Skocz do zawartości

Op-com - funkcje, możliwości, obsługa, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję @@Yarokot za odpowiedź. Daj znać jak będziesz po testach.

Ten sprzedawca z AliExpress zamiast opcom_new proponował mi opcom V1.59 with PIC18F458. Ze zdjęć wynika, że to opcom 5, który był również polecany w tym wątku na forum. Czym się one różnią i która jest ogólnie mówiąc lepsza? Czy jest jeszcze jakaś wersja godna uwagi?

Do Corsy C i tak pewnie nie będzie różnicy którą wersją zakupisz.

Ja zakupiłem niedawno 1.59 i śmiga bez problemu w starszym autku od Twojego.

Jedynie gimnastyka była przy uruchamianiu na laptopie bo musiałem wyłączyć żądanie podpisu cyfrowego.

Mam jeszcze pytanie przed podłączeniem interfejsu, żeby potem nie latać co chwile do auta bo nie będzie coś działać. Kabel ma być w menedżerze urządzeń widoczny jako Op-com v2 czy może być jako USB Serial Converter. Test w programie przechodzi i przekaźniki pracują przy próbie łączenia.

PCB "opcom V5" to najlepsza płyta z oryginalnym PIC, później jest new_opcom - wszystkie elementy są po jednej stronie płytki drukowanej (też posiada oryginalny PIC), ostatnia wersja to V6 z podrobionym procesorem.

Co do wersji FW, to nie ma znaczenia, ponieważ new_opcom i v5 spokojnie można aktualizować.

Dlaczego płyta V5 jest dla mnie najlepszą opcją? Elementy znajdują się po obu stronach płytki drukowanej, nie są tak blisko siebie przez co mało się grzeją podczas długiej diagnostyki. Jest to moja subiektywna ocena, ktoś może mieć inne zdanie ;)

New_opcom grzeje się bardziej, ale w granicach rozsądku.

Jak widzę ani V5 ani V6 ani NewOpcom nie ma różnicy.Pewnych funkcji nie otworzy się w niektórych autach i tyle.

V6 kilka astr h obsłużył bez problemu.Astra G też Mery ma problem z funkcjami specjalnymi.Ale NewOpcom po sprawdzeniu i zmniejszeniu wersji oprogramowania na 1.39 dalej Mery nie ma funkcji specjalnych.

Jedyna wada V6 to tylko to że nie można zmniejszyć wersji oprogramowania.

Ale po co zmniejszać jeżeli jak pisałem nic to nie da?

Wady V6:

- brak możliwości aktualizacji oprogramowania

- sprzedawany z FW 1.45 i oprogramowaniem 082010 (uruchamiając Vauxcoma, niejednokrotnie wgrywa on ponownie FW1.45 i interfejs nadaje się do kosza)

- podrobiony procesor bardzo się grzeje (miałem w ręce interfejs z wypaloną dziura w środku procka...)

- wymiana samego procesora na oryginalny PIC nic nie da, konieczna jest jeszcze przeróbka płyty głównej...

Jedyna wada V6 to tylko to że nie można zmniejszyć wersji oprogramowania.

Ale po co zmniejszać jeżeli jak pisałem nic to nie da?

W przypadku Twojej Merivy nic nie dało, ale przynajmniej połączyłeś się z zegarami (Instruments) czego wersja z FW1.45 nie robiła...

No fakt tyle jest lepiej.Ale w zegarach funkcje specjalne też zgaszone. Może dla takiego użytkownika jak ty gdzie wykorzystujesz te interfejsy profesjonalnie widzisz różnicę.Ale przeciętny użytkownik który włączy do odczytania błędów ,skasuje i wyłącza to nie ma czasu się nawet zepsuć.Ja regulowałem LPG w Mery i 2 godziny jeżdżenia z podglądem korekt w Opcomie i powiem ci że zero nagrzania się.Problem miałem z rozłączaniem się interfejsu LPG od Viakena bo on się nagrzewał.Ale Opcom nie było żadnego problemu.Może trafiłem na mocny egzemplarz.

14.08.2016

No i potwierdziło się ze chińczyki to loteria.

V6 u mnie wytrzymał 3 lata a NewOpcom kilka dni.Wczoraj właśnie padł po dwóch godzinach podłączenia.

Tyle dobrze że tanie.

Edytowane przez adam1954

Witam,

Mam AG rok 98 x16xel. Posiadam kabel op-com china werska 201008, instalowałem różne wersje op-com. Moduły które łączą się przez pin 7 działają dobrze np silnik. Czyta błędy i kasuje je. Nie mogę natomiast połączyć się z modułami poprzez pin12, słychać pyknięcie że się przełącza ale nie łączy się np z airbag ani licznikami modułem chłodzenia itp. Rozebrałem kabel ale nie widzę żadnych uszkodzeń, mało się znam na tego typu sprawach. Dodam, że u kolegi AG z 2000r też nie łączy się z niczym na pin12. Czyżby kabel uwalony? Idzie to jakoś naprawić, co sprawdzić?

Pozmieniaj w ustawieniach ,w typie interfejsu zmieniaj po kolei wydania wersji od a do d i próbuj się łączyć.

Edytowane przez adam1954