej brak ciśnienia w układzie dodam jeszcze że niema wycieku nigdzie z układy olej czysty bez majonezu, a w płynie brak śladu oleju. samochód normalnie odpal jak jest zimny a po dogrzaniu go do tem. ok100 łapie rozrusznik i nie może przeżucić, a po 5 min. kręci jak nowy(zimny).
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.