Skocz do zawartości

Corsa D Lift 2012 - wymiana simmeringu wału przód A12XER 1.2 86KM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

będę w swojej CD wymieniał robił większy serwis na 60 000km. Świece, zestaw naprawczy cewki, pompa wody, pasek, olej, filtry, płyn chłodniczy. Mam też takie dziwne piszczenie z silnika (na pewno nie pasek, ani rolki) po rozgrzaniu. Przejrzałem fora polskie i zagraniczne i piszą, że przy silnikach 1.2 A12XER i 1.4 A14XER często na gwarancji były wymieniane simmeringi wału przód, które piszczały na rozgrzanym silniku... Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe? Simmernig kosztuje 30zł, więc koszt żaden, ale czy do tej operacji nie będę musiał ściągać całej obudowy rozrządu, łańcucha itp? Proszę o podpowiedzi ;)

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/81211-corsa-d-lift-2012-wymiana-simmeringu-wa%C5%82u-prz%C3%B3d-a12xer-12-86km/

Tylko pasek, koło pasowe i piastę wału korbowego się zdejmuje.

Sprawdź sobie dokładnie tutaj po nr VIN - http://ecat24.com/opel/catalog/types/1/17

Pastę wału korbowego? Możliwe jest, żeby simmering wału piszczał?

Edytowane przez CzarnyElo

Piastę, Każdemu może uciec literka.

Ok dzięki :) Nie wiem co robić... Uważacie, że to możliwe, spotkaliście się kiedyś z piskiem spowodowanym uszczelnieniem wału? Czy przy wymianie jest jakieś ryzyko, bo wycieku żadnego nie mam, a jak wymienię to nic nie pomoże a jeszcze zacznie wyciekać... Co robić? ;)

Gość TOMEK CORSA B 1.2 i 45km

jak nie leci olej to nic nie ruszaj to nie powinno piszczeć tam nie ma nic w tym uszczelniaczu by piszczało.Gdyby tak uszczelniacze zaczynały piszczec to autem by jechać się nie dało jest ich tam trochę

Zdecydowałem się na wymianę po przeczytaniu tematu na tym forum:

http://forum.opel24.com/topic/78058-corsa-d-pisk-spod-maski-a12xer/

Koszt części niewielki, robione przy okazji innej roboty, gdzie mam wszystko na wierzchu, ale na chłopski rozum nie potrafię zrozumieć w jaki sposób taki simmering może piszczeć, czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

Mnie już nie wiele jest w stanie zdziwić.

Tyle bubli teraz robią że wszystko możliwe.

Jedne części robią Meksykanie drugie małe chińskie rączki ,cholera wie kto wyprodukował te zimmery.

Moje łożyska w alternatorze Boscha były Made In Malsia

Może zimmery robił jakiś Hindus z pleksiglasu.?

Cześć,

ja już po robocie, przy pompie było trochę zabawy... Przy okazji wszystko dokładnie pooglądałem... Zauważyłem, że jest pęknięta blaszka w sprężynie napinającej napinacza paska, do czego ona służy i czy coś z tym robić? Wszystko zmontowałem i jest ok, ale wolę zapytać?

Pozdrawiam!