Skocz do zawartości

ASTRA II 1,7 DTL (model 2000) zawór EGR

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Tylko czy to na pewno zawór, w zasadzie diagnoza wskazuje na EGR, ale przecież to nie musi być to.

[ Dodano: Sob Maj 05, 2007 10:39 ]

Maniakopel podany przez Ciebie link do EGR ma inny numer katalogowy niż zamontowany. Czy ma to znaczenie?

https://forum.opel24.com/topic/2445-astra-ii-17-dtl-model-2000-zaw%C3%B3r-egr/page/2/#findComment-332545

Gość Anonymous

witam, mam dokładnie ten sam objaw i silnik ;/. Niestety auto ma duuuuuuży przebieg na maxa i dlatego mi się sypie.

Poleceam sprawdzić:

1 - przewód doprowadzający powietrze do intercoolera, jeżeli jest olej to coś nie tak :znudzony:

2 - zdjąć zawór EGR i zobaczyc w jakim jest stanie, ja go umyłem naciskając cały czas na trzpień i cały czas wylewał się olej. No masakra była, on nie miał prawa działać. Po przeczyszczeniu jest super, CHECK zapala się dosłownie czasami, bardzo żadko

3 - w przewód doprowadzający powietrze z bloku silnika do przewodu powietrza (odma) powinno się włożyć jakiś filtr lub pochłaniacz płomieni z poloneza, bo tamtędy też leci olej na łopatki turbiny.

4 - zanim zacznie się robić turbo to trzeba wyeliminować te objawy

5 - u mnie jeszcze była pęknieta gumowa część przewodu idącego z pompy podciśnienia do zaworu sterującego EGR. Zawinąłem go taśmą izolacyjną i działa :)

Wszystkie te zabiegi pomogą wyeliminowac pewne sprawy

Co do pompy podciśnienia to gdyby byłą padnięta to były by probelmy z pedałem hamulca. Tak mi się wydaje.

Myślę że warto też wyjąć intercooler i go umyć benzyną (jeżeli brał olej to on jest zapierdzielony) a potem osuszyć powietrzem sprężonym. Powinno zniknąć dymienie z rury.

Oczywiście wywaliłem też katalizator bo po zaniku oleju on nic nie puszcza. Polecam wstawić strumienicę - koszt 100 PLN a komfort niesamowity. I nie ma części która osłabia samochód.

PS. Współczuję każdemu posiadaczowi tego modelu z tym silnikiem :wesoly::(;-)

PS2. Jaką macie prędkość na 3 biegu na prostej drodze przy 3000 obrotów?? Ja ok 80-85 km/h i się zastanawiam czy tak może być. A ostatnio zrobiłem test przyśpieszenia - nie bedę podawał wyników bo szkoda się śmiać. A pali mi 7 litrów w trasie 60% i 40% miasto. Auto jest beznadziejne pod względem silnika- Jedynie komfort jazdy jest super.

https://forum.opel24.com/topic/2445-astra-ii-17-dtl-model-2000-zaw%C3%B3r-egr/page/2/#findComment-331565

Gość Anonymous
boguszluk, PS. Współczuję każdemu posiadaczowi tego modelu z tym silnikiem :znudzony::wesoly::(

PS2. Jaką macie prędkość na 3 biegu na prostej drodze przy 3000 obrotów?? Ja ok 80-85 km/h i się zastanawiam czy tak może być.

astra 2 1.7 td

http://www.youtube.com/watch?v=nbk4ysHX7_U

astra 2 1.7 cdci

Wiec z prędkością na 3 biegu u Ciebie ok. A co do słów na temat 1.7 to się zgadzam:)

https://forum.opel24.com/topic/2445-astra-ii-17-dtl-model-2000-zaw%C3%B3r-egr/page/2/#findComment-331534