Skocz do zawartości

A12XER pytanie do kolegów z ASO jakie opinie o tym silniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Przegląd nr 3 przy 79kkm zrobiony w ASO. Przegląd mechaniczny + przegląd LPG wyszło ok 1000zł. Dowiedziałem się, że do wymiany mam też pocącą się uszczelkę pod pokrywą zaworów czyli kolejne 250zł (świece też były trochę zaolejone). Czyli pierwsza awaria w mojej CD.

Czy to nie za szybko taka wymiana uszczelki przy niespełna 80kkm? Od czego zależy zużywane się tej uszczelki?

W poprzednim aucie przejechałem 200kkm zanim wymieniono mi tę uszczelkę.

• Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wymieniałem przy symbolicznych przebiegach i uszczelki i pokrywy... sporo w ramach gwarancji.

Tak niestety teraz się produkuje - kiepskie materiały i tyle.

Zapocenie jeśli to faktycznie tylko zapocenie, to nie jest powiedziane, że trzeba wymienić. Wyciek owszem, ale zapocenie jest akceptowalne.

ASO stwierdziło, że uszczelka do wymiany. Świece też były trochę w oleju. Ma się rozumieć wymienię w pierwszej połowie maja. Niestety gwarancja tego nie obejmuje... :unsure:

• 3 tygodnie później...

Uszczelka pod pokrywą zaworów wymieniona na nową oryginalną w ASO. Przebieg 80kkm. Zobaczymy czy nie będzie się dalej pocić i "popuszczać" :P

Na marginesie. Po ponad dwóch latach bardzo średnio działającej klimy w mojej CD oddałem auto do fachowego warsztatu od klimy nie ASO wg. których wszystko było z nią w najlepszym porządku.

Sprawdzili. Sprężarka OK. Ciśnienie i parownik OK. Szczelność układu OK. Ilość czynnika OK. Problem był z olejem. W sprężarce było go za dużo (fabryka?). Po wymianie płynów ustrojowych klimy w odpowiednich ilościach jest zdecydowanie lepiej z wydajnością chłodzenia i szybkością reakcji. Zobaczymy jak przyjdzie prawdziwe lato ale powinno być dobrze.

Gość finerek123

Jak dla mnei to podstawowym problemem klimy jest izolacja cieplna w tym samochodzie która jest na niskim poziomie. Sama sprawność układu jest jak najbardziej w porządku! :)

Gość lukas80

to prawda że ten silnik osiąga maxymalną moc / moment dopiero przy 4000 obrotów?

Edytowane przez lukas80

Gość Meyron75

maks moment 4000 obrotów maks moc 6000 obrotow

Właściwie co te terminy oznaczają,gdybyście mieli wytłumaczyć to jak dziecku? :)

Właściwie co te terminy oznaczają,gdybyście mieli wytłumaczyć to jak dziecku? :)

Maksymalny: Wraz ze wzrostem prędkości silnika moment rośnie, ale tylko do pewnej granicy. Następnie, pomimo wzrostu obrotów, wartość momentu zmniejsza się.

• 2 tygodnie później...

Koledzy czy ktoś wie ile powinno być smarowidła w układzie chłodzącym klimatyzacji Corsy D? Nie w sprężarce tylko w układzie chłodzącym. Jak ściągają czynnik to jest np. 460g czynnika a ile powinno tam być smaru (oleju) 10 czy 20 ml?