Skocz do zawartości

Astra J A17DTR (125KM) falowanie obrotów, nierówna praca silinika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam taki problem, kupiłem nową astrę J w listopadzie 2010. już po kilku dniach pojawił się problem

otóż wywaliło mi komunikat błędu i "skontaktuj się z serwisem".

Serwis stwierdził wtedy że nic takiego się nie stało i pewnie "zawiesił się" jeden z wtryskiwaczy.

Po tej usterce zaobserwowałem dziwne zjawisko falowania obrotów. Tzn na biegu jałowym obroty zaczęły

falować (skakać od 900 do 1100) i słyszalnie bardzo nierówno pracował silnik.

ASO oczywiście stwierdzili że to pewnie wina paliwa (była zima) i że muszę zatankować coś wzbogaconego

i "przegonić silnik" - dodam że tankuje tylko na BP - sporadycznie na orlenie (sporadycznie oznacza ze

na przejechane 30tys. ze 3 razy do pełna).

Pewnego dnia zauważyłem że owe falowanie obrotów było już nawet wyczuwalne podczas jazdy. Po kilku dniach

dojechałem z pracy do domu zgasiłem silnik... doszedłem do wniosku że może jednak wjadę do garażu... chciałem

odpalić ale już nic z tego (to właśnie było po zatankowaniu na orlenie)

Pomyślałem że pewnie wina paliwa. Auto pojechało lawetą do ASO tam stwierdzili że wyczyścili układ paliwowy,

wymienili wtryskiwacz i że będzie ok.

Przez parę miesięcy było do czerwca 2011 problemy pojawiły się ponownie - identyczne objawy pomimo że zawsze

tankuję tylko najlepsze paliwa i nie dolewam żadnych wynalazków.

Dodam że wcześniej jeździłem astrą H przez kilka lat z silnikiem Z17DTH i nigdy nie miałem podobnego

problemu a lałem do baku różne wynalazki.

Proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/44152-astra-j-a17dtr-125km-falowanie-obrot%C3%B3w-nier%C3%B3wna-praca-silinika/

a jak tam z wypalaniem dpfa? jak czesto sie odbywa? masz gwarancje to mecz ASO, wszystko na pismie...

a jak tam z wypalaniem dpfa? jak czesto sie odbywa? masz gwarancje to mecz ASO, wszystko na pismie...

Cześć,

Jeżeli chodzi o wypalanie filtru cząstek stałych to nie mam pojęcia - kieruje tym komputer.

Co jakiś czas go wypala - ale dodam że często jeżdżę po trasie i to ponad 400KM.

Więc to raczej nie to...

Generalnie słyszałem że z tymi silnikami "A" są właśnie takie problemy z wtryskami

czy ktoś spotkał się z tym problemem ?

PZDR.

Edytowane przez Jackout

• 8 miesięcy temu...

Cześć,

Jeżeli chodzi o wypalanie filtru cząstek stałych to nie mam pojęcia - kieruje tym komputer.

Co jakiś czas go wypala - ale dodam że często jeżdżę po trasie i to ponad 400KM.

Więc to raczej nie to...

Generalnie słyszałem że z tymi silnikami "A" są właśnie takie problemy z wtryskami

czy ktoś spotkał się z tym problemem ?

PZDR.

Cześć wszystkim którzy zabłądzą i przeczytają mój post :)

Trochę czasu minęło... ale okazało się że problem rozwiązany... i to na gwarancji.

Winny byl czujnik cisnienia paliwa w pompie wtryskowej.

tutaj link do art. który szczegółowo wyjaśnia problem oraz jego rozwiązanie:

http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/opel-astra/silnik-z17dtj-z17dtr-quot-faluje-quot-na-wolnych-obrotach-pracuje-nieregularnie-skacza-obroty-rev-1-15653/