Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z góry przepraszam jeśli założyłem temat tam gdzie nie trzeba.

Mój problem polega na tym , że już drugi raz puściła mi chłodniczka oleju.

Poprzednim razem zamontowana była używana ale orginalna GM w rzekomo bardzo dobrym stanie.

Jej stan był tak dobry , że po miesiącu rozszczelniła się i zawaliła olejem układ chłodzenia.

Tym razem zastanawiam się nad zakupem nowego zamiennika który sprzedaje ten Pan pod adresem

http://olx.pl/oferta/nowa-chlodnica-chlodniczka-oleju-omega-vectra-calibra-v6-CID5-ID1U4YH.html#c4dc435a7b

Proszę o poradę czy taka chłodniczka sprawdzi się w praktyce? Czy wystarczająco będzie chłodzić olej ?

Może ktoś z forumowiczów ma u siebie taką zamontowaną i mógłby zdać relację?

Za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam !

drugi raz puściła mi chłodniczka oleju.

Poprzednim razem zamontowana była używana ale orginalna GM w rzekomo bardzo dobrym stanie.

tylko pogrtulowac

chlodniczki nigdy nie wklada sie uzywanej !!

nowa w ASO kosztuje w okolicach 500 pln

sam kupowalem oryginal

a te zamienniki sa znane od lat

i niejedna V6 w polsce ma ja wstawiona

nie slyszalem zeby ktos narzekal

Dzięki.Obawiam się jednak , że ten zamiennik nie będzie wystarczająco dobrze chłodził olej i wysoka temperatura oleju zaszkodzi silnikowi.. Może wypowie się ktoś kto taki zamiennik ma u siebie ?

to mozesz troche poczekac na odpowiedz

na forum omegi ten zamiennik jest popularny i polecany

na forum vectry rowniez znany i nikt zlego slowa nie powiedzial o nim

Ja ponad rok temu zastosowałem w Vectrze A v6 znajomego zwykłą zewnętrzną chłodnicę oleju z Calibry 2.0 16v. Po prostu sztywne przewody przy filtrze oleju wykręciłem, a wkręciłem te, które były oryginalnie z chłodniczką (gwinty pasują). Chłodnica poszła na przedni pas w przewidziane dla niej miejsce. Jeździ. Pałowanie silnika nie wpływa negatywnie na wydajność chłodnicy, jest ok.