Skocz do zawartości

Wielokrotnie poruszany problem kontrolki z samochodzikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

jólek69 problem staralem opisać najdokładniej jak tylko potrafię.

Problem polega na tym że nie potrafię sprecyzować okoliczności w jakich występuje błąd.

Pojawia się z nikąd no może z tendencją do występowania zaraz po włączeniu silnika i szybszym ruszeniu.

odczytaj błędy ale wtedy jak kontrolka świeci bez gaszenia silnika.

To jest niewykonalne bo tak jak pisałem wcześniej po kilkakrotnym przegazowaniu wszystko wraca do normy.

Własnie o to chodzi że niemam kasy i tutaj szukam pomocy.

Jak masz jakieś propozycję, chętnie posłucham.

• Odpowiedzi 199
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Może faktycznie szwankuje zawór EGR ale to jest trochę wróżenie z fusów.Może podpięcie pod komputer i odczyt parametrów?W najgorszym razie serwis podpięcie pod techa i diagnostyka wyjdzie taniej niż wymiana części w ciemno (ok.80zł) Wiem że robiłeś odczyt błędów na kompie ale błędy to nie wszystko

Gość Anonymous

Komputerów mam juz dosyć :D

Czyli staneliśmy w miejscu.

brzoza przeczytaj posty, i wymyśl coś :(

A ten czujnik faktycznie przeczyszczę.

brzoza przeczytaj posty, i wymyśl coś :)

A ten czujnik faktycznie przeczyszczę.

piotrek1976, czytam :( Ale na elektronikę nie ma rady! :D posprawdzaj wszystkie przewody od tego podcisnienia . Czyli te odchodzące od pompki Wacu! Na zamieszczonym zdjeciu u ciebie to ten baniaczek po prawej stronie glowicy!! Od niej odchodzą takie plastikowe przewody wszystkie sprawdz czy nie sa gdzies popękane ..

Gość Anonymous

A co do tego zdjęcia to przypomniałem sobie jak nazywa się to coś to czujnik w kolektorze dolotowym.

Czyli podsumowując :

-sprawdzić zawór EGR ( może znasz kogoś w mojej okolicy ? )

-przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania

-posprawdzać przewody od pompki Vacum. ( czyli to coś po prawej stronie od żółtego korka wlewu oleju ? )

Czy to wszystko ? W takiej kolejności ?

A i jeszcze jedno da się z tym jakoś żyć ? Czy trzeba robić natychmiast ?

A może znasz kogoś z mojej okolicy kto by się tym zajął Albo masz jakiś namiar gdzie to mozna kupic w rozsądnych pieniądzach ?

Czy to wszystko ? W takiej kolejności ?

Najpierw pokaz sie co to za miasto lub okolice z którego pochodzisz. Zaworu EGR nie da sie nic przeczyścic. Natomiast ta pompka to jest ten baniak obok korka i z niego wychodza takie przewody i po nich dojdziesz do elementow wykonawczych .Wiec posprawdzaj czy nie maja pękniec lub takie gumki łaczace sa prawidlowe nie popękane!! No i na koniec jak sie daje z tym jezdzić to śmialo jeździj bo albo będzie gorzej lub samo zniknie :) Elektronika jest dośc droga i te czujniki mogą kosztować kilkaset żl. Najnowszy zawór EGR z kolektorem dolotu to koszt 1200zl/ :D A są również montowane zwykle po 400- 600zl. :(

Gość Anonymous

Witam...

Ja od pół roku walczę z kontrolką... :P U mnie zapala się pdo obciążeniem - jak wcisnę mu gaz przy prędkości ok. 100-120km/h to wchodzi w tryb awaryjny... Po "resecie" jest ok... Na zimnym silniku też jest lepiej...Nawet 140 pojadę;p

EGR wymieniony - wcześniej miałem kontrolkę jak jeździłem za spokojnie - po przegazowaniu - jak u kolegi - było ok... I to ewidentnie uszkodzony był EGR.

Teraz jest inaczej... Próbowałem z innym przepływomierzem - to samo... Przewody miedy turbiną a IC też sprawdzałem. Pozostaje ew. czujnik ciśnienia doładowania -ale nie wiem jak go sprawdzić... :lol:

Błędów w kompie albo nie ma albo są nic konkretnego nie mówiące...

Powoli wymiękam... bo dochodzą inne rzeczy - nieszczelna klima, synhronizator 4 biegu itp... :lol:

Gość Anonymous

Bogdan75 a no widzisz.

Ja też szukam szukam i nie mogę znaleźć.

Chociaż mnie to tak nie przeszkadza. Włączy się na 2 min. raz na tydzień.

Tylko boję się żeby coś poważniejszego nie wyszło :P

G....o nie samochód.

Panowie,

A może czujnik obrotów silnika wam poleciał?

Mnie jak zaczął szwankować to raz dziennie wchodził w tryb awaryjny odłączało turbo.

Koszt 200 zł z GM podróbka 130 zł.