Skocz do zawartości

Jak usunąć filtr cząstek stałych - usunięcie DPF

Rekomendowane odpowiedzi

laptuta1, poczytac o tym i naprawic, a czego sie spodziewales?

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość zbyszek670

Byc moze i nie maja PDF. Moj jest z poczatkowej serii produkcji 1.9 CDTI i ma filtr DPF ale jest z rynku niemieckiego.Pzdr.

A czy ktoś z Was sprawdzał opcję "wyłączania DPFa" w nowej wersji op-coma. Dziś diagnozując moją zafirę zauważyłem w wersji programu 090820b, że chyba w centralnych układzie elektronicznym nadwozia nie pamiętam dokładnie, pojawiła się opcja dotycząca filtra DPF, u mnie widnieje wystepuje ale można zaprogramować nie wystepuje.

• 5 tygodni później...

Jak osoba zajmująca się "zawodowym" usuwaniem FAP/DPF :-) :oops: nie będę się wypowiadał na temat "ekologiczności" filtra cząstek stałych ponieważ i tak moja wypowiedź może zostać odebrana jako stronnicza. Niech każdy we własnym zakresie poszuka informacji na ten temat.

Z wielu względów właściciele aut usuwają filtry cz. st. my wyłączamy ich "obsługę" programowo. Jak macie jakieś pytania to piszcie, a ja postaram się na nie odpowiedzieć.

Trochę informacji: www.tuneforce.pl/FAP.html

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

silniki z gropy CDTI maja filtr PDF.

1. przeciez podobno zafiry cdti z polsikiego salonu z lat 2005-6 nie miały dpf?

2. co o tym sadzicie? http://www.allegro.pl/item854711093_problem_fap_dpf_usuniemy_lowicz_nie_emulator.html

Witam kolegów!!!

Byłem w firmie z w/w linku na wyprogramowanie tego nieszczęsnego filtra i szczerze ją polecę. Autem po zabiegu zrobiłem już 1500 kilometrów i problem znikł. Auto nie wpada mi w braki mocy, nie kopci, a co najważniejsze mniej pali, no i nie ma żadnych błędów filtra :mrgreen:.

Poleciłem ich już kilku innym kolegom i wszyscy mają auta doprowadzone do normalności.

Warto skorzystać bo tyle co mnie ten filtr nerwówki kosztował i pieniędzy u różnych macherów to tylko ja wiem. I co najważniejsze zrobili mi tą usługę przez złącze diagnostyczne bez jakichkolwiek kombinacji. Jestem bardzo zadowolony.

Pozdawiam

Gość ADAMO_16

kolego mariobros jeśli możesz to podaj cene usługi i jaki czas zajmuje taka operacja.Wykonują to na miejscu czy furke zostawiamy?

Gość Anonymous

Jak ktoś jeździ tylko po mieście to na jaką cholerę kupuje DIESLA !!

1 żeby móc powiedzieć że ma diesla

2 chce zarżnąć auto

A teraz konkret w tym linku są wyjaśnienia i namiary na aligatora z Katowic który zajmuje DPFami.

http://forum.vectra-unlimited.pl/archive/index.php/t-54404.html

Gość TuneFORCE

1. Jeżeli FAP/DPF jest na wykończeniu to należy przeprowadzić diagnostykę żeby stwierdzić co nam w aucie nawaliło, najczęstsza przyczyną uszkodzenia filtra cz. st jest:

- turbina "rzygająca" olejem

- uszkodzone wtryski

Jeśli wymienimy FAP/DPF na nowy a nie usuniemy awarii to problem wróci i znowu będziemy mieli duży wydatek.

Możemy usunąć FAP/DPF i wyłączyć go softowo, wtedy autko bedzie jeździło jak należy, nie będa migały kontrolki czy paliwo nie będzie sie mieszało z olejem silnikowym.

Mimo wszystko usterka należy usunąć, jeśli to jest turbina to prędzej czy później powie papa jeśli będziemy mieli pecha to najwyżej kawałek wirnika wpadnie nam do wnętrza silnika ;) jeśli problem będzie z wtryskami to w pewnym momencie może nam wypalić dziurę w tłoku czy korbowód wyjdzie bokiem.

W razie pytań:

http://forum.opel24.com/chiptuning-by-tuneforce-vt40016.htm

www.tuneforce.pl/FAP.html

Przerobiliśmy już masę Opli, w większości wypadków właściciele decydują sie na usunięcie filtra i wyłączenie jego obsługi a w zamian montują katalizatory spełniające normy euro3/4.

Jeśli ktoś mimo wszystko chce zostać przy seryjnym FAP/DPFie to możemy przeprowadzić diagnostykę, wyeliminować usterkę i wymienić FAP/DPF na ori. nowy bo takie tez mamy w ofercie w cenie dużo niższej niż ASO.

• 3 tygodnie później...
TuneFORCE, witam , obecnie mieszkam w norwegii a arendal , w polsce w szczecinie . Jaka byla by najlepsza opcja usuniecia filtra czastek , jaki jest koszt , przy zwiekszeniu mocy silnika , jaka jest bezpieczna granica zwiekszania mocy , dodam ze mam zaifre 2006 1.9cdti 100KM. Pozdrawiam