Skocz do zawartości

Spalanie w Signum

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie w dieslu 3.0 V6 komputer pokazuje obecnie 14.0 litrów jak jeżdżę po mieście. Trochę sporo. Jak go kupowałem to na komputerze miał 9.0 ale poprzedni właściciel jeździł tylko po kiełbasę do GS-u. Po przejechaniu 1000 kilometrów komputer ustabilizował się na poziomie 12 litrów, teraz po skasowaniu i zrobieniu 200km jest 14. W porównaniu z moim poprzednim benzyniakiem 3.0 to i tak spora oszczędność.

Pisanie, że silnik 3 litrowy, nawet diesel w mieście spali 9 litrów to niezły kit. Cieszę się jednak, że nie kupiłem 3.2V6 w benzynie - a już prawie się zdecydowałem - piękne auto było i niedrogie.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Signum 2.2DTI pali mi

- okres letni miałem spalanie ok 6,8 -7,0 litrów

- od października spalanie wzrosło ok 7,8 - 8,0 litrów

tankuje Shell'a zwykłego diesla :(

witam a mój 1,9cdti 150 km spala około 7,5l na mieście a na trasie potafi zejsc do 5l przy jezdzie do 140km/h czyli patrząc na inne posty to norma ale martwie sie inna rzecza zalałem ostatnio do silnika castrola edge 5w40 i nie wiem czy padnie mi filtr DPF.Napiszcie czy wiecie cos na ten temat .pozdro

.... ale martwie sie inna rzecza zalałem ostatnio do silnika castrola edge 5w40 i nie wiem czy padnie mi filtr DPF.Napiszcie czy wiecie cos na ten temat .pozdro

A dlaczego niby ma paść?

• 2 miesiące temu...

witam mój signum 2,2 dti w mieście pali obecnie około 12,0 l/100 km wcześniej jesienią było to około 10,0 l/100 km również nie należę do oszczędnych kierowców ale wydaje mi się że takie spalanie to norma dla jazdy w mieście. trasa wychodzi różnie bo około 5,5-7,0 l/100 km

• 2 miesiące temu...

witajcie

moje signum 3.0 v6 cdti normalnie spala w cyklu mieszanym koło 8,5 l/100 ostatnio tankowałem się na statoil w lublinie i ku mojemu zdziwieniu spalanie spadło do 7l

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich!

Mój 1,9 CDTI 150 KM automat 2006 r. - typowe miasto od 5 miesięcy (5 km co dzień nawet się dobrze silnik nie rozgrzeje- z czego 2,5 km rano + 2,5 po południu) nic więcej poza tym że 1 raz wyjechałem m.in. na przepalenie DPF 1500 km w dwie strony - specjalnie pamiętałem co było przed tym i co jest teraz - średnia wychodzi mi 13,8 l/100 km. Naprawdę grubo za dużo jak na tą pojemność i tą moc.

Wybaczcie, ale nie jestem typowym użytkownikiem Opla ale żona nim jeżdzi a dzisiaj go kontrolowałem względem wszystkich możliwie znanych mi aspektów użytkowania. Suma sumarum i tak polecam wszystkim zainteresowanym za względu na swą wyjątkowość.

Signum 1.9 CDTI 150 KM

Trasa:

przy 90 km/h - 5,1 l / 100 km

przy 120 km/h - 5,5 l / 100 km

Miasto:

7,5 l / 100 km

Średnio wychodzi:

6,5 l / 100 km

• 2 tygodnie później...
Gość niedziedz

Signum 2.2 DTI, rocznik 2003, przebieg 170tys, skrzynia 5-cio biegowa

Jazda mieszana - 20% poza miastem, reszta miasto z korkami i w wiekszości przejazdy po 3km (silnik sie nie zdążył dobrze zagrzać) spalanie na poziomie 8,5-9l/100km

Trasa z prędkościami dochodzącymi do 160 km/h, średnia prędkość około 85km/h na dystansie 700km, spalanie na poziomie 7l/100km

Pozdrawiam