Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przekopałem się trochę przez forum ale nie znalazłem odpowiedzi więc prosze o podpowiedz.

Auto opel astra g (dwójka) z 2002r silnik z18xe 125KM klima-tronik

Problem:

wentylator od chłodnic załącza się na 3-4 sekundy po czym milknie na naście sekund i znowu odpala na 3-4 sekundy.

Mam program opel scanner (1.0.2.1) + kabel i po przejrzeniu odczytów zauważyłem, że wentylator załącza się przy 2500 kpa a/c pressure i wyłącza się na 2180 kpa. Taki spadek dzieje sie w 3 sekundy (dosłownie) od załączenia wentylatora od chlodnic. Czy to możliwe by w tak krótkim czasie był w ogóle jakiś efekt?

Klima była 3-4 miesiące temu nabijana ale nie zauważyłem, czy po tym nabiciu problem sie pojawił no bo była zima i klimy raczej nie używałem.

Komputer nie wykazuje żadnych błędów zapisanych w systemie aktywnych czy starych. Prosze o podpowiedz co to może być. Pewnie i tak sie skończy na serwisie ale wiecie lepiej wiedzieć coś by nie dać sie naciągnąć niemożebnie, nie mam w okolicy dobrych serwisów klimatyzacji tylko ogólne

Edytowane przez doman

https://forum.opel24.com/topic/83933-opel-astra-g-125-km-wentylator-wariuje-od-klimatyzacji/

Gość awiator

Słabo szukałeś. Powodem takiego zachowania na ogół jest przepalony rezystor regulujący prędkości obrotowe (biegi). Jest to bardzo typowa usterka tego modelu. Łatwa w naprawie. Po załączeniu klimatyzacji wentylator powinien się załączyć na pierwszym biegu i powinien kręcić się powoli. U ciebie załącza się w trybie awaryjnym (na najwyższym biegu) gdy ciśnienie w układzie klimatyzacji wzrośnie powyżej krytycznego. generalnie używanie w ten sposób klimatyzacji może mieć skutki uboczne. W mojej zafirce zanim na to wpadlem uszkodziłem dwa sprzęgła i kompresor. Naprawa polega albo na naprawie drutu oporowego (jest gdzieś tutorial w sieci wraz z zdjęciami ) lub wymianie wentylatora wraz z rezystor em. Ja poszedłem ta druga drogą i kupiłem zamiennik za ok 300zł. Od 25 tys. mam spokój. Co do pierwszej metody to przy okazji naprawy rezystora warto zregenerować łożyska w wentylatorze inaczej szybko usterka powróci. Wentylator, który się ciężko kręci pobiera większy prąd i drut oporowy szybciej się przepala.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

https://forum.opel24.com/topic/83933-opel-astra-g-125-km-wentylator-wariuje-od-klimatyzacji/#findComment-692559

Ja też miałem automatyczną i u mnie tez przy obecnych temp wiatrak pracował cyklicznie. Wszystko sprawne. Byłem z tym u "klimiarza", i sprawdził, wg niego w automatycznej klimie wentylator pracuje wg zapotrzebowania. Gdy beda wieksze upały bedzie pracował cały czas.

Druga sprawa że sprawnosc biegów mozna sprawdzic bezproblemowo programem diagnostycznym. Zresztą ja sprawdzałem swoje w ten sposób.

Edytowane przez mk5

https://forum.opel24.com/topic/83933-opel-astra-g-125-km-wentylator-wariuje-od-klimatyzacji/#findComment-692569

Gość awiator

Ja problem zauważyłem jak bylo 30+ na zewnatrz. Wtedy od razu zalaczal sie na pierwszym biegu i tak sobie pracowal. Z ciekawości sprawdzilem i teraz (+17) zalacza sie okresowo ale wciąż tylko na pierwszy bieg (prawie go nie słychać) awaryjnie to dzwiek bardziej przypomina helikopter. Co do programu diagnostycznego to sie zgadza. Zarowno OP-COM jak i Delphi miały opcje wlaczenia na konkretnym biegu.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

https://forum.opel24.com/topic/83933-opel-astra-g-125-km-wentylator-wariuje-od-klimatyzacji/#findComment-692572