Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W jedną stronę jazda 230 km bez zarzutu. Wracamy, po 2 km EPS, i jakoś nie chciał się skasować, dopiero po wyłączeniu radia, zasilacza nawigacji z zapalniczki, świateł awaryjnych, po odczekaniu kilku sekund przestała wywalać lampka. Nastepne 230 km spokój. No i oczywiście na diagnostyce zero błędów z tym związanych...........

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-495883

• 3 tygodnie później...

Witam po dłłługiej przerwie.

W mojej Merivie 1,7 DTI wspomaganie pierwszy raz siadło ze dwa lata temu - wyłączyłem / odpaliłem ją ponownie i zapomniałem na długo o problemie

(było to latem - celowo to akcentuję).

W ubiegłym roku trafiło mi się to przynajmniej kilkanaście razy (raz w zimie, reszta padów latem - zawsze jak było gorąco).

Profilaktycznie sprawdzałem ładowanie i akumulator zawsze było ok (a aku ;) miałem ok. 10-cio letni).

Podłączona Meriva do kompa pokazała błąd czujnika kątu skrętu numeru nie pamiętam i nie będę szukał ;) zapisków.

Oddałem do poleconego elektromechanika samochodowego - postała tam z tydzień i oddali mi ją mówiąc, że nic nie znaleźli :dobani:

wspomaganie normalnie chodziło ale wówczas już było chłodniej.

Przejeździłem bez cyrków ze wspomaganiem do połowy maja i znów zaczęły się pady wspomagania.

Sprawdziłem jak zwykle ładowanie i aku (wszystko OK) - dla świętego spokoju kupiłem nowy akumulator ... i nic to nie dało :dobani:

Tyle że zauważyłem pewną zbieżność:

pady wspomagania MIAŁEM zawsze jak było gorąco na dworze, jak chłodno NIC się nie działo ze wspomaganiem.

Zdesperowany, znalazłem w necie adres do firmy z Wrocławia i umówiłem się na wysyłkę i naprawę kolumny.

Mając w pracy chwilę wolnego zdemontowałem wszystkie osłony kolumny i wyciągnąłem wtyczki od wspomagania.

Nic dziwnego nie widząc "psiknąłem" KONTAKT-em na złącza i wtyczki - podłączyłem je z powrotem.

Od tego momentu (a minęły już prawie 3 m-ce) skończyły się problemy ze wspomaganiem w mojej Merivie, nawet w najbardziej upalne dni.

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-497981

akumulator? wyglada na usterke zwiazana elektryka

Akumulator mam nowy, sprawdzone napięcie ładowania czyli regulator napięcia też ok.

W weekend po 100 km jazdy autostradami, pod górkę trochę wsponania i już EPS a za chwilę kluczyk.

Może teraz coś zapamięta. Dziwny zapach czułem (w lesie ) jakby wygrzany plastik ale jeszcze nie swąd instalacji.Napewno silnik i spreżarka popracowały ale nie krytycznie nikt nie katował tego delikatnego jak widac samochodu.

Po odpoczynku kolejne 150 km bez problemów.

Znów do elektryka trzeba pojechać.:((

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-498214

Gość ASO OPEL Wawrosz Oświęcim

Mając w pracy chwilę wolnego zdemontowałem wszystkie osłony kolumny i wyciągnąłem wtyczki od wspomagania.

Nic dziwnego nie widząc "psiknąłem" KONTAKT-em na złącza i wtyczki - podłączyłem je z powrotem.

Od tego momentu (a minęły już prawie 3 m-ce) skończyły się problemy ze wspomaganiem w mojej Merivie, nawet w najbardziej upalne dni.

Wiesz, że to może byc tylko zbieg okoliczności??? Oby nie, ale mogłeś też poruszyć przy okazji co innego... :)

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-498219

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich,

jako zupełnie nowy posadacz merivy 1.6 Pb, 2006; dziś zetknałem się z brakiem wspomagania.....

W powyższych postach czytałem, że niektórzy ten problem wiązali z wysoką temp. ale jak sami się domyślacie to dziś (10 listopada) nie bardzo mogę go wiązać z wysoką temp. powietrza ;)

Odpaliłem na zimnym silniku... cofam i brak wspomagania, EPS się pali, przejechałem 50 m, zgasiłem silnik.... wszystko OK, po przejechaniu kilometra powtórnie! Znów zgasiłem silnik, zapaliłem i wszystko OK. Przejechałem pózniej 100 kilosów i jak narazie bez problemów.

Dodam tylko, że akumulator mam nowy (kupiłem oryginalny w oplu 4 dni temu), przy okazji jak zmieniałem olej i filtry, poprosiłem też o wpięcie do kompa - brak błędów.

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-507882

Dodam tylko, że akumulator mam nowy (kupiłem oryginalny w oplu 4 dni temu), przy okazji jak zmieniałem olej i filtry, poprosiłem też o wpięcie do kompa - brak błędów.

Błędy były sprawdzane 4 dni temu.A teraz mogły się pokazać.Sprawdź jeszcze jakie masz teraz napięcie ładowania oraz czy klemy ci dobrze przykręcili do akumulatora.

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-507892

• 8 miesięcy temu...

Odświeżam ten wątek, aby opisać dalszy ciąg mojej "naprawy" wspomagania (który opisywałem w tym wątku 23 sierpnia 2013 - 15:30).

Po mojej "naprawie" w maju 2013 wspomaganie chodziło bez żadnych problemów do drugiej połowy lipca 2014. Wtedy jednorazowo

siadło wspomaganie - wyłączyłem i włączyłem silnik i zapomniałem o problemie.

Po tygodniu jeszcze raz jednorazowo siadło, ale ponowne włączenie pomogło - aż do wczoraj gdy siadło całkowicie.

Nie pomagało żadne wielokrotne uruchamianie silnika.

Profilaktycznie sprawdziłem akumulator i ładowanie (było OK) - więc niewiele myśląc śrubokręt do ręki i wykręciłem 4-ry śruby trzymające

osłony nad pedałami i zdemontowałem tylko jedną osłonę - tą bezpośrednio nad pedałami nie ściągając już żadnych innych (tak jak poprzednio zrobiłem).

Po ściągnięciu tej osłony miałem już dostęp do trzech wtyczek wspomagania, które jak poprzednio odłączyłem .

Prysnąłem KONTAKT-em (do potencjometrów) po złączach i wtyczkach, z pół godziny odczekałem, podłączyłem je ponownie.

Odpaliłem Merivkę i wspomaganie działa.

Zamontowałem osłonę pedałów i pojechałem na kilkanastokilometrową "wycieczkę" aby sprawdzić działanie wspomagania

- żadnych problemów (dzisiaj również OK).

Wniosek - moja Meriva 1,7 DTI 2004 i pewnie wiele innych ma problem z wilgocią na złączach.

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-548483

• 1 miesiąc temu...

Odświeżam ten wątek, aby opisać dalszy ciąg mojej "naprawy" wspomagania (który opisywałem w tym wątku 23 sierpnia 2013 - 15:30).

Po mojej "naprawie" w maju 2013 wspomaganie chodziło bez żadnych problemów do drugiej połowy lipca 2014. Wtedy jednorazowo

siadło wspomaganie - wyłączyłem i włączyłem silnik i zapomniałem o problemie.

Po tygodniu jeszcze raz jednorazowo siadło, ale ponowne włączenie pomogło - aż do wczoraj gdy siadło całkowicie.

Nie pomagało żadne wielokrotne uruchamianie silnika.

Profilaktycznie sprawdziłem akumulator i ładowanie (było OK) - więc niewiele myśląc śrubokręt do ręki i wykręciłem 4-ry śruby trzymające

osłony nad pedałami i zdemontowałem tylko jedną osłonę - tą bezpośrednio nad pedałami nie ściągając już żadnych innych (tak jak poprzednio zrobiłem).

Po ściągnięciu tej osłony miałem już dostęp do trzech wtyczek wspomagania, które jak poprzednio odłączyłem .

Prysnąłem KONTAKT-em (do potencjometrów) po złączach i wtyczkach, z pół godziny odczekałem, podłączyłem je ponownie.

Odpaliłem Merivkę i wspomaganie działa.

Zamontowałem osłonę pedałów i pojechałem na kilkanastokilometrową "wycieczkę" aby sprawdzić działanie wspomagania

- żadnych problemów (dzisiaj również OK).

Wniosek - moja Meriva 1,7 DTI 2004 i pewnie wiele innych ma problem z wilgocią na złączach.

Witam

Ja też od dość dawna borykam się z tą awarią a w ostatnim czasie to dość mocno się nasiliło i z tego powodu moje pytanie czy po tym smarowaniu nadal wspomaganie działa poprawnie bo juz szlak mnie trafia na ten samochówd.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/13480-wylacza-sie-wspomaganie-w-meriva-17cdti/page/5/#findComment-553354