Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sojer44

Witam wszystkich. 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu przyczyny nie działającego układu wspomagania kierownicy. Zaczęło się od tego że żona włączyła auto i wspomagania nie było, wyskoczyła ikona kierownicy z wykrzyknikiem, po wyłączeniu i ponownym włączeniu wspomaganie działało. I tak kilka razy, czasami włączyło  się podczas jazdy, a teraz już się w ogóle nie włącza.  Proszę o poradę i wskazanie przyczyny takiej sytuacji. 

Z góry dzikuję i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/92391-meriva-b-2011-14-turbo-120-km-elektryczne-wspomaganie-kierownicy-pad%C5%82o/

Podpiąć komputer diagnostyczny i sprawdzić co jest nie tak.

Może być problem z alternatorem, akumulatorem, okablowaniem akumulatora i silnika, ale też samego silnika wspomagania.

• 2 tygodnie później...
Gość Sojer44

Dziś auto miało wrócić do mnie po wymianie pompy wspomagania. Okazało się że mechanik jak jechał z parkingu do warsztatu aby mi oddać auto okazało się że znów nie bylo wspomagania. Czy to aby na pewno pompa była przyczyną braku wspomagania?

Alternator i ładowanie sprawdzić. Wspomaganie nie będzie działać, jeśli napięcie ładowania nie przekroczy wartości progowej, o ile pamiętam to 13,4V.

• Like 1
  • 2 lata później...

Witam. Czy znaleźliście przyczynę awarii wspomagania? Mam ten sam problem ale zastanawia mnie czy to wina pompy czy układu sterującego. Tam właśnie zlokalizowałem wyciek. Dodam że poziom oleju w zbiorniczki się utrzymuje. Może wystarczy wymienić ten cały układ i będzie spokój. Akulator mam nowy trzyma napięcie. Dzięki za info i proszę o pomoc. 

A to nie jest elektryczne wspomaganie?

Mariusz, nie pomyliłeś forumów?

W Astonie wspomaganie działa całkiem inaczej.

• 10 miesięcy temu...

Czy ktoś rozwiązał ten problem  mam to samo w meriva. 

Proszę o jakieś wskazówki.