Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w ubiegłym tygodni przy mrozie - 20 C samochód odpalałem na kable /aku odmówił/ i od tej pory brak ogrzewania. Sprawdziłem poziom płynu w zbiornczku i brak płynu a kilka dni wcześniej płyn na zimnym silniku był prawie pod max kreskę, jak zresztą w cześniej bo co jakis czas sprawdzam Jazda na krotkim odcinku ok 2 km ale przedtem nabieral temp i leciało ciepłe powietrze. Wyczytałem że płyn sie kurczy na takim mrozie ale czy nie wrociłby przy o -1-0 stopni C powietrza do normalnego poziomu w zbiorniczku? Nic sie nie zapala na desce ze mały poziom płynu. Czy może miał ktoś podobny problem ?

https://forum.opel24.com/topic/91699-astra-h-17-cdti-74-kw-brak-ogrzewania-i-p%C5%82ynu-w-zbiorniczku/

Nigdy aż tak płyn nie zmniejsza objętości

Ogrzewanie? może być problem z silniczkiem od klapki.

Poczytaj na forum było o nim pisane.

Ale jeżeli nie masz płynu to co ma grzać?

Dolej go do pełna i obserwuj co Ci rozwaliło w układzie chlodzenia

Raczej mało możliwe żeby z poziomu Max zniknął całkowicie ze zbiorniczka. Gdzieś jest wyciek albo wciąga płyn i spala. Trzeba dolać przejechać się 10-15km i później szukać, obserwować temperaturę silnika i w razie czego mieć na dolewkę jak by szybko znikał. Czujnik poziomu płynu może nie zadziałać, mógł się zastać/uszkodzić/przymarznąć. Jeśli nie ma przelewu na zbiorniczku po dolaniu płynu to mogła paść pompa wody. 

Dziękuję za pomoc. Jednak pompa - dolałem do zbiorniczka płynu to wszystko wyleciało strumyczkiem od strony rozrządu. Spytam może jakiej firmy pompę wody polecacie?

Jak rozrząd jest na pasku i ma już trochę nalatne, to warto wymienić cały komplet. Podobna praca będzie wykonana przy wymianie pompy. No chyba, że jest jakoś sprytnie to rozwiązane konstrukcyjnie. 

Pompa wody w 1,7 cdti chyba jest na pasku osprzętu, więc można ją wymienić bez ruszania rozrządu.

dokładnie pompa wody jest w tym silniku na na pasku osprzętu, przy okazji wymienie napinacz paska z rolką  bo ostanio cos cyka czasem. Spytam jeszcze czy dobrze znalazłem ze d o1.7 cdti ISUZU wchodzi 6,8 L płynu chłodniczego ?