Skocz do zawartości

Opel Corsa D 1.2 85KM 2012r - schemat elektryczny podgrzewanych lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym dołożyć podgrzewanie lusterek, mam już wszystko kupione, oryginalne wkłady podgrzewane oraz lusterka z 5 przewodami w kostce. Zależy mi na tym, żeby zrobić tak jak fabryka bez kombinacji. Po montażu tego co mam w boczku wychodzi mi kostka z 5 żyłami i dalej muszę modzić z instalacją. Czy ma ktoś z Was schemat elektryczny tego układu?

https://forum.opel24.com/topic/85592-opel-corsa-d-12-85km-2012r-schemat-elektryczny-podgrzewanych-lusterek/

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

4 godziny temu, adam1954 napisał:

Adam dzięki, tylko schemat jest ledwo czytelny... Miałbyś coś w lepszej jakości? Widzę lusterka są połączone z ogrzewaniem tylnej szyby, nie ma w kokpicie osobnego przycisku z podgrzewaniem lusterek, ale są na osobnym bezpieczniku?

2019-01-21_145310.png

2019-01-21_145323.png

Dobre schematy też są 

https://www.autoelektro.eu/index.php/pl/opel/527-schemat-elektryczny-opel-corsa-d

Bezpieczniki?

Instrukcja obsługi

https://dixi-car.pl/doc/instrukcje/Instrukcja-Opel-Corsa-D-2012.pdf

Str 176

To co gość pokazuje na filmie mam już załatwione, czyli lusterka z wkładami grzewczymi i kostkami od lusterek 5 pin w drzwiach (oryginał bez sztukowania), chodzi mi co dalej, czyli od kostek drzwi w których mam 3 przewody do instalacji w aucie?

Jak to co dalej?

Sprawdzasz czy jest podpięty przewód do lusterek do bezpiecznika.

Nie ma ?

To dorabiasz piny w skrzynce bezpieczników lub dajesz osobny bezpiecznik( druciarstwo).

Jak kto woli.

Potem sprawdzasz który przewód idzie do włącznika tylnej szyby i się podłączasz.

Nie wiem tylko jak jest z rozdziałem prądu aby moduł nie wyłączał obwodu.

Ale nie sprawdzisz to sie nie dowiesz

Nie mam przewodów od drzwi do bezpiecznika. Sprawdzę jutro, czy mam bezpiecznik nr 33 zgodnie z instrukcją od podgrzewanych lusterek. Pytanie gdzie fabrycznie jest połączone jest ogrzewanie tylnej szyby z ogrzewaniem lusterek? W przycisku? Drugie pytanie czy nie powinno być osobnego przekaźnika czasowego, czy jest jeden dla tylnej szyby i lusterek?

Według schematu masz bezpiecznik 33 podpięty do przekaźnika ogrzewania tylnej szyby pin 87