Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

W trakcie jazdy hałasuje mi złota listwa ozdobna na drzwiach pasażera. Gdy przytrzymam jej końcówkę mocniej ręką, przestaje drgać i wibrować.
Chcę pozbyć się tego uciążliwego dźwięku. Czy mógłbym prosić o podpowiedź, jak zdemontować tę listwę i jak ją podkleić/zamontować, żeby nie wibrowała?
Czy muszę zdejmować tapicerkę całych drzwi, żeby tę listę zdjąć? Przyznam, że obawiam się tego - mechanik kiedyś mi zdejmował tapicerkę tylnich drzwi i już tak ładnie nie siedzi :P.
image.png.6535272a070a8f71b1f56f9d7984e9a3.png

https://forum.opel24.com/topic/108143-opel-astra-h-2008-hb-demonta%C5%BC-listwy-ozdobnej-wewn%C4%85trz-ha%C5%82as/

Może kup silikon czarny i tam jak wibruje tzn że się rusza i wystarczy tym silikonem tam podlać i ten silikon będzie robił za jakiś tam amortyzator i wyciszy wibracje jak nie chcesz ściągać tej tapicerki. A jak inaczej to naprawić to pewnie się nie da bez ściągnięcia tapicerki. Albo pojedź do tych co tam wymieniają szyby w samochodach przednie boczne różne i oni to raz dwa naprawia. tylko im powiedz że nie chodzi o wymianę szyby tylko o jakiś element wibrujący w drzwiach.

Edytowane przez ap1981

Dzięki za podpowiedź.

Niestety listwa przylega tak mocno, że raczej tam silikonu nie wcisnę. 

Próbowałem nawet lekko odgiąć płaskim śrubokrętem, ale ciasno siedzi. Obawiam się, że będę musiał zdjąć tapicerkę i podlać silikonem od tyłu te sprasowane grzybki I obrzeża listwy do tapicerki.

Można by tak też nalać pianki poliuretanowej pod spód tego plastiku tylko trzeba by jakoś to wlać i trzeba by było nawiercić jakiś otworek i tam napsikać tej pianki tylko żeby nie za dużo i potem ta pianka obeschnie i dociśnie ten element i potem te resztki tej pianki się obcina i się zamalowuje czarna farbą żeby nie było widać. No metod jest dużo można też pewnie jakoś użyć tego superglue i przykleić to i też powinno sie nie ruszać i co za tym idzie nie wibrować. Raz tam miałem podobny problem z takim obiciem wajchy od zmiany biegów to jest przeważnie taki kawałek skóry  ekologicznej pod gałką zmiany biegów.  I powoli z czasem ta skóra odlatywała z tą podstawką tak że było widać te mechanizmy no i tam przykleiłem to na superglue i jest dobrze.

Dekor jest wkładany a następnie od tylnej strony boczka zgrzewany , coś jak nitowanie tylko plastiku , sciągnięcie boczka to 7 torxów , obudowa lusterka ,panel szyb , wypięcie linki klamki.

I potem może wystarczy docisnąć i przygrzać na nowo te plastikowe nity lub je rozwiercić i wkleić dekor na klej 

IMG_20250915_204837.jpg