Skocz do zawartości

Zbyt wysoka temperatura silnika wentylatory sprawne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

a ta sruba to jakas nietypowa jest ze w metalowym nie idzie jej kupic??

https://forum.opel24.com/topic/60463-zbyt-wysoka-temperatura-silnika-wentylatory-sprawne/page/4/#findComment-545921

• 2 tygodnie później...

a ta sruba to jakas nietypowa jest ze w metalowym nie idzie jej kupic??

Witam!

Nie, to tylko taka fobia, aby mieć GM .. :-)

Ale wracając do temperatur, to szlak nadal mnie trafia.. Rok temu wymieniałem chłodnicę, dałem oryginał GM - żeby nie było, wczoraj wymieniałem dodatkowo termostat, układ wypłukałem specyfikiem, wymyłem, wlałem koncentrat FEBI, wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy z korkiem, wszystko szczelne, sprawne, wentylatory też załączają się w odpowienich momentach, czujnik temp. sprawy, przejrzałem całą kablotekę od tego czujnika, nic tam pociąte nie jest - a temp. dalej wariuje - oczywiście w górę.. Każde przyśpieszanie, podjazd pod wzniesienie, tam gdzie to obciążenie tego silnika jest to tak, jak znam ten samochód i ta temp. była zawsze wręcz betonowa, tak teraz idzie w górę momentalnie, ale też wprostproporcjonalnie do chwilowego obciążenia silnika..

Za nic nie mogę sobie tego przetłumaczyć? Faktem jest - że jeszcze pompy wody nie wyciągałem - ale z tego przelewu idącego do zbiorniczna równomiernie leci, także zakładam, że ten wirniczek jednak cały.. Macie jakieś pomysły? Śmiem twierdzić, że jeżeli ta temp. rośnie proporcjonalnie do obciążenia, to któryś z elementów całego układu nie daje rady, ale który jak już chyba wszystko jak nie posprawdzane to powymieniane..

Pozdrawiam, HDTeam!

Edytowane przez HDTeam

https://forum.opel24.com/topic/60463-zbyt-wysoka-temperatura-silnika-wentylatory-sprawne/page/4/#findComment-547282

no ale chwila chwila przeciez pisales ze po wymianie chlodnicy juz bylo wszystko okej. Nic juz nie rozumiem. Okej bylo tylko miesiąc?? Cos mi tu nie pasuje..

Generalnie jak piszesz ze pod obciazeniem temperatura sie podnosi to typowy objaw uszczleki pdo glowicą.

https://forum.opel24.com/topic/60463-zbyt-wysoka-temperatura-silnika-wentylatory-sprawne/page/4/#findComment-547369

• 1 miesiąc temu...

Witam!

Aby nie pozostawić tematu samego sobie w ramach konkluzji napiszę, że po tym całym czyszczeniu układu przy wymianie i wkładu termostatu i płynu tak se 'poczyściłem', że pompa wody zaczęła sikać, no i skończyło się naturalnie jej wymianą - co prawda nie ma już temperatur rzędu 30 stopni, abym mógł raz jeszcze sprawdzić wydolność w warunkach ekstremum, ale wydaje mi się, że po tych wszystkich powyższych zabiegach i teraz po wymianie pompy poprawiła się stabilność tej tej temperatury, już nie ma takich wahań - takie mam wrażenie..

Dziękuję wszystkim za wkład merytoryczny..

Pozdrawiam, HDTeam!

https://forum.opel24.com/topic/60463-zbyt-wysoka-temperatura-silnika-wentylatory-sprawne/page/4/#findComment-550956