Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'c14se' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 2 wyniki

  1. Witam, Jestem posiadaczem Corsy B z silnikiem C14SE + LPG. W okresie letnim jadąc np do sklepu , wyłączając samochód, i wracając slinik nie chciał zapalić , kręcił ale nie palił. Problem ustał, ale pewnie powróci. Ostatnio jednak gry jechałem na benzynie , silnik się wyłączył w trakcie jazdy, jechałem tak jakieś~ 100 metrów , pedał gazu nic nie dawał po czym samochód wstał i jechał jakby nic sie nie stało. Pewnego dnia zatrzymując się przed torami kolejowymi samochód zgasł, ale zapalił normalnie , i tak było tego dnia przy próbie zmiany biegów, następnego dnia nic sie nie działo. Stawiam na czujnik wału korbowego . mierzyłem jego wartość multimetrem, tak jak na jednym z filmów jest pokazane ( pomiar jako dioda ) tylko u mnie multimetr wskazywał 660 ( nie wiem czego to jest jednostka). Standardowo metodą spinaczową , corsa wskazywała błąd 93. Na każdym forum piszą co innego, może ktoś ma doświadczenie i wie co on może oznaczać. Poza tym są inne kody usterek : 25, 45, 71, 44, 35, 24, 22. Czy może ma ktoś pomysł albo poradę co z tym fantem zrobić, bo już byłem u gości co mieli op-com ale mówili że tylko na podmianę da się sprawdzić czy dany czyjnik powoduje takie błędy, nie potrafili się podpiąć do obd . Pozdrawiam
  2. Witam wszystkich serdecznie. W październiku kupiłem Astrę F z silnikiem C14SE za grosze, w mechanicznie naprawde przyzwoitym stanie, do niedawna sprawowała sie idealnie, co prawda strzelała co jakis czas na gazie, ale dało sie jechać. Niestety od 2 tygodni wszystko zaczyna sie pieprz**. Zaczeło sie niewinnie- po rozgrzaniu, na gazie wyraznie auto tracilo na mocy, szarpało, ale na benzynie było wszystko bez najmniejszego problemu, jechała jak na swój wiek i moc silnika zadziwiająco dobrze... to był niestety początek. Potem problem pojawiał sie również na benzynie, ale w mniejszym stopniu. Kilka dni temu jazda autem stała sie istnym koszmarem, na benzynie auto praktycznie nie przyspieszało, przy mocniejszym dodawaniu gazu auto wyraznie sie dusiło, pracowało bardzo nierówno i nie na wszystkie cylindry, ale tylko przy dodawaniu gazu/przyspieszaniu..., trzymajac delikatnie pedał gazu auto pracuje poprawnie. Pomyslałem, że zaczne cos z tym robić, więc zacząłem od wymiany swiec- nie pomogło, nastepnie wymieniłem przewody wn- również nic z tego. Stwierdziłem, że może cewka traci swoja moc po rozgrzaniu- wymieniona na nową i rownież bez zmian. Na dzień dzisiejszy jazda na benzynie zarówno na zimnym silniku, jak i na gorącym ogranicza sie do dotykania pedału gazu i oczekiwaniu na przyspieszenie. Na gazie zaś, to jedna wielka strzelanina, nic wiecej. Odłaczałem akumulator na noc, czyscilem silnik krokowy, odlaczalem sonde lambda, zmienialem filtr powietrza, kombinowalem ze swiecami, z kablami, z cewkami... i NIC! Co moze być przyczyną tych problemów? Pozdrawiam, Bartłomiej
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.