Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie kolego bez blokady się nie obeszło, jeśli ktoś planuje wymiane kół to niech się zaopatrzy w taki zestaw, koszt to około 100zł

• 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość kristofer1980

Panowie pomocy - piszecie wyraźnie, żeby nie ruszać koła zębatego z tarczą, a ja oczywiście odkręciłem i się przestawiło. Jak z tego wybrnąć? Jest taki specjalny klucz, czy za jego pomocą to ustawię? Tarcza ma szczeliny różnej szerokości. Co robić poza płaczem.

01.jpg

Gość kristofer1980
  W dniu 26.03.2014 o 14:38, Kacper napisał:

Zobacz czy te fotki nie ułatwią http://www.otoaparat.com.tr/SENTE%20APARATI

Dzięki. Na zdjęciu widzę, że tam jest tarcza nr 3, a ja mam 4

ddddd.jpg

• 1 miesiąc temu...

Panowie a ja mam pytanko. Mam od nowości Corsa c 1.0 2004r 75000 przebiegu. Łańcuch raz był już wymieniany na gwarancji teraz objawy wskazują na to że się znowu rozciągnął. Wymieniać sam łańcuch czy komplet?

Gość marco84

Niestety należy wymienic komplet . Każdy element w tym układzie rozrządu ma słabą trwałość , albo naciaga się łańcuch , albo pada napinacz , często wycieraja się ślizgi . Jedynie koła zębate są bezobsługowe .

Któraś z firm produkuje podobno wzmacniane łańcuchy do corsy , chyba rouville choć nie jestem pewien , może to ktoś potwierdzi .

Opisz objawy , niekoniecznie musi to być rozrząd .

Ciężko mi to opisać, podczas odpalania na zimnym silniku przez dwie sekundy słychać metaliczne stukanie a później podczas jazdy głównie na wolnych obrotach jak stoje słychać terkotanie takie rytmiczne stukanie jak by to był głośny diesel, no i cykanie le to chyba kolektor. Czyli jak by co to kupować te rzeczy oddzielnie? Bo w zestawie to widziałem razem z kołami.

Gość marco84

Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju i daty jego wymiany . Metaliczne stuki na zimnym silniku przy rozruchu w 1,0 12V świadczą o niskim poziomie oleju , jego starości lub za duzej gęstości albo o uszkodzonej hydraulice zaworów . Objawy zuzytego rozrządu słychać na goracym silniku ( dźwięk jakby ktoś z kałacha strzelał ) no i drzenie całego auta na luzie , czasami dochodzi tez szarpanie przy zmianie biegów .

Zacznij od stanu oleju i pamietaj , ze nie moze być gęstszy niz 10W40 . Czyli mineralny 15W odpada !

Znalazłem zestaw bez kół z łańcuchem firmy ktorej pisałeś. Łańcuch, napinacz, szyny uszczelka za 300 zł. Olej wymieniałem w tym roku na 5w40 i właśnie taki dźwiek mniej wiecej jest, ale samochodem nie telepie i na biegach nie szarpie.

Edytowane przez Fenix

Gość marco84

Łańcuch , napinacz , ślizgi , uszczelki pokrywy zaworów , miski olejowej , pokrywy rozrzadu i uszczelniacz wału korbowego od strony rozrządu to rzeczy , które nalezy wymienić .