Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio podczas jazdy vectra nagle zaczęła odcinać przy 4500obr, poszukałem w internecie i wymieniłem czujnik wałka rozrządu na używkę(wziąłem ze złomu z tego samego silnika) dwa razy i nadal to samo, później to samo z czujnikiem wały korbowego. Obroty zaczęły mi falować, wiec wymieniłem na nowy silnik krokowy(obroty teraz to około 600-chyba za mało) oraz wyczyściłem przepustnice. Oczywiście świece kable sonda i filtry lpg i benzyny wymienione na nowe. Jak jadę podobno śmierdzi za mną zgniłymi jajami(uszczelka pod głowica zrobiona 5tyś temu). Błędów metoda na zworkę nie ma żadnych. Nie wiem jak już sobie z tym poradzić, macie jakieś pomysły?

https://forum.opel24.com/topic/73882-odcina-przy-4500obr-brak-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-%C5%9Bmierdzi-z-t%C5%82umika/

Właśnie sprawdzałem i mam okazje kupić ją za 50zł i chyba tak zrobie :) Może ktoś jeszcze się wypowie o pozostałych problemach

Nie wymieniaj, niech ktos sprawdzi bo szkoda jezeli jest w dobrym stanie.Strumienica tez nie jest konieczna ale ja zamontowałem by sonda cos tam zdazyła odczytac.

Po pierwsze to podpiąć i odczytać ze zrozumieniem co na liście danych w parametrach silnika jest,bo nawymieniasz części i efekt marny będzie.

A widzę że już tak robisz na chybił-trafił.

Pisali o tych czujnikach to je wymieniłem, przy okazji pokazało błąd sondy to wymieniłem. Czujniki wziąłem z silnika x16xel.

Błędów metoda na zworkę nie ma żadnych

przy okazji pokazało błąd sondy to wymieniłem.

raz tak

raz inaczej

pali sie kontrolka ??

Raz zapaliła mi się kontrolka check engine i metoda na zworke wyszło ze sonda lambda. Skasowałem bład rozłączając aku na 30 min i znowu to samo. Wymieniłem sendo skasowałem błędu i teraz już nie ma żadnych błędów.