Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak się powoli przymierzam do zrobienia/ przeglądu zawieszenia.

Auto generalnie jest opuszczone z przodu. Znajomy zajrzał w nadkola i wg niego na pewno do wymiany będą sprężyny a u mechanika okaże się czy tez amortyzatory.

Tu pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników, jakie polecacie amortyzatory i sprężyny za założeniem stosunku jakości do ceny.

Może lepiej zainwestować więcej w sprężyny niż amortyzatory lub na odwrót, generalnie każda rada dobra.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/66891-jakie-zawieszenie-amortyzatory-spr%C4%99%C5%BCyny-corsa-c-17-dti/

A jakieś odczucia co do tego dlaczego te a nie inne?

Np dlaczego Bilstein na flote?

Dlaczego Mayle na tył?

Chodzi mi o to czym one się różnią? Twardością, wytrzymałością, trzymanie w zakrętach?

Czy na tył to gorsze a na przód lepsze?

Gość marta7771

flotę, czyli pieniążki :-) Bo Bilstein specjalizuje się w amorkach m.in., sprawdzona, dobra niemiecka firma, większa liczba klientów zadowolona niż niezadowolona - mało reklamacji, montowane w sportowych autach.

Meyle - niemiecka, tańsza, też dobra firma - mam z nią doświadczenie to mogę polecić, bo nigdy nie miałam problemów z częściami tej firmy, reklamacji też nie było

a np. Hart - jedna z najtańszych i szybko się sypią u mnie te części, krócej wytrzymują - rok buja autem jak łódką

Maxgear - to firma, która tylko pakuje, więc w pudełku możesz mieć niespodziankę, nigdy nie wiesz, czyjej produkcji przyjdą części.

Nie kupuj najtańszego shitu, bo wyjdzie Ci na to samo co przyinwestiujesz teraz i komfort jazdy lepszy.

Edytowane przez marta7771

Z tego co patrzyłem na alledrogo to różnica w amorach np. przednich miedzy Bilstein a Meyle to jakieś 20-30 zł na sztuce, więc do rozważenia.

A sprężyny jakie?

Gość marta7771

jak kolega wyżej pisał Kayaba są bardzo ok, ale jak kupisz Bilsteina też na pewno nie pożałujesz, wszystko górna półka

Hmm, tak patrze na alledrogo i np. Kayaba są w różnej cenie, i tak np na TYŁ do Corsy C 1.7 dti w tej samej firmie sprężyna Kayaba 1 szt. kosztuje 92 zł, 135 zł lub 181 zł czym one się różnią?

I tu tez pytanie czy jak będę brał np. AMORY Bilsteina to lepiej brać sprężyny Bilsteina czy Kayaba? Czy może lepiej ogolnie trzymac się jednej firmy np AMORY i SPRĘŻYNy Kayaba?

Edytowane przez azhi

Gość marta7771

wrzuć linki, we właściwościach na pewno masz gdzieś napisane czym się różnią, pewnie twardością.

Nie ma różnicy czy weźmiesz amorki i sprężyny tej samej firmy czy różnych.