Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

W pojeździe Opel Meriva A 1.4 Twinport Z 14 XEP , pojemność silnika: 1364 cm3,, moc silnika: 66 kW z roku 2008 (pierwszy właściciel) od pewnego czasu w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego na ściankach zbiera się czarny olej. Zbiorę go palcem a i tak nachodzi. Nie wiem czy nie stało to się kiedyś w wyniku krótkotrwałej jazdy na niskim poziomie oleju silnikowego kiedy to także uszkodził się czujnik oleju.

Sprawdziłem to w tym modelu jakiejś chłodnicy oleju nie ma. Na górze silnika jest plastikowa osłona zaworów (ta część z korkiem wlewu oleju) i nie wiem teraz czy wystarczy ją zdjąć i wymienić pod nią uszczelkę czy trzeba jeszcze niżej zdjąć górny fragment silnika ? Wycieków z boku nie widzę w bloku silnika tylko trochę głośniej chodzi niż wcześniej.

Czy też w pierwszej kolejności wylać cały płyn chłodniczy, nalać całkowicie nowy, różowy płyn i obserwować ? Czy jest jakaś metoda na opróżnienie układu chłodzenia w tym pojeździe ?

Pod korkiem oleju zbiera się masło jednak wynika to z krótkich odcinków pokonywanych zimą.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

M.K.

Chłodniczki nie ma ale masz pompę płynu chłodzącego na pokrywie rozrządu.

A tam jest olej bo łańcuch 

Czyli pomiar kompresji i jeżeli będzie dobrze to wymiana uszczelki pod pompą płynu

Dziękuję za odpowiedź.

Spytam tylko czy w tego typu silniku jest możliwość pomiaru samemu kompresji czy tylko warsztat ? Jeżeli pomiar NIE będzie dobry to wtedy cała głowica do spolerowania i nowa uszczelka pod nią ? Z silnika żadnych wycieków bocznych oleju nie ma. Tylko w tym płynie jest.

Uszczelkę pod pompą to bym sobie sam wymienił.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

M.K.

2 minuty temu, silos napisał:

Spytam tylko czy w tego typu silniku jest możliwość pomiaru samemu kompresji czy tylko warsztat

Oczywiście

Dziękuję.

Znalazłem film od Corsy D z tym silnikiem:

https://www.youtube.com/watch?v=w7_BSZ-ACYc

tylko potrzeba zakupić manometr i uzyskać podobne wyniki.

Dopytam tylko gdzie będzie w Meriva A 1.4 Benzyna przekaźnik pompy paliwowej aby jak na filmie rozłączyć ją ?

Wyjmuje się bezpiecznik nr 9

Dziękuję.

Mam jeszcze zapytanie jeżeli uszczelka pod pompą wody w tym silniku jest OK to na podstawie:

https://www.youtube.com/watch?v=A_-EZsAOTWU

będzie to duża wieloczęściowa uszczelka pokrywy rozrządu.

Jeżeli tak jest to czy taką uszczelkę w tym silniku wsunę z boku od przedniej części silnika tak aby nie trzeba było w ogóle ruszać łańcucha rozrządu ? Czy też niestety ale łańcuch trzeba zrzucić wcześniej dokonując wielu znakowań flamastrem czarnym oraz blokując koła zębate ?

Dziękuję za odpowiedź.

Do zmiany uszczelki pokrywy rozrządu nie ma potrzeby ruszać łańcucha rozrządu, bo po co? Odkręcasz tylko cewke, pokrywę rozrządu, wyciągasz starą uszczelkę, czyścisz rowek z resztek, czyścisz powierzchnie głowicy z resztek i brudu, zakładasz nową uszczelkę, pokrywę, zakręcasz śruby w odpowiedniej kolejności i z odpowiednim momentem, potem zakręcasz cewke, dajesz zaślepkę tą plastikową na wierzch i to tyle. Z godzinka roboty. Piszesz o uszczelce pokrywy rozrządu, to jest tak jak piszę no chyba, że chodzi Ci o inną uszczelkę, bo na filmiku z linku zdejmowana jest cała głowica a do tego już koła zębate rozrządu muszą być zdjęte. 

Edytowane przez peplunio

Dzień Dobry

Tzn. chodzi mi o wymianę tej skomplikowanej uszczelki pokrywy rozrządu za łańcuchem i trybami ze zdjęcia:

Czy można ją wsunąć z boku od przodu auta bez zdejmowania łańcucha ?

Uszczelka pod samą pompą wody zapewne nie odpowiada za dostawianie się oleju do płynu.

zrzut_uszczelka.JPG