Skocz do zawartości

Vectra b 1.8 125 koni. Rosnace obroty przy zmianie biegow.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin27xx27

Ale pod jakis konkretny? Podlaczalem pod kompa takiego jakiegos prostrgo u elektryka bo padl mi czujnik temperatury. Wtedy pokazal mi tylko ten blad od czujnika i dodatkowo sady lambda, ale dlatego ze poprzedni wlasciciel zamontowal tam zwykly gaz a nie sekwencje i ciagle na gazie swieci mi sie check. Na benzynie nie ma bledu, samochod na gazie i na benzynie chodzi tak samo dobrze wiec nie przejmuje sie ta kontrolka na gazie.

To teraz pytanie - czy takie zachowanie autka jest na beni i LPG, czy tylko na LPG.

Jeżeli tylko na LPG to masz odpowiedź.

ehh

pali sie kontrolka ale slowa o tym nie ma

na zadnym gazie ma sie nie palic

gadanie ze tak ma byc to kit

ja nie mam sekwencji i sie nie pali kontrolka silnika !!!

Vertix to nie dywanik bo pedal gazu nawet nie dotyka go i znajduje sie minimum 20 cm od niego.

Więc dlaczego go nie wywalisz ?? Boisz się przyznać mi rację ?? :P

podalem date taka jaka tam mam byc moze tez jest zla. Jezeli mam 115 koni to tez dobrze bo zapieprza jak glupi. A czesci poki co kupowalem do wersji 125 konnej i wszystko pasuje.

Tym sie akurat nie stresuj , bo jak kumpel miał problem ze swoją vectrą ( rocznik 1998... 1,8 XE... - 115 KM... ) to podejrzane podzespoły ( typu przepływomierz itp ) przekładaliśmy na sprawdzenie do mojej omegi 2,0 ... :aniolek:

Ps Jak przestaniesz wołać o pomoc i wmawiać ludziom ,że nie wiedzą co piszą , to przejrzyj forum .

W poradach znajdziesz , gdzie szukać oznaczenia silnika ( dół z tyłu [ konca ]korpusu silnika + styk z miską olejową + łączenie ze skrzynią biegów) i wtedy nawet się dowiesz jaki masz silnik :papa:

Ps2 Jeśli to dla ciebie taki problem , oddaj autko mechanikowi

Gość Marcin27xx27

Auto na gazie i na benzynie zachowuje sie identycznie, ma tyle samo mocy, osiaga ta sama prędkość maksymalna. Tak samo te skoki obrotow wystepuja i na gazie i na benzynie.

Dodam tez ze gdy stoje w miejscu, dodam duzo gazu i puszcze pedal obroty bardzo wolno spadają we wczesniejszych samochodach jakie mialem i jakimi jezdzilem obroty w stosunku do tej vectry spadaly duzo szybciej.

Vertix usuniecie dywanika nie pomoglo ;)

Do mechanika boje sie oddac bo nie mam zaufanego a ostatnio gdy oddalem samochód to stracilem 500 zl na wymiane dobrych tarczy i klockow bo miałem tarcie w kole a prawda byla taka ze sprezynka spadla z klocka.

Gaz najprawdopodobniej byl zakladany gdzies w garazu a nie u specjalisty bo gazownik na regulacji tez to stwierdzil

Edytowane przez Marcin27xx27

czyli co ?? nie jest wbity w dowod ??

mamy na forum dzial z polecanymi warsztatami i podzialem na wojewodztwa

tam poszukaj zaufanego

Dodam tez ze gdy stoje w miejscu, dodam duzo gazu i puszcze pedal obroty bardzo wolno spadają we wczesniejszych samochodach jakie mialem i jakimi jezdzilem obroty w stosunku do tej vectry spadaly duzo szybciej. Vertix usuniecie dywanika nie pomoglo

Wreszcie jakiś pozytyw :spoko:

Teraz sprowadziłeś problem do problemów z silnikiem krokowym ( chińskim najprawdodobniej )

Z drugiej strony - pisałeś o lince - a to sugeruje ,że może gdzieś obciera /zacina się delikatnie.

Może jakiś samodzielny odczyt błędów

http://forum.opel24.com/topic/18-i-kody-bledow-opel-corsa/

Robisz się coraz bardziej chaotyczny , bo lepiej jest podać wszystkie problemy z autkiem w pierwszym poście :aniolek:

Ps , to temat rzeka , więc opisuj wszystko co ci się wydaje dziwne , bo dawkując informacje wpędzasz ludzi w maliny

Edytowane przez Gość

Gość Marcin27xx27

W poniedzialek przeczyszcze krokowy i egr. Dam znac jak poszlo i czy pomoglo.

Pytanie odnosnie tego samodzielnego odczytu błędów. Czy ta isntrukcja i opisy bledow sa takie same dla vectry?

kody sa takie same (poza niektorymi dla diesla)

metody odczytu sa opisane na forum -wszystkie znane

1,na zworke -w nowszych silnikach nie dziala

2.gaz/hamulec-nie dziala w kazdym

3.komputer diagnostyczny