Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku dni mam problem z astrulką. Kiedy odpalam samochód wszystko jest w porządku. Po przejechaniu ok. 10 km zaczyna się świecić kontrolka emisji spalin. Po przejechaniu następnych kilku kilometrów zapala się kontrolka od kontroli trakcji, samochód zaczyna chodzić głośno i traci moc, nie chce przyspieszać. Mam też wrażenie, że w samochodzie zaczyna być czuć spaliny. Do tej pory tego nie było. Czy macie jakieś pomysły, co to może być?? Proszę o pomoc :twisted:

https://forum.opel24.com/topic/32785-%C5%9Bwiec%C4%85ce-kontrolki-emisji-spalin-i-uk%C5%82adu-kontroli-trakcji/

zacznij od odczytania bledow, znawcy podpowiedza ci czy mozna samemu (metoda gaz hamulec, badz na spinacz), potem je podaj na forum

jak ladowanie? jak z paliwem? cos bylo ostatnio robione? cos powinno byc robione? jaki przebieg?

zaczac od odczytania bledow

metoda gaz hamulec jest opisana na forum

albo podlaczyc pod kompa diagnostycznego

w Twoim przypadku zalecam to drugie

na drut /zworke w tym silniku sie nie da

i poswiecic troche na poczytanie tematow o podobnych problemach

• 3 tygodnie później...

Wznawiam temat.

Odczytałam błędy, wyszło

P0354 - cewka zapłonowa D obwód pierwotny/ wtórny

P0303 cylinder 3 rozpoznano wypadanie zapłonów.

Mechanik wycenił mi naprawę na około 3500 zł (800 zł cewka + 2500 jakieś sterowniki).

Czy uważacie że jest to ok?

Czy nie wystarczy tylko wymienić tej cewki? JA się na tym nie znam, ale po przeczytaniu tych błędów logiczne dla mnie by było przede wszystkim wymienienie cewki, a potem ewentualnie szukanie dalszych usterek. Ale ja jestem laikiem w tym temacie. Proszę o opinię specjalistów :piwo::piwo::piwo: :-)

ze ile ??

uzywana cewka to jakies 150 -200 zeta

jaki sterownik za 2500 ??

chyba nie silnika

nowa listwa w intercars valeo 524 zeta

ze znizka jak masz mozliwosc sporo mniej

jak znam zycie mechanik ma znizke i chce na Tobie sporo przyciac na samej listwie

ja bym juz do niego nie pojechal