Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.8 92kW 16V Z18XE' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Zareklamuj swoje usługi na forum

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 71 wyników

  1. POMOCY HELP :drunk: HILFE :drunk: posiadam zafirke 1,8 16 v 2003 rok 95 tys km Juz dwa tygodnie probuje rozwiazac problem wypadania zaplonow. Kontrolka z silnikiem to horror.Mechanik, elektryk z 20 letnim stazem sie poddaje. Bład 0301,0302,0303,0304,silnik przechodzi w tryb awaryjny przy 60km-h,silnik nie rowno chodzi na wolnych obrotach,ciezko sie rozpedza do 100/h,wszystkie czujniki ok,sondy tez ok Raz juz nawet kontrolka zaczela pulsować Po rozpedzeniu sie do 140-h czuc jakby go dławiło,blokowało,hamowało.albo pali tylko na 3 gary Wymieniłem juz świece i cewke(listwa),dolalem do paliwa preparat do czyszczenia zaworow(nie pomoglo).autko chodzi u mnie na wysokich obrotach,długie trasy. Ne wierze ze to jest zawieszanie sie zaworow,raczej usterka zwiazana z paliwem lub pradem,poniewaz do 60-70 km/h autko ciagnie bez zastrzezen. bo autko jest bardzo potrzebne. Kazda podpowiedz mile widzana. Moze ktos czytał cos na temat na innych stronkach,linki mile widziane. [ Dodano: Sro Cze 16, 2010 20:10 ] Gdzies na innym forum doczytałem ze mogł ulec awari katalizator ze go tak dusi. Inna osoba napisala ze to moze przepływomiez powietrza ,jeszcze inna osoba ze stara cewka uszkodziła swiece. Co wy na to???czy jest taka mozliwosc z tych opcji ktore wypisałem
  2. witam zapisałem się na forum ponieważ mam problem z moją astrą cabrio podczas postoju lub na zakrętach kierownica szarpie w prawo i lewo proszę o jakieś wskazówki czym to może być
  3. Witajcie. Mam problem z moją zafirą mianowicie strasznie wyje skrzynia biegów przy jeździe i to dźwięk nasila się z każdym dniem. Biegi wchodzą gładko bez zgrzytów. Wycie skrzyni nie występuje na biegu wstecznym. Sprzęgło bierze tak w sumie zaraz od podłogi. Mam w planie zakup drugiej skrzyni tylko u Opla z tymi skrzyniami to słyszałem że są przygody z ich dopasowaniem chodzi o te oznaczenia itd. Mam do Was pytanie z jakiego jeszcze Opla podpasuje skrzyń do mojej zafiry? Myślałem że może od Astry II lub Vectry B oczywiście z tego samego kodu silnika. Jakieś rady przy zakupie skrzyni na co zwrócić uwagę lub co może mnie zaniepokoić? Jedynie odbiór osobisty skrzyni bo z wysyłką takiego gabarytu różnie bywa. Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam
  4. Witam Aczkolwiek jestem nowy, ale już od dłuższego czasu doglądam na to forum w celu uzyskania informacji. Szukał informacji z związanej z moim problemem. Zarejestrowałem się i piszę ten post ponieważ mój problem, który obecnie jeszcze mam nie mogę go rozwiązać ani uzyskać pomocy od mechaników bo nie wiedzą co jest. Zacznę że posiadam Astre G 1.8 16v Z18XE 125 km, wersja elegant, zagazowany w sekwencje. przy gazowałem do 6 tyś obr/min nie dłużej niż 1 sek, jak obroty spadały to tak przy 3 tyś obr/min zaczął się dławić silnik i go wyłączyłem. Po ponownym odpaleniu, silnik pracował nierównomiernie i głośno jak 'czoper', jego wtedy max prędkość to 40 km/h z żaglami w plecach. Dojechałem do domu. Astra g palił przed usterką 8/100, po usterce 16/100, po wymianie elementów i ich czyszczeniu 10/100 w skrócie -mechanik dla pewności sprawdził czy rozrząd nie przeskoczył bo na pasku rozrządu był wyłamany jeden ząbek + nowy pasek rozrządu -padł sterownik silnika, który został wymieniony i dopasowany do silnika. -padła pierwsza sonda lambda, wymieniony na nowy org. -padł przepływomierz powietrza, który wymieniłem na nowy org. -wymienił na wszelki czujnik temp. płynu chłodzącego, org. -mechanik wyczyścił przepustnice -mechanik wyczyścił kolektor ssący -wymieniłem cewkę zapłonową, ( zaczynał pracować na 3 garach) zamiennik -wymienił świece zapłonowe A tu dłuższa wersja: Auto pojechało na lawecie na warsztat, tam stwierdzili po 4 dniach że padł sterownik silnika i pierwsza sonda lambda, naprawili go a sondę wstawiłem zamiennik, po diagnozie powiedzieli że brak innych błędów. Odebrałem auto ale po paru metrach stwierdziłem że brak mu mocy, przyspieszenia i silnik warczy jak wdepnę mu gaz do dechy, ale nie warczy jak normalnie go wciskam. Zawróciłem na warsztat i powiedziałem w czym problem, a oni stwierdzili że ich komp diagnostyczny nie równa się z tym co ma salon opla. Polecili mi bym pojechał do salonu opla. Zrobiłem to m-c później jak kaska była. ( minęły 3 tygodnie i zauważyłem że jak palił gazu 8/100 zaczął palić 16/100). W salonie po godzinie diagnozowania stwierdzili że mam nie oryginalną pierwszą sondę lambdę jak i katalizator i to ma wpływ na to co się dzieje a autem. Powiedziałem im że sondę wymienię na oryginał, a kat to się zobaczy. No i wymieniłem sondę ale nic się nie poprawiło a od znajomych i ich znajomych mechaników usłyszałem że kat nie ma wpływu na to co się dzieje z autem. Racji że mam silnik 1.8 16v to nie miałem możliwości pożyczenia na chwile części by sprawdzić czy coś się zmieni. Miesiące mijały a ja wymienił jeszcze przepływomierz powietrza, czujnik temperatury płynu chłodzącego, cewkę zapłonową (zaczął na 3 gazach pracować), wybiłem katalizator, mechanik wyczyścił przepustnice i kolektor ssący, który był czysty, jedynie wymienił taką pompkę co wytwarza podciśnienie bo żywotność mu się kończyła, Obecnie auto pali gazu 10/100, brak mu tej 100% mocy, i po wciśnięciu gazu do dechy, silnik warczy, jak bym miał dziurę w tłumiku ale podkreślam że wymieniałem przed awarią cały wydech od złączki elastycznej co jest przy katalizatorze i sprawdziłem czy nie nastąpiło rozszczelnienie. Mechanicy rozkładają ręce a ja myślę by kupić goły używany silnik i wymienić albo zrobić remont generalny silnika. Trochę mnie to auto już zasmuciło przez to ile kasy już władował ile już mechaników polecanych odwiedziłem. Awaria nastąpiła w listopadzie 2009r. a już mamy sierpień 2010r. zaznaczam że robię go kiedy mam kaskę a sprzedawać mi się go już nie opłaca, a on nadal mi się podoba. Proszę pomóżcie, co mu jest. Wstawiłem rodzaj silnika do tytułu/ andrzej_m55
  5. Witam.Posiadam Zafire 1.8 125 ps problem polega na zbyt późnej reakcji gazu.Gaz reaguje dopiero po 2-3 centym wciśnięcia.Auto posiadam od trzech miesięcy i jest tak od początku.Pozdrawiam.
  6. Witam. Mam Merive 1.8 z LPG i od pewnego czasu boryka się z takim problemem jakim jest nierówna praca silnika tuż po odpaleniu tak około przez 3min potem jest wszystko cacy. Wygląda to tak jak odpalam przez chwilę trzyma ładnie 1200obr a po chwili spadają galeria do 500 trochę się zatrzesie silnik i podnosi obr do 1200 itd nawet jak zejdzie z ssania to oscylacyja obr to 500-900 aż światła przygasaja. Druga strona medalu jest taka że za każdym odpaleniu silnika jest inaczej raz ok bez problemu a raz tak jak wyżej opisane raz mocniej raz lżej. Czy ktoś miał taki problem proszę o pomoc😕 Auto ma nowe świece do gazownika latam co 10000km przepustnica czyszczona brak egr cały odlot szczelny jeszcze raz proszę o pomoc
  7. Witam Wszystkich. Jestem tu nowy i mam problem z Zafirą A 1.8 2002r.z gazem. Miesiąc temu zapaliła mi się kontrola trakcji i spadła moc i tak zacząłem walczyć z tym problemem jeżdżąc od mechanika do mechanika. Napisze co robili fachowcy — czujniki ABS, czujnik położenia wału ,listwa ,przepływomierz , świece , akumulator, sterownik silnika wysyłałem do sprawdzenia jest ok. Po podłączeniu do komputera komputer łączy się a następnie jest blokada połączenia i nie wiem co mam z tym problemem robić bo mechanicy rozkładają ręce. Proszę o pomoc może miał ktoś taki przypadek.
  8. Witam, ostatnio zaniepokoiły mnie dziwne objawy w mojej aśce, wiec pojechałem na komputer diagnostyczny i o to wynik; P1550 ZASTEROWANIE PRZEPUSTNICY -NIEPRAWIDŁOWE DZIAŁANIE. P1122 CZUJNIK PEDAŁU JAZDY 2 LUB CZUJNIK KLAPY PRZEPUSTNICY sygnał nieprawidłowy. P0621 GENERATOR -nieprawidłowe zasilanie napięciem zacisk 61 (L) Miał może ktoś problemy z czymś takim, albo zna się i mógłby mi ewentualnie coś doradzić? Dziękuje i Pozdrawiam
  9. Meriva A skrzynia Easytronic. Na skrzyni jest zamontowany mały cylindryczny zbiorniczek zakręcany czarnym koreczkiem. Są na nim dwie kreski,domniemam że jest to max i min. Pytam więc czy jest to zbiorniczek oleju hydraulicznego do sterowania sprzęgłem , jeżeli tak to co za olej tam wlali ?
  10. Witam , od kilku miesięcy zauważyłem dziwne cykanie.. nie jestem w stanie stwierdzic co to cyka, wydaje mi sie że to gdzieś z okolic kolektora ssącego, ale nie jestem pewien. Cykanie słychać jak silnik chodzi na niskich obrotach (poniżej 1tys), gdy jednak dodam gazu cykanie ustaje . Mieliście podobny problem ? Proszę o pomoc.
  11. Zazwyczaj po nocy. Odpala silnik normalnie, chodzi ze 1-2 sekundy i gaśnie. Za drugim razem lub nieraz za trzecim odpala, wskakuje na 1500 rpm na 3-5 sekund i następnie ustawia się normalnie na jakieś 900 rpm i działa OK. jak jest ciepły nie ma najmniejszego problemu. Co to może być ? Miałem też problem z mocno falującymi obrotami, wyczyściłem przepustnicę, udrożniłem zatkany króciec podciśnienia ( ten z dziurką 1,5mm) i założyłem nową uszczelkę. Po tym zabiegu obroty ładnie stabilne się trzymają do czasu załączenia klimy. Po włączeniu klimy podczas jazdy w korku ( ruszenie na jedynce i wysprzęglenie ) obroty robią 3 wachnięcia ( 1100 - 600 ) i stabilizują się. Jak auto nie jedzie to mogę przegazówki robić w różnym zakresie obrotów i za każdym razem spadają ładnie bez wahnięć. Podczas jazdy nie ma żadnych niepokojących objawów - nic nie szarpie ładnie równo przyspiesza zarówno na LPG jak i na noBP. EDIT: tak to wyglądało dziś rano, gazu nie dotykałem: Wstawiłem rodzaj silnika/ andrzej_m55
  12. Dzień dobry:) W astrze mam błąd P0170. Wartość "podciśnienia turboboost(wg elm327)" to -12psi do -11,3psi. Wartość przepływu masowego przez przepływomierz to 3,13 - 3,56 g/s a krótkotrwała korekta czasu wtrysku (STFT) to 14,3%. Dodatkowo napięcie zwrotne na sonda_1 to 0,04V a na sonda_2 to 0,1V. Na emisji spalił lambda = 1,28. Wszystkie wartości są dla 800rpm. Silnik benzyna Z18XE+LPG (fabrycznie bez egr-a). Błąd pojawił się na stałe po stłuczce. Wydech szczelny. Silnik pracuje nie równo. Obroty skaczą 800+-150 i jest odczuwalny niewielki spadek mocy. Wymienione: listwa zapłonowa, świece, przepływka,
  13. Witajcie Pierwsza sprawa auto coraz częściej nie gaśnie w momencie wyłączenia zapłonu i wyjęciu kluczyka.Gasną dmuchawy radio ale silnik pracuje.Można go zgasić na dwa sposoby albo wyłąnczając światła , albo puszczając pedał stopu.Czy według Was będzie to zwarcie na kostce stacyjki ??... Druga sprawa Przymierzam się do zakupu emulatora EGR. Chciałbym do tego czasu odpiąć wtyczkę z EGR. Czy auto powinno pracować poprawnie z wypietą wtyczką poza wywalaniem Checka ? Czy po zamontowaniu emulatora trzeba zaślepić EGR czy nie ma takiej potrzeb
  14. Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o pomoc w diagnozie mojej Astry H kombi 1.8 . Kilka dni temu po pierwszym tego dnia odpaleniu silnika zapaliła mi się kontrolka "samochód z kluczem" , kontrolka paliła się cały czas w drodze do pracy około 2 km. Podczas jazdy miałem wrażenie że samochód jest słabszy . Gdy za godzinę musiałem znowu jechać kontrolka już się nie świeciła wszystko było w nomie i tak już cały dzień jeździłem bez problemu. Następnego dnia znowu wszystko w porządku. Między czasie poszukałem trochę w internecie i znalazłem sposób sprawdzenia błędów ( gaz+hamulec) i wyskoczyły mi dwa błędy ECN 112 052 i ECN 155 001. Sprawdziłem je na stronie astra-3.pl ale za wiele mi to niestety nie powiedziało. Trzeciego dnia od pojawienia się problemów , sytuacja się powtórzyła: znów check i wyraźny spadek mocy, to zjechałem na parking zgasiłem odpaliłem check dalej się palił i dodatkowo zapaliła się kontrolka od ESP i silnik zaczął pracować nierównomiernie. Zgasiłem odczekałem chwilę i znowu uruchomiłem, ESP zgasło, check dalej świecił silnik pracował równomiernie , dojechałem do celu ok 5 km. Silnik wyłączony na jakieś pól godziny i po uruchomieniu znów wszystko wróciło do normy check zgasł. Kolejnego dnia znowu rano check, spadek mocy przy kolejnych uruchomieniach spokój. Sprawdziłem dziś raz jeszcze błędy ( Gaz +Hamulec) i doszedł błąd ECN 160 638. Dodatkowe może przydatne informacje: aktualny przebieg 160 tyś, rozrząd wymieniony po sprowadzeniu z Niemiec przy 112 tyś km maj 2015, przy 120 tyś sierpień 2015 założona instalacji BRC, miesiąc temu wymienione wszystkie filtry i wymieniony olej filtr LPG też wymieniony. Proszę o jakieś sugestie , niestety na mechanice znam się słabo a chciałbym wiedzieć co to może być przed wizytą u mechanika.
  15. Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące podłączenia przewodów odpowietrzania komory silnika a mianowicie z pokrywy zaworów wychodzą dwa kroćce, na jednym tym z prawej jest przewód który łączy się z przepustnica, natomiast na tym drugim niema nic i tu pytanie z czym ma być połączony i za pomocą jakich części, z moich obserwacji wynika że powinien być połączony z plastikowym dolotem wchodzący na przepustnice lecz u mnie niema tam żadnego przyłącza, z tąd mój problem. Proszę o jakieś podpowiedzi ewentualnie zdjęcia lub schemat z góry dziękuję i pozdrawiam.
  16. Witam, przeszukałem kilka stron tematów ale nie znalazłem podobnego. Na innym forum po kilku odpowiedziach na początku temat upadł wiec może tu znajdę lepszą pomoc. Pacjent: Astra G Bertone Cabrio 2004r. 1.8 125KM nie skażona podtlenkiem LPG Posiadam ją od 2 miesiecy i cały czas męczę się z checkiem i błędem P0130. Sonda która siedziała pokazywała błąd jak wyżej i grzania. Kupiłem używkę, zero poprawy, następną używkę, to samo, wszystkie na odczytach op-com skaczą na dwóch parametrach 412, 431mV. Trzecia, w ramach reklamacji za tą pierwszą coś drgnęło na odczytach przez pierwsze kilka minut, zaczęła coś się wahać między 360 a ok. 800mV a później jak poprzednie 412-432mV. Za każdym razem robiłem reset ECU po zamontowaniu sondy, raz nawet odpiąłem klemy na pół godziny i nic. Dopatrzyłem się że kolektor wydechowy był spawany i przy jednym spawie sadza, poprawiłem to (zaspawałem). Znalazłem schemat Najpierw sprawdziłem przewodnosc kabli, sprawdziłem wszystkie cztery w gniazdach 8, 57, 35, 19 i na każdym miernik piszczal, czyli był przepływ, oporność (nie wiem czy dobrze sprawdzałem, ustawiłem na 200) była ok 0,05-0,06. Przy włączonym silniku jeden z białych kabli dawał 14v więc ok, no ale błędu grzałki nie było więc to przy okazji. Po podpieciu kostki, na włączonym silniku sprawdzałem sygnał sondy i na szarym 0v, a na czarnym 0,4v. Czyli padnięta sonda jednak? Dołączam film. http://youtu.be/ZcC8re9fzAA Kupiłem nową sondę VDO A2C59513327Z w intercars. http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3132151516140-A2C59513327Z-O15345-sonda-lambda.html Po zamontowaniu, podczas rozgrzewania silnika zaczęła pokazywać parametry, ale coś słabo, moze dlatego ze silnik jeszcze nie był dobrze dogrzany http://youtu.be/jT92Y6eFmaw Chwilkę po wyłączeniu nagrywania parametry znów wskoczyły na 431mV ALE, nie trzymały tak jak poprzednie sondy 412, 431mV, potrafiła wskoczyć do 470mV http://youtu.be/27TlL1g7vJM Po przejechaniu się kilku km nagrałem zachowanie sondy na postoju http://youtu.be/BLMr_MzP0Fg Coś tam próbuje pokazywać wiecej niż poprzednie używki które stały tylko na dwóch wartościach. Sonda nowa, na forum Zafiry znalazłem temat że to jest ta sama co OEM, w sumie VDO to Siemens, wiec już nie wiem co dalej, sterownik? Dodam że ostatnio, dzień przed montażem sondy pocisnąłem opelka na trasie 200km/h i w dniu montażu sondy miałem sporo nie występujących już błędów m.in. TPS, przepustnica, temp. powietrza dolotowego itp, zapomniałem zrobic zdj. przed skasowaniem
  17. U mnie plecionka tzn "łącznik elastyczny rury wydechowej z przodu" już się sypie . Teraz pytanie, czy kupić dobrą plecionkę (ok 100 zł) i wspawać, czy wymienić całą rurę z tym złączem i wejściem na sondę lambda? Tylko czy zamiennik będzie lepszy niż ta co jest oryginalnie? Dobry zamiennik "Rura wydechowa przód z elementem elastycznym" to koszt ok 370 zł, plus pewnie wymiana z 50 zł. Czyli ok 420 zł. Czy lepiej wspawać dobrą plecionkę (złącze elastyczne) ? Koszt plecionki 100 zł, wycięcie starej i wspawanie nowej 50 zł? Chodzi o to, że plecionka jak plecionka, ale jak zmienię rurę wydechową na zamiennik to już nie będzie trzymać tyle lat co ta fabryczna GM (sama rura jest niepordzewiała tylko plecionka się sypie)
  18. Witam. Tak jak w temacie mam problem z falowaniem obrotów na zimnym silniku .... obroty skaczą strasznie wysoko i strasznie nisko od 400-2500, raz jest 1000-1500 po chwili 800-2000 i tak aż nie osiągnie 60-70 stopni ... po czym silnik wraca do normy czyli spokojnie chodzi na 800 obrotach. NIe wiem czy to na temat ale zawsze miałem problem z palącym się check engine teraz tez się zapaliło. Mocy mu nie brakuje przez ten defekt, ponad to miał czyszczona przepustnice(nowa uszczelka oraz filtr powietrza), nowe świece, nowa listwa. Ma ktoś może pomysły co to może być ? brak pomysłów. Wykazane błędy to 0140 Brak syg sondy 2 0170 Nieprawidlowy sklad mieszanki 0301 Wypadanie zaplonu 1 cylindra 0303 Wypadanie zaplonu 3 cylndra Z tego co wiem to sonda nie ma nic z tym nic wspolnego bo auto i tak chodzi na gazie... a co do wypadania cylindrów to sam nie wiem ...
  19. Witam jestem nowym użytkownikiem możliwe że ten temat już się tutaj pojawiał bądź podobny, ale chciałbym cały swój problem tutaj opisać i czekać na rady od was. Jeśli da się coś z tym zrobić bez mechanika bo nie znam się na autach aż tak bardzo. Problem polega na praktycznie unieruchomieniu mojego auta. Ostatnimi czasy zauważyłem lekkie falowanie obrotów koło 1000Rpm, na wyższych nie było problemu. Praktycznie tylko przy postoju. Ale wczoraj w nocy musiałem użyć auta zamierzałem tego nie robić i oddać go do mechanika po nowym roku bądź samemu próbować to naprawić. Nie zdążyłem... W pewnym momencie zapaliła się kontrolka check engine auto zaczęło kompletnie tracić moc jeden wielki stukot. Auto było holowane do domu, wolałem nie ryzykować daleszej jazdy choć powoli dojechałbym. Auto odpala z wielkim bólem musi zakręcić pare razy, ubytek płynu chłodniczego, i również oleju spory. Auto aktualnie na niskich obrotach lekko stuka, przy dodaniu gazu hałas jest dużo większy. Proszę o porady.
  20. Witam Mojej Astrze coś niestety dolega . Instalację gazową mam od jakiś 4 lat i jak do tej pory bez żadnych problemów. W tej chwili za każdym razem, gdy przyspieszam instalacja przełącza się na benzynę, żeby znów za chwilę wrócić na gaz. Z mojej obserwacji wynika, że ma to związek z obciążeniem silnika. Jeśli jadę np. z górki lub auto pracuje na wolnych obrotach to przełączanie nie następuje. Co zrobiłem do tej pory: uzupełniłem płyn chłodzący, brakowało około 0,5-0,6 litra, wymieniłem filtry od gazu, Dodam, że gaz zatankowany do pełna. W załączeniu wykres temperatury reduktora w trakcie przełączania na benzynę. Widać, że temperatura znacznie spada, żeby za chwilę znów powróć do normalnej. Normalnej tj około 80st. Wydaje mi się, że momentami pojawiała się nawet temperatura ujemna. Oczywiście jak temperatura rośnie, sterownik znów przełącza na gaz. Ktoś pomoże ? (stag-300.. jeśli potrzebne coś więcej to będę szukał ) edit: Dodam jeszcze, że w zakładce "błędy" jest czysto. Tylko ostrzeżenie o przekroczeniu liczby prób uruchamiania awaryjnego.
  21. Cześć jestem nowym czytelnikiem tego forum.Mam problem z zapalającą się kontrolką check engine(pomarańczowy silniczek) w mojej merivie 1.8 benzyna.Po zapaleniu się tej kontrolki auto zachowuje się normalnie nie traci mocy przyspieszenie normalne wszystko w porządku tylko świecąca się kontrolka.Byłem już u paru elektryków wymieniłem sondę drugą kazali mi wstawić emulator na drugą sondę bo może problem z katalizatorem na chwile miałem spokój i znowu się zaświeciła podczas jazdy.Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną zapalającej się kontrolki check engine.Dziękuje za jakiekolwiek sugestie.
  22. Witajcie Raz na jakiś czas pojawia sie kontrolka diagnostyczna Po zczytaniu błądów op -com pojawia sie P1555 czyli czujnik położenia przepustnicy Po przeczytaniu kilku tematów wychodzę z założenia że może w tym przypadku pomóc reset wartości ustalonych i adaptacja przepustnicy Techem Stąd moje pytanie ile może wynieść taka usługa u mechanika i czy jak mu powiem tak jak napisałem to czy będzie wiedział o co mi chodzi. Astre mam od 2 miesiecy i pewne rzeczy nie są dla mnie jasne. Może jest ktoś z Was ze Śląska i mógłby mi pomóc ? DZięki
  23. Hej! Zbliża mi się wymiana rozrządu... Jaki zestaw wybrać: - oryginał GM - Contitech - Gates Czy to nie ma znaczenia, ważne aby nie był z dolnej półki.... Wcześniej miałem pasek Gates, rolki INA a pompa wody Rouville (czyli pakowacz). Z tego co wiem nie są polecane pompy wody SKF. Z góry dzięki za pomoc...
  24. Witam - mam problem z Zafirką, po wymianie oleju zaczęła mi się palić lampka ciśnienia oleju na wolnych obrotach. Na wkładzie Filtrona lampka paliła się od razu, po wymianie na wkładzie MANN zapala się dopiero jak silnik osiągnie temperaturę około 80 stopni. Zalałem olejem GM 5W30, bo takie były wpisy w książce serwisowej. Silnik chodzi cicho i równo, na zimnym po nocy nie słychać żadnego klekotu, stuku z silnika ani nie dymi na niebiesko. Auto kupiłem w maju 2014 i tyle co wymieniłem w nim rozrząd po kupnie. Podejrzewam czujnik ciśnienia oleju, a na sprawdzenie ciśnienia oleju muszę poczekać w kolejce około 2 tyg. Silnik ma przelatane około 210 tys. Gdzie szukać przyczyny, przed wymianą wszystko było w porządku.
  25. Silnik gaśnie po kilku kilometrach. Komputer pokazuje błąd 0606 ecm/pcm processor. Jaka przyczyna awarii?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.