Skocz do zawartości

Op-com - funkcje, możliwości, obsługa, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jgrzegorz

Jak otworzę klape silnika,obok miejsca w którym jest zamek, jest biała nalepka.

post-5032-0-18689300-1396894182_thumb.jpg

Edytowane przez jgrzegorz

• 1 miesiąc temu...

Czy podpiecie opcoma moze generowac błedy?Problem dotyczy vectry c.Przy dwóch pierwszych podpieciac nic sie nie działo.Potem usuniecie błedu zwiazanego z prawdopodobnie cim wygenerowało bład w bloku trakcji.Dzis samo podłaczenie wywaliło bład w bloku trakcji.Po usunieciu ok odpaleniu ok.Po skanowaniu znowu bład w bloku trakcji.po usunieciu bład w bloku silnika.Po usunieciu bez powtórnego skanowania ok.

Pytanie czy winny moze byc opcom czy tez np cim.Dodam ze w astrze g wszystko ok w corsie D tez bez"numerów"

Mam coś takiego w swojej Zafirze B. Op-com "generuje" błędy, ale bo ich skasowaniu i odłączeniu, wypedałowaniu nic nie ma.

Problem wg mnie leży w oprogramowaniu i sposobie wywołania modułów które w tym momencie "gadają" tylko z opcomem tracąc na chwilę kontatk z autem. W wielu przypadkach w momencie zczytywania błędów pojawia się kontrolka trakcji.

To znaczy problem tkwi w opcomie?Bo nie moge zrozumiecc pewnej rzeczy dlaczego pierwsze połaczenia nie generowały błedu?Co ciekawe bład był na "czerwono"ale dał sie usunąć

Chodzi mi o to czy swoim opcomem nie narobie "bałaganu"w wspoomnianej vectrze?

Gość popencjusz

Dobre pytanie. Opcomem możesz narobić dużo dobrego a i dużo złego więc uważaj. Opcom generuje opisane błędy wg mnie losowo.

Gość adams4lta

Jak masz CHINA CLONE to co się dziwisz? Podjedź do kogoś kto ma oryginała i niech się podłączy a dowiesz się czy masz trafionego fejsa czy coś grubszego np. z CAN

Dobre pytanie. Opcomem możesz narobić dużo dobrego a i dużo złego więc uważaj. Opcom generuje opisane błędy wg mnie losowo.

Wiem ze moge zrobic duzo dobrego i złego ale chodzi mi o ten konkretny przypadek czy opcom moze uszkodzic cos w aucie (oczywiscie poza błedami)?

Witam,

Posiadam Opel Astr H (2005) 1.9 CDTI (120KM) Kombi.

Zmieniłem w module REC przypadkowo typ nadwozia z nohatchback na wersję hatchback wersja 5 drzwiowa. W chwili jak odczytuję konfigurację zaprogramowania w polu tym mam "Błędny". Mimo programowania na nohatchback dalej mam wartość "Błędny".

Ponadto na wyświetlaczu mam informację po przekręceniu kluczyka iż światła cofania (prawa i lewa) są do sprawdzenia. I faktycznie po wbiciu wstecznego nie zapalają się. Sprawdzałem na krótko włącznik przy skrzyni biegów też nie działają światła. Jednak funkcja follow to home działa i światła wstecznego się zapalają.

Co może być nie tak?

Zacznij od odłączenia akumulatora na jakiś czas, a później zacznij zabawę od nowa.

Jeżeli nadal będą pojawiać się błędy czeka Cie wizyta na TECHU.

Niektóre funkcje można zaprogramować opcomem w "jedną stronę", w drugą tylko TECH.