Skocz do zawartości

Astra 1.8 16v 2001 problem po wymianie uszczelniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z góry przepraszam jesli powtarzam temat i jeśli juz cos takiego było bardzo proszę o odnosnik. Mianowicie mam Astre G 1.8 16v 2001. Po wymianie uszczelniaczy ustawiłem rozrząd z tym, ze był przesuniety na wale korbowym o jakieś pół ząbka, jak odpaliłem samochód, świeci sie kontrolka chek engine i przy 4500 obr/min go odcina. Zauważyłem też, ze czujnik przy wałkach rozrządu jest jakby uszkodzony, tylko ze przed wymianą tych uszczelniaczy(ustawiania rozrządu itp.) wszystko bylo ok. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc. Z góry dzięki.

https://forum.opel24.com/topic/37700-astra-18-16v-2001-problem-po-wymianie-uszczelniaczy/

Zauważyłem też, ze czujnik przy wałkach rozrządu jest jakby uszkodzony, tylko ze przed wymianą tych uszczelniaczy(ustawiania rozrządu itp.) wszystko bylo ok. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc. Z góry dzięki.

ja nie zepsułem

Po wymianie uszczelniaczy ustawiłem rozrząd z tym, ze był przesuniety na wale korbowym o jakieś pół ząbka

Ty go tak ustawiłeś , czy wcześniej był tak ustawiony ??

czujnik przy wałkach rozrządu jest jakby uszkodzony

co tzn jakby uszkodzony ?? nie można być prawie w ciąży...

świeci sie kontrolka chek engine

zczytaj błędy i powiedz jakie są :)

https://forum.opel24.com/topic/37700-astra-18-16v-2001-problem-po-wymianie-uszczelniaczy/#findComment-10854

Witam. Pojechałem do kolegi na komputer, okazało się ze czujnik wałka rozrządu walniety. A odpowiadajac na pytania, nie wiem jak był rozrząd ustawiony przed naprawą, chodził dobrze wiec nie sprawdzałem, ja ustawiłem dobrze, z tym ze jak ustawiałem napinacz to w tym samym momencie obracało wał korbowy o te pół ząbka, a co do czujnika to jak zdjąłem przy naprawie obudowe to zauwazyłem ze juz ktos ptzy nim majstrował, był oblepiony jakims silikonem i moze ja go uszkodziłem przy demontażu. Dzięki za zainteresowanie teraz jak juz wiem co go boli to sobie poradze :?:

https://forum.opel24.com/topic/37700-astra-18-16v-2001-problem-po-wymianie-uszczelniaczy/#findComment-10502