Skocz do zawartości

Moje obserwacje na temat użytkowania auta z filtrem dpf

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Dlaczego podczas wypalania DPF'u następuje degradacja oleju?

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Bo olej jest rozrzedzany poprzez niespalone paliwo. Zwiększenie dawki wtrysku ma na celu podniesienie temperatury spalania a tym samym gazów spalinowych.

I weź tu kup nowego klekota......tfu.....

Obecnie produkowane gnojowozy nie są w stanie trwałością dorównać obecnie produkowanym benzyniakom. Na szczęście do 2027 roku bodajże tylko mają je produkować. Potem klekotów NIE BĘDZIE w ofercie żadnego producenta.

Ciekawe, jak zarobię na życie... Na 10 aut wjeżdżających na serwis, 8-9 to klekoty...

Toyota podobno od 2018 ma diesla wycofać z oferty zważywszy na to że dostępny silnik u nich to z Bmw pochodzi i pier... się na morgi.

No fakt Arku,żeby nie te diesle to mógłbym warsztat zamknąć.

No fakt Arku,żeby nie te diesle to mógłbym warsztat zamknąć.

Nie martw się. :) 3-cylindrowe uturbione wynalazki dadzą nam na chleb :D Wszystko na to wskazuje, więc chyba nie poumieramy z głodu :P A że jest mocne parcie na downsizing i downcylindring to dobra nasza :D :D :D

Obecnie produkowane gnojowozy nie są w stanie trwałością dorównać obecnie produkowanym benzyniakom. Na szczęście do 2027 roku bodajże tylko mają je produkować. Potem klekotów NIE BĘDZIE w ofercie żadnego producenta.

Ciekawe, jak zarobię na życie... Na 10 aut wjeżdżających na serwis, 8-9 to klekoty...

Według ostatnich rozmów w sprawie koalicji w de, nie jest to do końca przesądzone. Obecnie diesel jest w odwrocie, ale czekam na benzingate to się wszystko pozmienia...

Sent with handy.

Planem perspektywicznym jest pełna elektryka, a etapem pośrednim mają być hybrydy. Taki przynajmniej plan ma PSA - Opel ma stać się oferentem rynku hybrydowego, mają być wycięte z produkcji modele, które nie pozwalają na uzyskiwanie wysokiej marży ze sprzedaży. Motorem napędowym mają być modele w głównej mierze droższe, na których można przyciąć fajną monetę.

Myślę, że ta tendencja zapanuje powszechnie. W zasadzie jestem o tym przekonany - coraz więcej hybryd i elektryków pokazuje się na targach i na premierach motoryzacyjnych, kwestią czasu jest wprowadzenie tego powszechnie. Wskazuję tu analogię do LPG. Na początku koszmarnie drogie, nie było gdzie zatankować, mało kto to chciał, mało kto to miał. Spowszechniało i teraz znaczny odsetek lata na gazie - nawet fabrycznie oferują.

Jestem za elektrykiem, tylko:

- niech mi ktoś zrobi bilans CO2 oraz szkodliwości dla środowiska z uwzględnieniem produkcji, a zwłaszcza baterii...

- niech zaoferują baterię tak pojemną by dystans 1000km był możliwy do przejechania oraz tak małą by nie ograniczała miejsca w aucie, czy to dla pasażerów czy bagaży.

- niech ta bateria się ładuje w podobnie szybki sposób jak tankowanie paliwa...

Dopóki te 3 kryteria nie beta spełnione nie będę mógł uważać auta czysto elektrycznego jako zastępstwo aut obecnie oferowanych...

Sent with handy.

Co mi po aucie który jest niepraktyczny, nieużyteczny a w dodatku drogi w rozrachunku?

To se wolę jakieś cabrio kupić...

Sent with handy.

Większość ma zdanie zbieżne z Twoim. Ale takie są trendy i w tym kierunku to idzie.