Skocz do zawartości
badur77

Nie załącza się wentylator chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem posiadaczem Opla Movano 2002 z silnikiem 2,5 DTI. Mój problem to to że nie załącza się wentylator chłodnicy. Podpięty na krótko wentylator działa, bezpiecznik też ok więc myślę że pozostaje czujnik. Proszę powiedzcie gdzie znajdę czujnik załączający ten wentylator. Będę wdzięczny za jakieś zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sterownik silnika zalacza 1 lub 2 bieg poprzez przekaznik, bezpieczniki sprawdzales pod maska jak rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A gdzie znajduje się ten przekaźnik ?

Znalazłem w sieci taki włącznik

https://4cars.pl/samochodowe/RENAULT,MASTER,MASTER_II_nadwozie_pelne_FD,all,17057,Uklad_chlodzenia,Wlacznik_wentylatora_chlodnicy,0,0.php#top

jeśli u mnie też jest to gdzie go szukać ? na przewodzie od chłodnicy czy gdzieś przy termostacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W załaczniku

post-37019-0-89296300-1520584411_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Sprawdziłem ten przekaźnik i działa. Ale zauważyłem ze do przekaźnika dochodzi na styki 1 i 2 napięcie 8,14v a nie powinno być ok 12? Chyba że ten wentylator ma 2 biegi i to napięcie dla 1 biegu?

Bezpiecznik sprawdziłem w kabinie, ma 20A , nie mam rozpiski do tych pod maską ? a pod maską to który?

Edytowane przez badur77

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

niewiem kolego, rozmieszczenia roznia sie delikatnie, w kazdym badz razie zaczol bym od poszukiwania w puszce pod zbiorniczkiem wyrownawczym

w srodku niema nic zwiazanego z wentylatorem chlodnicy

a jak z bledami i wskazaniami z czujnika temp silnika? nie chodzi mi czy wskazowka dyga tylko rzeczywista temperatura

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sprawdziłem ten przekaźnik i działa

 

Ale tam są według tego schematu dwa.

K13 i K14

Obydwa sprawne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

U mnie jest jeden przekaźnik i działa po podaniu napięcia. Czujnika temperatury nie ma na przewodach od i do chłodnicy ani w samej chłodnicy. Widzę jakiś czujnik w termostacie do którego dochodzą cztery przewody. Czy możliwe jest ze jeden czujnik daje sygnał do wskaźnika i jednocześnie załącza wentylator?

Edytowane przez badur77

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

On raczej jest od wskaźnika i sterownika silnika.

Według schematu to sterownik silnika załącza przez przekaźnik wentylator

 

12 V powinno być na pinie 3(30) i po włączeniu przekaźnika na pinie 5(87) z bezpiecznika głównego 50 A

post-37019-0-02192600-1520716961_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.